e
sv

Bir Binanın Üst Katında Yaşıyorsanız Alt Kattakilere Kıyasla Daha Hızlı Yaşlanabilirsiniz: İyi de Neden?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İçinde yaşadığımız evren bazen anlayamayacağımız kadar karmaşık olabiliyor. Örneğin zamanın akışının yer çekimine göre değiştiğini düşünmek bile beynimizin ayarlarını değiştiriyor! Gerçekten yerçekimi zamanı nasıl yavaşlatabilir?

Elbette bu durumu Einstein’ın “genel görelilik” teorisine dayanarak açıklayacağız. 3 boyutlu Ve bu, evreni üç boyutlu olarak algılayan biz insanlar için oldukça kafa karıştırıcıdır.

Aslında o kadar ilginç ki, bir binanın zemin katında oturuyorsanız, üst katta oturan komşunuzla bile zaman akışınız aynı hızda olmuyor! Bunun nasıl mümkün olduğunu anlamak için emniyet kemerlerinizi bağlayın. 4. boyut Geçiyoruz.

Başka bir çalışma, zamanın hızının değiştiğini kanıtladı. Binanın üst katlarında yaşayanlar alt katlarda yaşayanlara göre daha hızlı yaşlanıyordu!

gökdelen

Bir karşılaştırma yapacak olursak zemin; kütleye yukarıdan olduğundan daha yakın. Önemli bir fark yaratmayabilir ama yer çekimi; sahada daha güçlü başka bir deyişle zaman daha yavaştır.

Fizikçiler tarafından yapılan bir deneyde atom saatleri kullanılmış ve üst kattaki saat kullanılmıştır. Alt kattakinden daha hızlı çalışıyor. görülen! Yani bir binanın üst katında yaşıyorsanız alt katta oturan komşunuzdan farklı bir zaman akışı içindesiniz demektir! Peki bu deneyi nasıl açıklayabiliriz?

“Yerçekiminin zamanı yavaşlatması” olarak değerlendirdiğimiz bu durum aslında Albert Einstein’ın genel görelilik teorisine dayanmaktadır.

Evren gördüğümüz üç boyut ve dördüncü boyut olan zamandan oluşur. Bir yerçekimi teorisi olan genel görelilik uzayın eğriliğine Dayanıyor. Kütle bulunduğu ortamın bükülmesine neden olur.

yer çekimi

Teorik olarak kütle çekiminin uzay-zamanın bükülmesine neden olduğu ve bu eğriliklerin de zamanın akışını etkilediği öne sürülüyor. Şu ana kadar yerçekimi zamanın yavaşlaması hakkında Aklınızda pek bir şey kalmamış olabilir, şimdi gelin daha yakından bakalım.

ALAKALI HABERLER

Einstein’ın Beyin Yakan Görelilik Teorisini 3 Dakikada Anlatan Video!

Yer çekiminin zamanı yavaşlatması bazı prensiplere dayanmaktadır. Bunlardan ilki “yer çekimi etkisi”dir.

Genel görelilik

Einstein’ın genel görelilik teorisine göre; büyük bir kütle, Etrafındaki uzay-zamanı büker. Kütleler büyüdükçe uzay-zaman daha kavisli hale gelir. Yani gördüğünüz gibi gezegen veya yıldız gibi büyük kütleler etraflarındaki zaman dilimini önemli ölçüde bozabiliyor.

Bir diğer prensibimiz ise “zamanın akışı”dır.

zaman

Daha güçlü bir çekim alanı varsa zaman daha yavaş olacaktır. Yer çekimi zayıfsa daha hızlıdır. Yani eğri bir uzay-zamanda zamanın akışı da değişir.

Özetlemek gerekirse: Genel görelilik teorisine göre yerçekimi Uzay-zamanı büker, bu da zamanın akışını etkiler. Yer çekimi zamanı bu şekilde yavaşlatır.

ALAKALI HABERLER

Kurşun hızında hareket eden bir trene geriye doğru ateş ederseniz ne olur?

ALAKALI HABERLER

Mars Kırmızı, Venüs Kahverengi… Peki Gezegenlerin Bu Renklere Sahip Olmasına Sebep Olan Nedir?

ALAKALI HABERLER

Dünyanın Etrafında İki Ay Olsaydı Ne Tür Garip Şeylerle Karşılaşırdık?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.