e
sv

Bilim İnsanları, Uzayda Normal Buzdan Fazla Bulunan Yeni Bir Buz Formu Keşfetti: Sıvı Su Gibi Ama Buz

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Daha çok dış Güneş Sistemi’nde yer alan buz uydularında yer aldığını düşündüğü yeni bir buz türü keşfedildi. Bu buz türü, standart kristal buzlar yerine sıvı forma daha yakın tozmsu bir yapıya sahiptir.

Hayatın kaynağı olarak yayınlanan suyun birden fazla formülü bulunuyor. Su ve formları üzerinde araştırma yapan bilim insanları, su donma hali olan buz için yeni bir tür keşfettiler. University College London ve Cambridge Üniversitesi’ndeki incelemeler, tüm diğer buzlardan daha çok sıvıya benzeyen yeni bir buz türü keşfettiler.

Amorf buz türüne ait olan MDA adlı bu buz türüz. Yani birimleri daha çok suda olduğu gibi düzenlendiği bir biçim. Dünya üzerinde genel olarak düzenli bir yapıya sahip kristal buz görüntüsü. Amorf buz türü aslında kafamızı uzaya yönlendirdiğimizde gizlemeden çıkan ana buz türü olarak bilinir.

Uzay gibi soğuk ortamlar buzun kristal oluşturacak termal enerjinin oluşmamasına neden oluyor.

MDA buz formülü

Science dergisinde yayımlanan araştırma göre araştırma ekibi, -200 santigrat hizmeti kadar soğutmalı metal kavanozların içine sıradan buzlarla çelik üstleri ekleyerek kuvvetlice çalkaladılar. Bilyeli öğütme adı verilen bu işlem sonucunda buzun farklı bir formülü ortaya çıktı.

Sıvı su ile aynı yapıda buz oluştu.

MDA buz formülü

Bu işlemin normal şartları daha küçük sıradan buz parçalarının olması bekleniyordu, ancak bunun yerine sıvı su ile aynı konfigürasyonda katı haldeki suya benzeyen şekilsiz buz formülü oluştu. Bilim insanları; bu yeni buza “Medium-ensity Amorphou (MDA)” adını vermişti.

Bu buz türü aslında uzayda barındırdığı bir tür.

Araştırma ekibi, Jüpiter, Satürn gibi gaz devlerinin oluşturduğu gelgit kuvvetlerinin, bu bilyeli öğütme sistemine benzer bir etki hücresini belirtti. Daha çok ince beyaz bir toza benzetme bu buz boyutunun dış Güneş Sistemi’nin buz uydularında da var olabileceği öne sürüldü.

MDA, buz depremlerini tetikleyebilir.

Ganimede

Özel bir buz türü olan MDA, yeniden ısıtılıp kristalleştirildiğinde muazzam miktarda ısıyı açığa çıkarabiliyor. Bu da Jüpiter’in Ganymede uydusunda olduğu gibi kilometrelerce kalınlıktaki buz örtüsü üzerindeki tektonik hareketler ve “buz depremleri” onlara neden oluyor.

20 kristal buz tutma ömrü var, ancak amorf buz türlerinde yetersiz kalıyor.

Jüpiter

University College London’da Profesör Christoph Salzmann, “Su tüm varoluş temelidir. Varlığımız buna bağlı, onu aramak için uzay gemilerini başlatıyoruz, ancak belirli bir bakış açıları tam olarak anlaşılmış. Düşük içerdiği amorf buzlar olarak yalnızca bilinen iki ana amorf buz türü keşfedildi. kullanım kullandı.

:
https://scitechdaily.com/new-form-of-ice-discovered-may-shake-up-our-understanding-of-water/

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.