e
sv

Bir Balina Tarafından Yutulursanız Ne Kadar Süre Hayatta Kalırsınız?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dünyanın en büyük canlıları balinalar, hepimizi meraklandırdığı kadar korkutuyor da. Peki bu korku salan devasa heykeldeki muhteşem canlıların biri tarafından yutulmuş örneğik hala muhteşem bir şekilde düşünülmesi müydük?

Çizgi filmlerde ve öykülerde gördüğümüz balinalar tarafından yutulmak kulağa biraz korkutucu geliyor olabilir. Dünyada bu duruma birkaç örnekte de görmüşlüğümüz var. Pinokyo tarafından yutulan bir balina; midesinin içini karanlık, soğuk ve ıslak bir yer olarak tarif ederken dış görünüşe bakabilir bu an. Peki gerçek hayattaki okyanuslardaki vahşi balinaların biri tarafından yutulsakbiz de Pinokyo kadar mutlu olur muyuz?

Daha önce gerçek hayatta bir balina gördüklerini bu hayvanların ne kadar büyük boyutları olduğunu tahmin etmeniz biraz zor. Dünyanın en büyük hayvanı olan mavi balinayı ele geçirirsek bu durumu daha rahat kavrayabiliriz. Mavi balinaların yalnızca ağızları bile ortalama bir filin gövdesinden daha fazla araştırmakki bu da balinanın ağzına ortalama 400 insanın sığacağı anlamı gelir!

Balinaların anatomilerine bakılacak olursa gerçekten de insan yutmaları mümkün görünüyor mu?

balina anatomisi

Ağız ve mideleri devasa boyutlar görünse bile balinaların boğazları şaşırtıcı şekilde dar bir yapıya sahiptir. Araştırmacılar, boğazlarının yapısından ancak bir insan kolunun sığacağı genişlikte olduğunu söylüyor. İnanması biraz güç, kabul ediyoruz. Zaten bir insanı da ancak yeteneklerini ayırıp yutabilmeleri gerekiyor ki bu da mümkün bir yol gibi görünüyor. Çünkü balinaların birçoğunda bizi parçalayacak dişler yok.

Bunun yerine beslenmelerini “balina çekme” ile gelirler. Balina gezisi, genel olarak dişsiz balinaların ağzında bulunan, 4-5 m kadar boyunda ince uzun levhalar şeklinde, üst çene boyunca iki sıra saçak gibi dizili diş yapısına benzeyen, besinin toplanıp ağızda alıkonulabilmesi için diş görevini yapan bir uzuvdur.

İLGİLİ HABER

Çöllerin Ortasında Bulunan “Balina” Fosilleri Oraya Nasıl Gelmiş Olabilir?

1891’de denizci James Bartley’in ispermeçet türü balina tarafından yutulduğu kayıtlara geçmiştir.

james bartley

Türlerin arasında en tehlikeli olarak bilinen ispermeçet balinası tarafından yutulanlar tarafından daha ilginç olan bir durum var ki bu haberi balina tarafından yutulan James Bartley’in elinde ilan etmesi. Hikayeye göre denizcinin gemisi, balina tarafından yaşanmış; Büyük balinanın saldırısına maruz kalan denizci, saldırı sırasında balina tarafından yutulmuş ve yanından güne kadar ortaya çıkmamış!

Bartley’i aramak için işe başlayan ekipler, balinayı etkisiz hale getirip içeriye baktıklarında dostları ile karşılaşmışlar. İddiaya göre Bartley’in kolları ve yüzü, balinanın midesinde bulunan asitler yapısı beyazlaşmış; gözler de bu asit yüzünden görmez hale gelmiş.

Peki balina tarafından yutulduğunuzda endişelenmeniz gereken tek şey mide asitleri mi?

Aslında endişelerin duyulmaması gereken ilk şey, dişleri olan balina türlerindeki dişlerin, bir şef bıçağı kadar keskin olması. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 40 adet dişin arasında kendinizi hayal edebiliyor musunuz? Edemeyeceğiniz için muhtemelen keskin dişlerden yerleştirmeden hayatta kalamazsınız.

Diyelim ki bulerin dişlerini hepsini geçebilecek kadar kutsanmışsınız. Daha sonra ne olacak?

İlk durak noktanız balinanın boğazı olacak. burası hem karanlık hem de mukuslu bir yapı sahip. Bunların daha kötüsü ise oranları açısından oldukça eksik, metan gazı açısından çok zengin. Bu boğazında nefes almak gittikçe bir işkenceye dönüşecektir.

O esnada sizi yutmaya çalışan balinanın boğazı içeri ve dışarı olarak kasılacak, bu kopmalar gerçekleştikçe boyutu acı verecek ve derininizin her bir noktaya gideceği hidrolik asitleri de yavaş yavaş hissetmeye başlayacaksınız.

Kullandıklarını öğrendiklerinde aynı şey geldi değil mi? Evet, muhtemelen James Bartley’in balina tarafından yutulduğu ünlü hikaye bir yalan ya da yanılsamadan ibaretti.

Bir sonraki durak neresi?

balina

Dört midesi bulunan balinaların boğazından kurşun sonra ilk durak en büyük mide olacaktır. Burada biyolüminesans kalamarlarıyla birlikte bir miktar acılı zaman geçireceksiniz. Işıklı kalamarlarla birlikte güzel düşmanlardan sonra bu mideden diğer mideye geçiş yapacaksınız.

balina fil

Öğütme güvenlik ikinci midede, asitler tüm vücudunu küçük taneciklere ayıracaktır. Buradan sonra kalan birkaç ana kemiğiniz de öğütülecek ve balinanın başlangıcıyla beraber dışarı atılacaktır. Bu yüzden bir balina tarafından yutulduğunuzda balinanın midesinden çıkan bu hikayeyi anlatma olasılığınız, aslında bir olasılık dahilinde bile değildir.

Neyse ki korkmamıza gerek yok. Balinalar için insanlar, çekici bir yiyecek değildir.

mavi balina

Dışarıdan nefes ne kadar vahşi ve büyük bir hayvan gibi gözlerikseler bile gariptir ki balinalar insanlarla ilgilenmiyor. Hem anatomik yapılar bir insanı yutmaya müstehak değil hem de onlar daha çok deniz canlılarıyla besleniyorlar.

Ancak bir istisna olayını varsayarsak da hayatta kalmak için muhtemelen boğulmadan önce 3 dakikanız olacaktır. Çünkü balinaların midelerinde nefes alabileceğimiz bir oksijen yoktur. Bu da bize ortalama 3 dakika vadediyor.

araştırmacılar, herhangi bir okyanusta, özellikle bir ispermeçet balinasıyla karşılaşma ihtimalinin milyonda bir olduğu için, çünkü bu balinaların okyanusunun yaklaşık 3 bin metre derinliğinde yaşadığını belirtiyor. Korkmamıza gerek yok!

İLGİLİ HABER

Katil Balinaların Nesli, tuvalet Kağıtları Yüzünden Tükeniyor Olabilir: İnsanlar İçin de Tehlike Ölümcül Seviyede

İLGİLİ HABER

Okyanusların En Büyük 2 Katili Karşı Karşıya: Katil Balinalar, İlk Kez ‘Büyük Beyaz Köpek Balığı’ Avlarken Görüntülendi [Video]

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.