e
sv

Baktığınız Bu Deprem Riski Haritası Aslında Güncel Değil! Peki Ne Kadar Riskte Olduğumuzu Nereden Bileceğiz?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Felaketler yaşanmadan yüzleşmemiz gereken gerçeklerle yüzleşerek yeterince? birileri de neredeyse her okul duvarında asılı olan ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası. Bu harita ne yazık ki deprem riski açısından güncel bilgiler vermiyor.

Her deprem felaketinden sonra olduğu gibi yine Türkiye’nin farklı bölgelerindeki deprem risklerini konuşuyoruz. Ancak bunu yaparken bilgisayar korsanlarının yıllar boyunca depolamaları değil, fiziksel-görsel şekilde bunları anımsıyoruz. mesela deprem risk haritaları gibi.

Türkiye’nin yüksek deprem riski taşıyan bir tektonik yapıya sahip olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunu öğrenirken gördüğümüz ilk biri olan kıpkırmızı harita, anlaşılan o ki fay hatları hakkında yeteri kadar doğru bilgi vermiyor. Bu görüş, alanda Uzman yerbilimcilerin açıklamalarına var.

Bahsettiğimiz harita şu ünlü sarıdan kırmızıya renk geçişli, hemen her okul duvarında parazitli olan harita:

TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI

Evet bu harita Türkiye’deki deprem riskinin yoğunlaştığı bölgeler hakkında bilgi veriyor. En son 2018’de güncellenmiş durumda. Ancak bu bilgiler, doğrudan fay hatları hakkında doğru bilgiler içermiyor. Yeni nesil teknolojilerle yapılan ölçümler sayesinde artık daha ayrıntılı aktarımlarınız çok fazla imkan var.

Önce Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör’e kulak verelim. Üstteki haritadan bahsederek “Asabım bozuluyor onu mahlûk…” diyor:

Fox Haber’e konuk olan Celal Şengör, mevcut videonun 14. dakikasından itibaren ekranı yansıtılan haritası hakkında “Şimdi bakın Doğu Anadolu fayını çizmiş, o Doğu Anadolu fayından Güney’e doğru gideni de adam akıllı çizmesi lazım ki ben bu depremi anlayayım.” diyor ve barındırıyor kırmızı bölümlerin aslında fay değil “güya deprem riskinin çizilmesi” alanlar olduğunu belirtiyor.

Yukarıdaki o harita da dahil, Türkiye’de ayrıntılı olarak yapılmış bir risk haritası yok:

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.