e
sv

Güneş’e En Yakın ve En Uzak Gezegen Hangisidir, Tüm Bu Ölçümler Nasıl Yapılır?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Güneş Sisteminde yer alan tüm gezegenler, birbirinden farklı ve ilginç bir aydınlatmaya sahiptir. bazıları hakkında oldukça fazla bilgiye sahipken, bazı kısımlar hakkında çok kısıtlı etkiye sahibiz. Bugün, ‘Güneş’e en yakın gezegen hangisidir?’ Elleçleme ayrıntılı olarak cevaplamaya çalıştık.

Evren, insanların sayısız araştırma yapmasına neden olmuştur. Mezopotamya uygarlıkları, Yunanlılar, Mayalar, İnkalar ve Aztekler, özellikle Güneş Sistemi ile ilgili çok önemli düzenlemeler imza atmıştır. Sonuç olarak, Güneş Sisteminde birbirinden farklı boyutlara ve konumlara sahip sekiz gezegen olduğu kabul edilmektedir.

Güneş’e en yakın dört gezegen olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, kayalık bir yere sahip oldukları için genellikle ‘karasal gezegenler‘ olarak adlandırılır. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi gezegenler ise karasal gezegenlere göre çok daha büyük boyutlara sahip olmalarından dolayı’Jüpiter gezegenleri‘ olarak adlandırılır. Gelin hep birlikte, bu gezegenlere daha yakından baktığımız ve ‘Güneş’e en yakın gezegen hangisidir?‘ gibi soruları cevapladığımız yazımıza geçelim.

Güneş’e en yakın gezegen hangisidir?

Merkür

Merkür, Güneş’e ortalama uzaklıklar en yakın gezegendir. Güneş’ten yaklaşık 58 milyon km (0,39 AU) gezen olan gezegen, buna rağmen Güneş Sistemindeki en sıcak gezegen değil. Bu etiketi Venüs elinde tutmaktadır. Sekiz gezegenden en küçük olan Merkür, 2.440 km yarıçapa sahiptir. Ay’dan biraz daha büyük ve Jüpiter’in uydularından biri olan Ganymede’den daha küçüktür.

Atmosfer dağıtımı oksijen, sodyum, koruma, helyum ve potasyumdan oluşur. Gezegenin ilk kez ne zaman keşfettiği tam olarak bilinmemekle birlikte, ilk kez 17. yüzyılda gökbilimciler Galileo Galilei ve Thomas Harriot tarafından teleskoplar ile gözlemlenmiştir.

Merkür’ün özelliklerini inceleyelim:

Merkür

  • Güneş’e en yakın gezegendir
  • Güneş Sistemindeki en küçük gezegendir
  • Demir çekirdeğin soğuması nedeniyle her geçen gün küçülüyor
  • Güneş Sistemindeki en fazla krater sahibi gezegendir
  • Güneş’in yörüngesinde diğer tüm gezegenlerden daha hızlı döner
  • Merkür, adı Roma ticaret tanrısından almıştır
  • Merkür’de bir gün Dünya’da 59 güneş ölçüsü
  • hiçbir uydusu yoktur
  • Gece ve gündüz arasında muazzam sıcaklık farkları vardır

Güneş Sisteminin en ilginç gezegenlerinden biri olan Merkür, özellikler ile oldukça dikkat çekmektedir. Güneş’e en yakın gezegen sonuçları yanı sıra, Güneş Sistemi’ndeki en küçük gezegendir. Romalılar, diğer gezegenlerden daha hızlı hareket ediyormuş gibi sahipleri için, ticaret ve iletişim tanrıları olan Merkür’ün adını vermişlerdir. Diğer gezegenlerden çok daha hızlı dönen Merkür’de bir yıl sadece 88 Dünya günüdür.

Küçük boyutlu, düşük yerçekimi ve Güneş’e yakınlığı nedeniyle hiçbir uydusu yoktur. Zayıf atmosferik Merkür’de gündüzleri nedeniyle yüzey sıcaklığı 427 °C’ye ulaşırken, geceleri -173 °C’ye kadar düşebilmekedir. Çok yavaş bir şekilde küçülmeye devam eden gezegen, dört milyar yıl öncesine göre yaklaşık 14,48 km daha küçük olduğu tahmin ediliyor. Gökbilimciler bunun için, sahip oldukları demirlerin soğuması gereğince doğruluğune inanıyorlar.

