e
sv

Bilim İnsanları Endişeli: Hızla Artan Uzay Çöpü, Olası Diğer Medeniyetleri Bulmamızı Engelleyebilir

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, yörüngede hızla artan uydu sayısıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Buna göre 2030 yüklerine kadar yüzbinlerce uydu gökyüzünü işgal edebilir ve bu durum, astronomların gözlemlerini ciddi oranda aşabilir.

Uzay araştırmaları hızla devam etse de bu işletmelerin beraberinde getirdiği büyük bir sorun var: Uzay enkazları. Artık yararlı bir işleve hizmet etmeyen ve gezegenimizde bulunan nesnelere bu görevi veriyoruz. Çoğu konuda büyük tehlike oluşturan bu sayıların artması da gün geçtikçe artıyor. Öyle ki, 1 cm’den büyük bir gözlemle 670 bin civarında olduğunu ortaya koyuyor.

Şimdi ise uzman, bu atıklar ve aktif uyduların kaynakları evren araştırmalarının önüne geçebileceğini açıkladı. Buna göre gökyüzü, 2030 yılının sonuna kadar uydularla dolup taşabilir ve astronomilerin gözlem yapmasına; hatta olası bir uzaylı yaşam arayışına engel olabilir.

2030 yılında gökyüzü uydularla kayıyor olacak ve gördüğümüz yıldız sayısı önemli ölçüde düşecek”

Temel olarak şu dünya yörüngesinde 8.000 uydunun döndüğünü belirtelim. Bu, 2019’dan dört kat daha fazla. İlerleyen zamanlarda da bu sayının ciddi oranda olması bekleniyor. Gelen bilgilerinde 400.000 uydunun da alçak Dünya yörüngesine fırlatılmak üzere onay aldığı söyleniyorken, yalnızca SpaceX’in Starlink hizmeti için 44.000 uyduyu fırlatmaya hazırlandığı bildiriliyor.

İşte bu yüzden de doktorların endişeleri hızla artıyor. Gök bilimciler, uydular nedeniyle oluşan çevre kirliliğiyle başa çıkmakta zorlandıklarını, uyduların optik teleskopların çalışmalarını engellediğini diyor. Ayrıca, hücrelerini yitiren uyduların, ardından ateş topuna dönüşebileceği ve oluşan ışık nedeniyle gözlemlere büyük zarar verebilecekler de mevcut.

İLGİLİ HABER

Galaksimizi Daha Önce Hiç Böyle Görmediniz: Samanyolu’ndaki Milyarlarca Yıldızın Akıllara Durgunluk Veren Fotoğrafı

California Üniversitesi’nden fizik ve astronomi profesörü Tony Tyson da bu durumla ilgili olarak şunları söylüyor: “2030’da karanlık bir yerden çıkıp gökyüzüne baktığınızda çok ürkütücü bir sahneyle karşılaşabilirsiniz. Gökyüzü, muhtemelen hareket eden uydularla kaynıyor olacak ve gördüğümüz yıldız sayısı büyük ölçüde düşecek. Bu oldukça önemli bir sorun.”

Yüzbinlerce uyduyla dolu bir gökyüzü, diğer medeniyetlerden gelecek olası sonuçları tespit etmeyi zorlaştırabilir

Birleşik Krallık Uzay Ajansı da dahil bazı kurumlar, geçmiş haftaların ciddiyeti nedeniyle bir konferans düzenledi. Kraliyet Astronomi Topluluğu yöneticilerinden Robert Massey de yaklaşan yıllarda yörüngede yüz binlerce uydu görebileceğimizibunun da diğer medeniyetlerden gelmesi olası zorlamaları tespit etmeyi zorlaştırabileceğini diyor.

Massey ayrıca bunun aynı zamanda kültürel bir mesele olduğu, uyduların doğal manzaramıza konuşmaya zarar veriyor. Öte yandan Şili’de bulunan ve Temmuz’da milyarca yıldız ve galaksiyi gözlemlemek için 10 yıllık araştırmasına başlayacak Vera Rubin’in Teleskobun incelemelerinin uzaydaki amacı nedeniyle ciddi şekilde etkileneceği de ifade ediliyor.

İLGİLİ HABER

Ölümsüz Olup Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin Çarpışmasını İzleyebilseydik İşte Bu Eşsiz Manzaraya Tanıklık Ederdik!

Kısacası uzman, gönderdiğimiz uyduların hem çalıştırma hem de uzay araştırmalarımız için yaratacağı problemler nedeniyle kontrollü davranılması zorlaman ısrarla hızlandırıyor.

Uyduların tasarımını gözlemlerini engellemeyecek hâle getirmek, optik teleskopların görüş alanından çıkarmak veya olmayan aktif uyduları radyasyondan çıkarmak gibi çözümler sunuyor. Tabii uzaydaki yürütme hâlihazırda binlerce olduğu düşünüldüğünde bu sonucu nasıl engelleyeceğini bilemiyoruz.

:
https://www.in Independent.co.uk/news/space-junk-aliens-ufo-spacex-b2271454.html

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.