e
sv

Orta Çağ’da Çok Sayıda Soylunun Lağıma Düşerek B*kların Arasında Öldüğü Erfurt Vakası

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Mel Brooks: “Trajedi, parmağımı kesmemdir. Komedi, açık bir kanalizasyona düşüp ölmenizdir.” Kelime birazdan anlatacağımız konuyla yakından ilgilidir. Orta Çağ’da yaşadığınızı ve bir toplantı sırasında aniden kanalizasyona düştüğünüzü düşündüğünüzde bu kelime daha da anlamlı olacaktır!

Almanya’nın orta kesimindeki Erfurt kasabasında Tarihe damgasını vuracak trajikomik bir olay yaşandı. Takvim 26 Temmuz 1184’ü gösteriyordu; Kral Henry VI, o zaman Almanya Kralı ve yakında Kutsal Roma İmparatoru olacaktı. Her şey Kralın burada bir toplantı yapmasıyla başlar.

İçeriğimizle Orta Çağ’ın tuhaf olaylarına tanıklık etmeye devam ediyoruz. Ve şimdi Burnunuz tıkalıysa Gelin bu garip kazanın detaylarına bakalım.

Henry, Avrupa’nın en güçlü hükümdarı olmak istiyordu.

ortaçağ tuvaleti

Bu istek doğrultusunda her şeyin yolunda olduğundan emin olmak istiyordu. feodal soylular ile Roma Katolik Kilisesi’nin dini liderleri arasında sürekli güç mücadelelerinin neden olduğu Büyük siyasi çekişmelerin yaşandığı bir dönemden bahsediyoruz.

Böyle bir çatışma Mainz Başpiskoposu Wittelsbach’lı Conrad (Conrad I olarak da bilinir) ve Thüringen Landgrave’ı Ludwig III arasında çıktı. Çatışmayı tam olarak neyin tetiklediği belli değil, ancak büyük olasılıkla arazi anlaşmazlığı veya arazi kontrolüyle ilgili sorunlarla ilgili olduğu söyleniyor.

VI. Henry, ikili arasındaki anlaşmazlığa son vermek için bir toplantı düzenler.

ortaçağ ziyafeti

Piskoposlar, üst düzey yetkililer, soylular… Hepsinin bir arada bulunduğu bir toplantı düzenleniyor. Roma İmparatorluğu’nun her bölgesindeki soylulara davetiyeler gönderildi ve ani bir mahkeme düzenlendi. Hemen hepsi daveti kabul etti ve 25 Temmuz’daki toplantıya çok sayıda delege katıldı.

Tahmin edebileceğiniz gibi oturma odasında her şey mükemmel. büyük bir salon ve büyük bir ziyafet. Herkes mutlu ve memnun görünüyor, dolayısıyla böylesine mutlu bir resme heyecan katmak için biraz dramaya ihtiyaç vardı.

Hiçbir şeyin yolunda gitmediği yer burası!

Toplantıya çok sayıda kişi katıldı Olayın Aziz Petrus Kilisesi’nin katlarından birinde gerçekleştiğini düşünüyor.ancak diğer kaynaklar da bunun başka bir yerde gerçekleştiğini iddia ediyor. Katılımcılar davetin tadını doyasıya çıkarırken ve anlaşmaya varılırken, bulundukları yer bir anda çöker ve misafirler, tahmin edebileceğiniz gibi kendilerini bir anda kanalizasyonun içinde bulurlar! Ama nasıl?

Yanlış okumadın, 60’tan fazla soylu doğrudan fosseptik çukuruna düştü. Bu sayıya adil davranılmış gibi görünüyor çünkü bazı kaynaklara göre 100 kişiye yakın olduğu söyleniyor.

Kokusunu hayal ettiğinizde bile hissedebilirsiniz.

Erfurt davası

Kaynaklara göre, düşenlerin neredeyse tamamı Hepsi boğularak veya zehirli gazlardan zehirlenerek öldü.. Her ne kadar komik gibi görünse de oldukça trajik olduğunu kabul etmekte fayda var. Kral Henry hayatta kaldığı için şanslı olanlardan biri. Duvara gömülü bir girintiye oturduğu için düşemeyeceği söyleniyor.

Orta Çağ’da her bina için yapılan bu çukur binaların dış cephesine yapılırken, Erfurt’taki tuvalet örneğinde atıkların toplandığı fosseptik kullanıldı. Şans eseri buluşma yerinin hemen altındaydı. Yaşanan talihsiz olayın ardından anlaşmazlığın çözülüp çözülmediği tam olarak bilinmese de Orta Çağ’ın en tuhaf felaketlerinden biri olarak tarihe adını yazdırmayı başardı.

ALAKALI HABERLER

Burnunuzu Tıkarken Okuyacaksınız: Karanlık Çağlarda ve Orta Çağda Garip Temizlik(!) Kültürleri

ALAKALI HABERLER

Ortaçağ Kadınlarının Duyduğunuzda Ağzınızı Açık Bırakacak Olağanüstü Alışkanlıkları

ALAKALI HABERLER

Kötü Şans Dönemi Olarak Bilinen Orta Çağ’da Garip Gelenekler

ALAKALI HABERLER

Orta Çağ’da kendini öldürmenin bile bir cezası vardı: Peki ölen kişiye ne tür cezalar verilirdi?

ALAKALI HABERLER

Sıra dışı yemekleriyle tuhaf karşılanan Çin’in antik çağda temizlik kültürü nasıldı?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.