e
sv

‘Bazı Durumlarda’ Zamanın Tersine Çevrilebileceği İlk Kez Kanıtlandı (Şimdiden Demine Gidildi Yani)

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, anında ilk kez bir sinyal tüketimi süresi tam tersi şekilde gözlemledi. Gelin, bu tarihi başarıyı anlaşılır şekilde anlatalım.

Zamanda yolculuklar pek çoğumuzun en büyük hayali olmaya devam etse de bu konuda pek de somut bir yola ulaşamadık. Peki, zamanı çevirmek ne kadar mümkün? Doğrusal zaman için şu anlayış hayır, ama farklı bir şekilde dönmekte bir ilke imza atıldı.

Bilim insanları, hayvanlarda sinyallerde ‘zamansal yansımayı‘ gözlemlemeyi başardı. Diğer bir deyişle sinyal, bir film geri sarmışçasına süre boyunca geçmişe doğru yolculuklar yaptı.

Kullanarak zamansal yansımanın ne olduğunu öğrenelim:

Şu anda bir ayna karşılaşmasında aynada gördüğünüz yansıma, aslında ‘mekansal yansıma‘ olarak tanımlanan bir olayın sonucu ve görüntümüz ters bir şekilde yansısa da aynanın içinden geçen zaman boyunca akmaya devam ediyor. Aynı şekilde Rocky olup dağ tepesine sahip ‘ADRIAN’ diye bağırdığınızda söylediklerinizi, yine ‘ADRIAN’ oluyor.

Ancak zamansal yansımada durum çok daha farklı. 60 yıl önce ortaya atılan ve bugüne kadar yalnızca bir varsayım olarak kalan bu olay, kullanmak gerekirse ‘ADRIAN’ sinyalinin zamansal kullanımları ‘NAIRDA’ olarak geri döndürmene yol açıyor.

Bu zamansal yansıma nasıl gözlemlendi?

sinyal

Zamansal yansıma, mekansal yansımanın aksine bir şeye çarpma sonucu gerçekleşmez. Bunun yerine, sinyalin bulunduğu ortamın düzenlemeleri bir anda seçeneklerle mümkün oluyor. Sinyalin bir bölümü, önceki görselde kırmızı renkli gördüğü gibi bugünden geçmişe akıyor.

Bilim insanları, zamansal yansımanın mümkün olmasını sağlamak ortam değişikliği içinse kendilerinde bulunmayan değişikliğe sahip’metamalzemelerden‘ yararlandı.

‘Metamalzeme’ nedir?

metamalzeme

Metamalzemeler, plastik ve metal gibi malzemelerle beslenen mikroskobik yapılardaki, tekrarlanan kalıplar olarak birleştirmeyle oluşturuluyor. Bu malzemeler sayesinde ışık ve sesin içinde gördüklerin etkileşimlerini gözlemlemek mümkün oluyor.

Metamalzeme ile yapılan ilerleme ilerleyişi:

sinyal

Aynı görsele geri dönelim. Görselde mavi renklerde görülen sinyal orijinal sinyal kırmızı iken renklerdeki dalgalanmaları temsil ediyor. Yeşil renkli sinyali kontrol, 6 metrelik metamalzeme üzerindeki anahtarları aktifleştirmek için kullanılır.

anahtarların rekoruyla birlikte zorlama direnç değişimi sağlanıyor ve böylece ortamın ayarlanması karşılanıyor. Mavi renkteki sinyal, kırmızı renklerle gösterilen şekilde süre boyunca çevriliyor.

Bu tarihi başarı, bize ne sunacak?

Başarı, tüm dünya zamanını bir aynaya yansıtmışçasına görmemizi sağlayamayacak. Ancak bilim insanlarına göre küçük parçacıklar, düşük enerjili ve sinyal dalgaları ile çalışan bilgisayarların ve yeni kablosuz iletişim yollarının erişimin önünü açacak.

Araştırmaya bu bağlantıya bağlantı yolu.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.