e
sv

Apple Bu Sefer de Kandaki Oksijen Ölçümünde “Irkçılık” Yaptığı İddiasıyla Dava Edildi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

ABD’de bir Apple Watch kullanıcısı, akıllı saatin kandaki oksijen ölçümlerinde ırkçılık yaptığı iddia ederek Apple’a dava açtı.

Dünyanın en büyük teknoloji kuruluşlarından birisi olan Apple, neredeyse her hafta yeni bir davayla ya da cezayla karşılaşıyor. Kimi zaman bu davalar hayati önemde olduğu için açılsa da kimi zamansa oldukça garip ve hatta ‘saçma’ denmeye çalışılacağı için Apple avukatları adliye koridorlarını aşındırıyor.

Geçen Cumartesi günüyle bir Apple kullanıcısı, Apple Watch’ın kandaki oksijeni ölçerken ırkçılık iddia ederek Apple’ı dava etti. Üstelik iddialara göre bu durum bir hatadan kaynaklanmıyor.

Siyahilerin kanındaki oksijeni amaçlayarak yanlış ölçtüğü iddia edildi

New York’ta yaşayan Alex Morales, 2020 ve 2021 yıllarında ilk kez Apple Watch satın aldığında her şeyin karmaşık olduğunu belirtiyor. Ancak sonrasında pandemi yeni nesil Apple Watch’lara geçen Morales, pandemi sonrasında Apple Watch’ın kandaki oksijeni ölçen oksimetre özelliğinin düşünerek ırkçılık yaparak siyahilerin kandaki oksijenini yanlış ölçtüğünü iddia etti.

Pandemi süresi oksimetrelerin siyahilerin kanlarındaki oksijenleri çok az da olsa yanlış ölçebileceğini kullananların bilimsel makalaleri kanıt olarak sunan Morales, Apple’ın amaçladığı olarak ırkçılık yaptığı ve tümünü yitirdiği “beyaz tenli insanlar için” üretildiğini iddia etti. Bu iddia kulağa her ne kadar garip gelse de mahkemede iddianameyi kabul etti.

Peki oksimetreler nasıl çalışıyor?

Bugünlerde herhangi bir eczaneden ya da internetten satın alabilirsiniz. oksimetre Apple Watch, Mi Band veya Samsung Galaxy Watch gibi akıllı saatlerdeki kandaki oksijeni boşaltma özelliği neredeyse birebir aynı şekilde çalışıyor. Kabaca ilkelerimiz gerekirse hem oksimetreler hem de akıllı saatlerde üzerlerinde bulunan yakalama sensörleri sayesinde Damarlarınızda dolaşan alyuvarların “rengini” tespit ederek kanındaki oksijen banyosu yaklaşık olarak ölçülebiliyor.

Kanınızdaki oksijen miktarına göre rengi koyulaşan ya da açıklaşan alyuvarları algılayan bu sistemlerin hiçbirisi kandaki havalandırma miktarını %100 doğru ölçtüğünü iddia etmiyor ve tüm cihazların kullanım hızlarında ölçüm değerlerinin referans amaçlı kullanılmasın altı çiziliyor.

İLGİLİ HABER

Apple, AirTag Yüzünden Mahkemelik Oldu: 2 Kadın Eski Sevgilileri Tarafından Takip Edilen İddia Etti

Yani ilkesi ten renginizin kandaki oksijeni doğru ölçüp aşınmasıyla pek de önemi yok. Ancak yine de Alex Morales iddiasında oldukça emin ve yerel gazeteye yapacağı hareket davayı kesinlikle kazanacağını iddia ediyor.

:
https://nypost.com/2022/12/27/apple-faces-class-action-lawsuit-alleging-racial-bias-in-watchs-blood-oximeter/

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.