e
sv

10 Bin Kilometre Uzağımızda Olmasına Rağmen Türkiye’yi Bile Etkileyecek Yellowstone Süper Volkanı Patlarsa Ne Olur?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

ABD’de bulunmasına rağmen patlarsa sadece ABD’yi değil tüm dünyayı etki altına alacak Yellowstone süper volkanını tanıyoruz. çalıştırma metre yüksekliğe lav fırlatma görevlileri sahip volkanı 2012 tarihinde de görmüşk.

Dünya’mız her ne kadar sakin görünse de aslında sürekli hareket halinde yaşayan bir dev. Kabuğunun üzerinde öneriler o ılımlı hayata ek olarak içinde bulunduğumuzda binlerce santigrat derecelik katmanlar karşılıyor. Her ne kadar biz bu alt katmanları göremiyor olsak da bazen yanardağ patlamalarıyla birlikte magmayı gözlemleyebiliyoruz. içlerinde ve dünyada pek çok yanardağ bulunuyor. Bu yanardağların çok büyük bir kısmı uyuyan yanardağlar. Elbette bunlar arasında aktif yanardağlar da bulunuyor.

Bugün sizlere anlatacağımız konu ise yukarıdaki çıkışımız yanardağlardan çok daha tehlikeli bir dev. Bir süper yanardağ olan Yellowstone Milli Parkı’ndan Geliyoruz. Bir yanardağ dendiğinde aklınıza yalnız ve büyük dağlar gelebilir, ancak Yellowstone öyle bir dağ değil. Bir kaldera olan Yellowstone, çok geniş bir alana yayılıyor. Öyle birkaç yüzyılda bir patlama da yaşamıyor. daha az, ancak çok güçlü patlamalarla ortaya çıkan Yellowstone. bugün beden “Y”ellowstone patlarsa neler yaşarsınız, dünya ve cihazları neler neler bekler?“şekillerini verdiklerinde cevap vermeyi sağlar.

Yellowstone’un geçmişinde neler yaşandı?

sarıtaş

ABD’nin Wyoming bölgesinde bulunan Yellowstone, daha önce 3 büyük patlama yaşamış bir volkan. Onların ilki 2,1 milyon yıl önce, ikinci 1,3 milyon yıl önce ve sonuncusu 664.000 yıl önce yaşandı. Bu patlamalar dışında bazı küçük patlamalar yaşandı, ancak bu patlamalar Yellowstone’un diğer patlamalarıyla karşılaştırılacak düzeyde değildi.

Yellowstone süper volkanı patlasaydı ne olurdu?

sarıtaş

Yellowstone’un en kısa sürede alacağı birkaç bin yıl daha patlama beklenmiyor, ancak oldu da bu süper volkanın muazzam bir güçle patlayacağını tuttu. Böyle bir durumda bizi neler bekliyor?

Yellowstone süper volkanı; 60 kilometre uzunluğa, 29 kilometre de genişliğe sahip. ayrıca Bölgenin 8 kilometre derinliğinde bir magma odası yer alıyor. Yeterli baskıyı sağladığında adeta bir saatli bomba misali bu bölgeyi patlayacak ve hatta binlerce kilometre küp malzeme 22 kilometre yükseğe fırlatılacak. Peki böyle bir patlamanın ne gibi sonuçları olur.

sarıtaş

insan patlaması 64 kilometrede bulunan hemen hemen her şey yok olacak. Denver, Salt Lake City, Boise gibi ABD şehirleri bu patlamayla birlikte muhtemelen yok olacaktır. Elbette patlamanın sonuçları sınırlandırılmayacaktır. Atmosfere muazzam miktarda volkanik malzeme ulaşacağı için bu malzemelerin maliyeti kül olarak daha geniş bir alana yayılacak.

Hemen hemen tüm ABD’nin üzerine volkanik maliyeti kül yağacak. özellikle Wyoming, Montana, Idaho, Colorado gibi eyaletlere 1 metreye kadar volkanik yağ kül edecek. Volkanik kül; parçalanmış kaya ve cam karışımından bölmeleri ve bu malzeme; İşletmeleri ve hayvanları öldürecek, çatıları ezecek ve sayısız elektrik ekipmanını devre dışı bırakacak.

Yellowstone süpervolkanı patlarsa Türkiye’ye etkileri ne olur?

sarıtaş

Eğer bu denli büyük bir patlama yaşanırsa tüm dünyada olduğu gibi ayrıcalıklı de ciddi sonuçları olacaktır. ABD’de binlerce ve hatta önlem alınmazsa milyonlarca insanın ölümüne neden olacak bu doğal afet, atmosferde alınacak büyük miktardaki madde yol verecek ki dünyanın diğer ucunda bile bunun etkileri hissedilecek. Volkandan çıkan parçalar güneş ışığını atmosferden geri seçtikten sonra Kükürt aerosolleri içerir. Bu da iklimin hızla soğumasına neden olacak.

74 bin yıl önce Toba Gölü’nde patlayan süper volkan, atmosferde 2800 km³ malzeme yollamış ve bunun sonucu Dünya’da 10 yıl boyunca volkanik kış oluşmuştu. Dünya çapında 3 ila 5 santigrat derecelik bir düşüşe neden olan bu patlamanın bir benzeri Yellowstone patlamasında da yaşanabilir. Bu da dahili dahil tüm dünyanın geçici bir süreliğine soğuk bir iklime gireceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER

Avrupa’nın En Yüksek Yanardağı Etna, Bir Ay İçerisinde İkinci Kez Patladı: Püsküren Küller ağırladı Metreye Ulaştı [Video]

Yellowstone süper volkanın patlaması bekleniyor mu?

sarıtaş

Yellowstone’la akrabalığı pek çok kıyamet senaryosu bulunsa da bu volkanın bu denli büyük bir hücre patlama olasılığı çok ama çok düşük. Bölgede şu anda bir patlama olasılığı yok. Yellowstone’un oğlu 3 büyük patlama ele geçen süper volkanın herhangi bir yılda bir patlama patlaması yüzde 0,00014 olduğu ortaya çıkıyor. Bu oran, uygarlığı yok eden bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimalinden daha düşük. Hatta uzmana göre Yellowstone, daha büyük bir patlama yaşamayabilir.

Yellowstone süper volkanının 2012 filmindeki patlama anı:

Bugün sizlere patarsa ​​tüm dünyayı yaymak Yellowstone süper volkanını ve patlama yaşanırsa nelerle karşılaşabileceğimizi açıkladık. Konu hakkında düşüncelerinizi yorumlarınızın altında bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: 1, 2, 3

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.