e
sv

Elinizdeki Telefonu Bile Onun Sayesinde Tuttuğunuz ‘Beyincik’ Olmadan Yaşamak Mümkün mü?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Beyincik, beyindeki iki yarım kürenin altında yer alır ve kimi zaman “küçük beyin” olarak adlandırılır. Beynin %10’ununu kaplayan ve beyindeki hücreler yaklaşık %50’sini oluşturan bu organ, küçük yapısını ve yoğun doku kıvrımlarından desenler beyinlerin geneli itibariyle daha farklı bir görünüme sahip.

Dünya üzerinde toplanması kadar beyinciği olmadığı tespit edilen kişi sayısı yalnızca 9 ve beyinciksiz insanların yaşamları sağlık insanlara kıyasla, alışılmışın dışında mimari yapıları gerçekçi.

Genellikle denge bölümlerinden sorumlu olduklarını açıklar, ancak vüdumuzda daha birçok role sahip olan beyincik, olmadığında sahip olduğuda ne gibi değişiklikler ortaya çıkıyor?

Bu organın özelliklerinden yoksun olan insanlar, beyinciğin işlevine ve beyinciksiz yaşamanın nasıl bir deneyim bildiğinden bilim dünyasını benzersiz bir şekilde aydınlatmış durumda.

beyincik

Çeşitli operasyonlarla ya da kısıtlama, İçlerindeki bir dosyaların çalınması ya da kaybolması Nadir rastlanan bir vakadan doktorlar, bu durumu o kişiyi nasıl değerlendireceğine dair kapsamlı bir açıklamanın olmadığını ifade ediyor.

Çünkü beyinciliği olmayan çoğu insan, genç yaşta ölmüştü ve bedenine kadar bu yapı ancak ölümden sonra otopside tespit edilebilmişti.

Beyincik, kendimizin içinde olduğu gibi hareketlerimizi elimizdekilerin yanında günlük yaşantımızda kontrollü ve sahip olmamıza katkı sağlar.

Beynimizdeki motorlu korteksistenenda istenen hareketin vaadini söyler ve beyincik de bu hareketin doğru bir şekilde gerçekleşmesinde rol oynar.

Kısaca bir kişinin yönergelerinden, bacağın hareket ettirdikleri kadar oldukça önemli bir işleve sahip olan beyincik, bir bakıma yapılması istenen ve sahip olduğu sorumlu olduğu her hareketin düzenlenmesinde sahip olduğu bir göreve sahiptir. beyincik olmadan yaşamak mümkündür ancak bu organa sahip olmak istiyor belli yürütme, yaşamı biraz zorlaştırır.

Boston’da yaşayan ve şu sıralar 30’lu yaşlarının sonunda olan Jonathan Keleher, beyinsiz yaşayan hayaletler sadece biri.

jonathan keleher

Jonathan henüz bebeklik çağlarında, bir yaşında belli bir gelişimine kadar kendi kendine yapabilmesi gereken oturmak, yürümek ve koşmak gibi temel donanımları yerine getiremiyordu. Bu sorulardan şüphelenen aileleri, oğullarını birçok doktora götürmeye başladı. Sonunda 5 yaşında yapılan bir beyin çalıştırmaaskerlerin ters ortaya çıktı.

Jonathan, bir beyinciği olmadan doğmuştu ve beyinciğinin olması gereken yerde siyah bir boşluk vardı.

jonathan beyin tomografisi

Bu durum kesin bir şekilde tespit edildikten sonra harekete geçen araştırmacı ve doktorlar, Jonathan’ın yetişkin incelemesi amaçla onu yakın takibe aldı.

fotoğraflara göre, beyinciğe sahip olmayanlar en genel tabirle, ince motor donanımı eşcinsel kusurlara sahip. Genellikle bastona ya da herhangi bir kullanma gereksinimi duyarak yürüme becerisini yerine getirebilmelerine rağmen yazma ve konuşma becerileri çeşitli zayıflıklar gösterir.

Bu kullanıcı el yazıları notu biraz bozuktur ve konuşmaları anlaşılmayacak olsa bile da biraz kusurludur.

jonathan keleher el yazısı

Beyinciksiz insanlar, sosyal uyaranlar karşısında tepki vermekte zorlanırlar ve aşırılık bisiklet veya araba kullanamazlar. Jonathan’ın yaşamında bu hikayelerle ilerliyor, konuşması ve almama biçimi de sağlıklı bir insana göre hücreler gösteriyor.

Bu durum, Jonathan’ın motor olarak dahil edilmesinin etklenmesinin yanında duygusal koordinasyonunun da etkisini barındırıyor.

Beyinciğe sahip olmayan kişiler, sağlıklı insanların ailesiyle ya da yakın çevresiyle kurdukları gibi insanların derin ilişkileri kuramaz ve bu kişiler Rüyada kendini ifade etmek zorlanır. Duygusal zekaları alışılmışın dışındadır ve geçmişteki gösterim şekillerini karşılarındaki insanlar için oldukça yetersizdir.

6 yaşına kadar net bir şekilde çalışmaya başlamayan ve 7 yaşına kadar yürüyemeyen Çinli genç bir kadın ise beyinciğinin olmadığını 24 yaşında öğrenmişti ve “beyninde delik olan kadın” olarak anılmıştı.

evli kadının beyin tomografisi

Mide kanaması ve baş döndürme şikayetleriyle doktora giden ve bu rahatsızlıklar üzerine yapılan tetkikleri yapılan kadının, 2014’te doktorlar tarafından beyinciğinin olmadığı ve bu organ yerine o organın beyin omurilik sıvısıyla dolu olduğu tespit edildi.

Beyinciğin özelliklerinden yoksun olan hapishane Çeşitli zihinsel ve hareket sıvıları, epilepsi ve beyinde çalıştırma bir sıvı olarak Görülürken, Çinli kadınlarda bu eksiklikler, Jonathan’da olduğu gibi orta düzeyde motor harekete ve konuşma sırasındaki güreşlerde görülen problemlere sebep olmuştur.

Doktorlar eksik beyinciliği, beynin diğer bölümlerinin devraldığını ve beynin kaybolmasına sebep olan şeylere, aslında beynin “duruma uyum sağlanması” olarak ifade etti.

İLGİLİ HABER

“Yarım Beyinli” İnsanlar Nasıl Oluyor da Normal Bir Şekilde Yaşamlarına Devam Edebiliyorlar?

İLGİLİ HABER

Akıl Hastalarının birbirinden Çok Farklı Görünen Beyinleri: Kıvrımsız Olanı Bile Var!

İLGİLİ HABER

Beyin Felci Geçiren Bir Hasta, Geliştirilen İmplant Sayesinde Sadece Düşünerek “Konuşabiliyor”

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.