e
sv

Kafalar Karıştı: AR, VR, MR ve XR Teknolojileri Arasındaki Farkı Nasıl Anlayacağız?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Apple’ın 5 Haziran’da düzenlediği WWDC 2023 etkinliğiyle birlikte giyilebilir teknoloji ürünleri ve gözlükler de yeniden gündeme geldi. Hepimiz için yeni bir teknoloji olan bu gözlükler, isimleriyle birlikte kafa karışıklığına da neden olabiliyor.

Apple Vision Pro’yu tanıttıktan sonra sosyal medya ve hatta Bazı haber siteleri bunun bir AR/VR gözlüğü olduğunu iddia ediyor. Öyle yazıyordu. Tabii bu teknolojiyle yeni tanıştığımızı düşünürsek hangi gözlüklere AR, hangilerine VR denildiğine karar veremiyoruz. kafamızı karıştırdığımız gerçeği Oldukça doğal.

Ve bu sadece AR ve VR ile bitmiyor. Bu ayrıca MR’ı ve hatta XR’si var. O halde gelin, ekranları ortadan kaldırıp her şeyi gerçek dünyaya döken gelişen teknolojiye ayak uyduralım ve çoğumuzun yeni duymaya başladığı bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenelim.

Artırılmış Gerçeklik, tam tanımıyla, gerçek dünyadaki dijital unsurları görmemizi sağlayan teknolojidir.

pokemon AR'ye git

Yukarıdaki görselde Pokemon Go oyununun AR modunu görüyorsunuz. AR modu sayesinde aslında orada olmayan (ve elbette orada olması da mümkün olmayan) Drowzee Sanki önümüzde bekliyor. anlaşılan. Üstelik AR teknolojisi hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor.

IKEA, geçtiğimiz aylarda kullanıcıların bir ürünü satın almadan önce evlerinde nasıl görüneceğine dair fikir sahibi olabilmeleri için artırılmış gerçeklik özelliğini tanıttı. Aslında bu iki örnek AR teknolojisini çok net bir şekilde özetlemektedir: Dijital öğelerin fiziksel dünyaya yerleştirilmesi.

Apple’ın Vision Pro’sunun kafa karışıklığına neden olmasının nedenlerinden biri de buydu. Her ne kadar tanıtımlarda gördüğümüz salonun ortasında görünen uygulama menüleri aslında bir AR teknolojisi olsa da, Vizyon Pro Sadece bununla sınırlı değil. Bu sebeple de Tam olarak bunun bir AR gözlüğü olduğunu söylemeyink da hatalı olacaktır.

VR her zaman kafamızı karıştırmıştır…

VR'nin AR'den farkı nedir?

Bugün karşılaştığımız pek çok gözlüğü (Mesela Meta Quest) bu sınıfa dahil edebiliriz. VR teknolojisini diğerlerinden ayırmak oldukça basittir. Eğer Gözleriniz yalnızca dijital dünyadaki nesneleri görüyorsa Bir VR deneyimi yaşadığınızı söyleyebiliriz.

Çünkü bu teknoloji bir bakıma gözümüzün yerini alıyor ve bizi dijital dünyada bir yolculuğa çıkarıyor. Ancak bu yolculuk sırasında fiziksel dünyayla neredeyse hiç bağlantımız kalmıyor. Bu nedenle AR’den farklı olarak VR gözlükleri Sizi gerçek dünyadan uzaklaştırır.

Bu işte bir de “Karma” var.

karma gerçeklik gözlükleri

Apple Vision Pro’nun da yer aldığı kategoriye geldik. Karma Gerçeklik (MR), orijinal terimiyle, gerçek ve dijital dünyanın tam bir birleşiminden oluşur. Gerçek dünyadaki dijital unsurları görebilir ve bunlarla etkileşime girebilir. Etkileşimli olduğu için hem VR’den hem de AR’den kolayca ayırt edilebilir.

Apple’ın Vision Pro’su da bir karma gerçeklik gözlükleri olarak ortaya çıktı. Dolayısıyla gerçek hayat ile dijital dünya arasındaki ince çizgide yürüyeceğimizi tahmin etmek hiç de zor değil. Elbette Apple bunu VR başlık olarak da piyasaya sürebilir ancak bu sefer yıllardır bekleyen kullanıcılar için biraz hayal kırıklığı yaratabilir.

Bunların hepsini kapsayan genel bir terim de var: XR.

XR

Genişletilmiş gerçeklik, yukarıda sıraladığımız tüm algısal teknolojileri içeren settir. Dijital ve fiziksel dünyayı birleştiren tüm teknolojiler de bu kümenin unsurlarından biridir. XR’nin anlamı Genişletilmiş Gerçeklik Ancak bazı kişiler kısaltmanın başında gördüğümüzün “X” olduğunu düşünüyor. bilinmeyen temsil etmek.

Genişletilmiş Gerçeklik veya kısaca XR hepimiz için henüz gelmedi. yeni bir terim. Ancak gelecekte bu şekilde göreceğimiz tüm teknolojileri XR olarak adlandırabiliriz. Çünkü gerçek dünya ile dijital dünyanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tüm teknolojileri bu küme altında göreceğiz. Henüz İcat edilmemiş veya tanıtılmamış olanlar dahil.

ALAKALI HABERLER

Gelecekten Gelmiş Gibi Görünen Vision Pro’ya Kendinizi Hazırlamak için Nispeten Uygun Fiyatlı Alternatif Gözlük Önerileri

ALAKALI HABERLER

Apple, iPhone’dan Sonra En Büyük Atılımını Yaptı: İşte Sanal Gerçeklik Gözlüğü Apple Vision Pro!

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.