e
sv

Fay Hatlarının Metal Bir Tüple “Delinebildiğini” Biliyor muydunuz? Baştan Söyleyelim, Komplo Teorileriyle Bir İlgisi Yok!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizde yaşanan deprem felaketlerinin ardından depremlerle ilgili çeşitli konuları araştırıyor, bunlara cevap vermeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde de faylarda yapılan çalışmalardan biri olan fay hattı delme işlemine neden ve nasıl olacağından bahsedeceğiz.

Depremlerin büyüklüklerini ve geride kalmış etkilerini net bir şekilde görebiliriz. Ancak koruyucularda neler olduğunu bilemiyoruz. Uzmanlar, depremlerin yükünü en aza indirmek ve insanların hayatını koruyabilmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Bu çalışma süreleri ise fay hatlarında yaşanan hareketlerin ve potansiyel tehlikelerinin incelenmesi yatıyor. Yani depremlerin temeli inceleniyor. Yapılan çalışmalardan biri de fay hattı delme işlemidir. Peki, bu işlem tam olarak neden ve nasıl yapılıyor?

Fay delme işlemi, deprem araştırması ve sismik etkinliği ile ilgili çalışmaların bir parçası olarak yapılıyor.

dünya fay hattı

Yani bu işlemle amaçlı şey, tam olarak depremi anlamak. Depremin yapısının ve etkinliğin anlaşılmasına yardımcı olan işlem, fay hattında depremler hakkında da önemli bilgiler sunuyor.

Ayrıca bu işlem, fay hattının zaman içinde hangi yönde, ne kadar hareket ediyor ve hangi noktalarda aşınmaa aşınmasını belirlemek amacıyla yapılıyor.

Fay hattı delme işlemi nasıl ve hangi malzemeler kullanılıyor?

fay hattı kazı

Fay hattı delme işlemi, deprem fayının içinde bir metal tüp yerleştirilerek yapılıyor ancak daha büyük yerler için petrol çıkarılacağı gibi sondaj makineleri oynanır.

kazı

Temel olarak fay hattındaki kaya ve minerallerden manzaralar alınıyor ve inceleme başlıyor. Mineral yapı, sıvı durumu gibi yapmanler üzerinde yapılan incelemeler sonucu fay yapısı, deprem hasarı ve deprem riskinin öğrenilmesi amaçlanıyor.

San Andreas Fayı’ndan alınan Bir Parça

Bir diğer çalışma ise açılan deliğe başta sismometreler olmak üzere yeni nesil teknolojik araçları yerleştirerek gerçekleştiriyor. Bu başlangıcın temel nedeni ise uzun vadeli bir izleme istasyonunun fay zonunun hareketlerini denetlemesidir.

Dünyada bu alanda yapılan çalışmaların ilki, 2002 yılında San Andreas Fay Hattı’nda yapıldı.

San Andreas

Açılan delikten fay hattının bir parçası alan ekip, fayın ana merkezi içinde serpantin adı verilen ve fayın sürünme davranışını kontrol edebilen, zayıf, kaygan ve yeşil renkli bir mineral keşfetti. Yapılan bu çalışmanın sonucunda ekip San Andreas Fayı’nda depreme neden olduğunu keşfetmek olmuş oldu.

Depremlerin tam olarak ne zaman meydana geldiğini büyütmek zor ancak fay hattı tahmini delme işlemiyle büyüklükleriyle birlikte tahmin bir zaman vermek mümkün hale geliyor. Ayrıca yerin derinliklerinde meydana gelen ve bir depremden haftalar veya aylardan önce meydana gelen görünen görünen görünen küçük harcamalar da incelenebiliyor.

İLGİLİ HABER

Türkiye’de Bu Kadar Çok Fay Hattı Olmasının Esas Nedeni Olan “Arap ve Afrika Levhaları” Tam Olarak Nasıl İşliyor?

İLGİLİ HABER

Evinizin Altından Fay Hattı Geçip Geçmediğini Nasıl Öğrenebilirsiniz?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.