Peki Güneş’e en uzak gezegen hangisidir?

neptün

Neptün, yaklaşık 4,5 milyar km ile Güneş’e en uzak gezegendir. NASA incelemelerine göre Neptün, Dünya’nın kütlesinin 17 katın fazlası ve Dünya’nın hacminin yaklaşık 58 katıdır. Tarihin en önemli gökbilimcilerinden olan Galileo Galilei, Neptün’ü bir uzay cismi olarak depolama ilk verisi vardı, ancak yavaş hareket etmesinden dolayı onun bir yıldızı olduğunu düşünmüştü.

Güneş’e olan uzaklığı nedeniyle açığa çıkan gözle görülemeyen Neptün, dağıtana kadar sadece Voyager 2 uzay aracı tarafından görüntülendi. Neptün’ü yaklaşık 4400 km oluşturduğun gözlemleyen uzay aracı, Neptün’ün manyetik alanı, gezegen ve birkaç uydusu hakkında bilgi topladı. Ayrıca, Neptün’ün üzerinde yer alan ve giderek büyüyen Büyük Karanlık Noktasını da keşfetti.

Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin Güneş’e yakınlığına göre sıralaması:

güneş sistemi

  • Merkür
  • Venüs
  • Dünya
  • Mars
  • Jüpiter
  • Satürn
  • Uranüs
  • Neptün

yukarıdaki da tüylerimiz gibi Merküryaklaşık 58 milyon kilometre ile Güneş’e en yakın gezegendir. Bu küçük gezegen, Güneş’e oldukça yakın olduğu için tüm gezegenler arasında en ince atmosfere sahiptir. Güneş’ten ortalama 108 milyon kilometre uzakta yer alan Venüs, en yakın ikinci gezegendir. Dünya, 149,60 milyon kilometre ile Güneş’e en yakın üçüncü gezegen konumunda.

Son yıllarda birçok çalışma konusu olan Mars ise 228 milyon km ile en yakın dördüncü gezegendir. Ancak, Goldilock Bölgesi’nden (Yaşanabilir Bölge) çok uzak olduğu için, Dünya’da olduğu gibi bir yaşamın gelişemeyeceği tahmin ediliyor. 778 milyon km ile Güneş’ten en yakın beşinci gezegen olan Jüpiter, olarak Dünya da dahil olmak üzere yedi gezegeni asteroitlere karşı bir miktar koruma sınırlamasına sahiptir. Güneş’ten 1,4 milyar km uzakta yer alan Satürn, en yakın gezegendir. Hemen ardından, 2,9 milyar km ile Uranüs gelmektedir. Güneş’e 2,9 milyar yaşında bulunan NeptünGüneş Sistemindeki en uzak ve en soğuk gezegendir.

Peki tüm bu ölçümler neye göre yapılıyor?

gezegenler

Bir gezegen ile Güneş arasındaki ortalama mesafeyi görmek için ‘Astronomik Birim’ kullanılır. Bu mesafe yaklaşık 150 milyon kilometre olup, yaklaşık 499 ışık saniyesine boyutu (Işığın boşluğunda 499 kilometre kat ettiği mesafedir). Dünyanın Güneş’e olan uzaklığı ise 1 AB olarak kabul edilmektedir.

Güneş sistemindeki gezegenlerin Güneş’e olan uzaklıkları, izledikleri yayılmalarına ve kütle edinimine bağlı olduğu için sürekli olarak yönlendirme. Yani, bu mesafeler ortalamalara göre belirlenmektedir. içeriklerin bu mesafelerin ölçülebilmesi için çeşitli teknikler ve koruma alanları kullanılmaktadır.

İLGİLİ HABER

Yapılan Bir Çalışmanın Tüm Ezberleri Bozduğu Soru: Dünya’ya En Yakın Gezegen Hangisidir?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.