e
sv

Dünya’nın Göbek Deliği de Diyebileceğimiz Bu Devasa Çukur Nasıl Oluştu?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Fotoğrafta gördüğünüz çevresinde evlerin bulunduğu bu devasa çukurun bir doğa olayı sonucu ortaya çıktığını az çok tahmin edebiliriz. Peki bu kadar büyük bir delik yaratacak ne olmuş olabilir?

Uzun süre su altında kalan çukurun nasıl gün yüzüne çıktığını öğrendiğimizde, mevcut kullanım için Oldukça şaşırabilirsiniz…

Dışarıdan, çevresinde evlerin olduğu büyük bir çukur Gelin bu yerin oluşumuna, coğrafi anlamına ve günümüzde ne için kullanıldığına birlikte göz atalım.

Meksika’daki bu büyük çukurun tarihi aslında oldukça ilginç.

yanardağ

Meksika’nın güneyindeki Xico bölgesinde yer alan yanardağ, şiddetli patlamasının ardından böyle bir iz bıraktı. Coğrafi terimi kullanacak olsaydık, “krater Gölü” yarattı.

Yanardağın geride bıraktığı çukurda suyun birikmesiyle oluşan krater. Chalko Gölü Altında birkaç bin yıl boyunca gizli kaldı. 14. yüzyıla kadar.

İklim değişikliklerinin başlaması gölü de etkiledi.

Meksikalı

14. yüzyılda iklim değişikliği nedeniyle kurumaya başlayan göl, 19. yüzyıla kadar hükümet tarafından tamamen kurutuldu ve çiftçilik planlandı. Fotoğrafa baktığınızda devasa çukurun içindeki tarlaları görebilirsiniz.

Bilim insanları krater bölgesindeki bu tarımsal zenginliği şöyle açıklıyor: “Volkanlar patladığında magma soğuyor ve yer altında bulunan birçok mineral yüzeye ulaşıyor. Ortaya çıkan volkanik kayalar, atmosferik nem ve güneş enerjisi sayesinde fiziksel ve kimyasal olarak aşındırılıyor. Bunun sonucunda faydalı mineraller ve besinler canlılar için verimli hale geliyor.”

Patlamadan geriye kalan bu çukur bugün tamamen çiftlik olarak kullanılıyor.

krater

Krater halkasıyla çevrelenen devasa çukurun etrafındaki alan artık sayısız ev ve yüzbinlerce yerli insanla dolu. Tahmini nüfus bile 300.000 kişi etrafında.

Kraterin iç kısmı plantasyonlar (kakao, kahve ve kauçuk gibi bazı bitkilerin büyük çapta yetiştirildiği tarım işletmeleri) ve tarlalar için kullanılıyor. Tabii Meksika’ya gelen turistler için de İlginç kırsal alanlardan biri.

ALAKALI HABERLER

Aktif Bir Yanardağı İçine Atom Bombası Atarak Yok Edebilir miyiz?

ALAKALI HABERLER

Devasa bir buzdağını volkanın içine düşürürsek ne olur? (“Cossss!” sesi kesin)

ALAKALI HABERLER

Türkiye’de Bir Zamanlar Lav Püskürten Volkanlar Vardı: İşte Ülkemizde Aktif Olan Volkanlar ve Özellikleri

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.