e
sv

Hafızamızdan Ruh Halimize Kadar Her Şeyimizi Etkileyen Hormon: ‘Dopamin’ Aslında Nedir, Eksikliği Nelere Yol Açar?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yaşadığımız olaylara karşı farklı duyguları geliştirebildiğimiz gibi içimizde biriktirdiğimiz hislere karşı da farklı duygusal tepkiler verebiliyoruz. Elbette ki bu durumu elinde bulunduran kişi değişebiliyor. İnsanlar, hisleriyle ve verdikleri tepkilerle birlikte bu duygu bütünlemesinde birbirinden ayrı diyor.

bazıları çok daha küçük duygular büyük hislerle yaşarken; Bazı büyük acıları veya mutlulukları kendi içinde, tepki vermez bir şekilde de ifade eder. İnsanlar, bu duygu göstergelerine göre belirli kalplere sokulur. “Duygulu” ve “Duygusuz” kavramları, günlük kullanımın her bir yolunu kullanarak rastlayabileceğimiz kelimelerdir.

Dışarıya verdiği yansıtılan duygulara göre hücreler düşüncesi değildir, doğru bir tahlil sonucu doğaldır. Aşırı duygusal bir insan, hislerini kendi içindeki resimler ve resimleri yansıtmayı doğru bulmayabilir. Dışarıya yansıyan duyguların yanı sıra İçimizde yaşadığımız her şeyin biyolojik bir nedeni olduğunu biliyorsan nasıl etkilendin?

Vücudumuzda salgılanan hormonlar veya kimyasallar nedeniyle mutlu ya da mutsuz olmamız oldukça ilginç ve ürkütücü olabilir. Ancak elde etmede tahminler ve önleme beslemeleri duygu durumlarımızı sandığımızdan fazla yararlanma. Bunların başında yer alan dopamin ise muhafaza altına alınan kimyasalların başında yer almaktadır. gelin birlikte dopamin nedir? Ne değil? Detaylı bir şekilde inceleyelim.

Dopamin nedir, eksikliği ve fazlalığında ne olur?

Temelden başlama, dopamin nedir?

dopamin-1

Duygu durumlarını izleyen dopamin; ürettiğida salgılanan önemli bir kimyasaldır. Dopamin, genel olarak hesap sadece duygu değişimlerini değil; hareketlerimizden, anlama yetimize kadar birçok noktayı etkiler. İnsan hareketi oldukça önemli yeri olan bu kimyasal; psikiyatri ve nöroloji bilimlerinin ilgilendiği bir alan içinde yer alır.

Sinir hücreleri arasındaki konuşmalar sağlayan dopamin; insanların hareket fonksiyonlarından, insanın düşüncelerine kadar derinden etkilenmelerine neden olabilir. dopamin; erişim az ya da fazla salgılandığı bölümler, Farklı sinir sistemlerine da sebep olabilir. Dopamin insan vücudunu nasıl sorularına şöyle bir listeyle cevap verebiliriz:

  • öğrenme ve hafıza konusunda etkileyici bir rol bulunur.
  • Motivasyonunuzu düzenleyin.
  • Bir konuya dikkat etmenizi odaklanmayı etkileyen etkiler.
  • Aşırı stresli bölümler büyük rol oynar.
  • Ruh halleri ve duygu değişimlerinin belirlenmesine katkı sağlayabilir.
  • Aşırı uyku veya uykusuzluk üzerinde etkisi bulunur.
  • Hareket çalıştırmanın sağlanmasına yardımcı olur.

Dopamin ve serotonin üretimi insanları nasıl etkiler?

dopamin-2

Serotonin de dopamin gibi duygu durumlarını gördüğü bir başka kimyasaldır. Ama onların ve getirdiği etkinin etkisi daima dopaminle birlikte anılır. Genel olarak tabirlerine defter ikisine de “mutluluk hormonu” diye hitap ederiz. Çünkü eksik veya çok salgılandıkları yapılar; Mutluluğumuzdan, düşünce yapımıza kadar üzerimizdeki etkiler.

Dopamin ve serotonin düzeylerinde meydana gelen dengesizlikler sinirleri kadar fiziksel yayı da nedenini etkileyebilir. Örnek olarak ise; parkinson hastalığı ile dopamin arasında bir bağ gözlemlenebilir. Aynı şekilde kısıtlamalar da yaratıyorlar. Oyun masrafları, alkol masrafları veya kumar masrafları gibi masrafların belirlenmesi.

Dopamin eksikliği ve fazlalığında neler olur?

dopamin eksikliği ve fazlalığı

Beyinde yer alan sinir hücreleri arasında yuva kurmak gibi oldukça önemli bir görev olan dopamin; Seviyede yaşanan dengesizlik durumlarında insan bedenlerini büyük ölçüde etkileyebilir. Eksikliği ve fazlalığının yaratabileceği özellikler birbirinden farklıdır. İki işletim da yaşanması, kişinin psikolojik ve fiziksel olarak bazı değişimlere kırılmasına sebep olabilir.

Bazı çocukların düşüncelerinin yanı sıra hayata bakış açısını değiştirecek kararlar vermesine ve duygusal tutumlara sahip olmasına kadar derin bir süreye neden olabilir. Vücutta dopamin boyunun sağlanması, dışarıdan alınan takviyelerle birlikte belirli bir düzene sokulabilir. Dışarıdan alınacak olan medikal yollu takviyeler kesinlikle doktor kontrolü altında gerçekleşmelidir.

Dopamin ilaçları, etkileri oldukça yüksek olan ve reçeteli şekilde kullanılması gereken ilaçlardır. Medikal faaliyet yanı sıra sıradaki gıdaların bile dopamin üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Vitamin takviyelerinden, protein ağırlıklı beslenmeye kadar pek çok seçenek vardır. Tabii, sadece gıda değil hayat koşullarının da etkisi yadsınamaz. Spor yapmak veya herhangi bir hobiye zaman ayırma sınırlaması da dopamin seviyesini artırmasını sağlayabilir.

Dopamin eksikliğinden yakından bakalım:

dopamin eksikliği

Dopamin eksikliği, duygularımız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Birçok psikoterapi temelinde yatan bu sorun; Mutsuzluk hissini artırmak, etkisini azaltmaktan kaçının demektedir. Parkinson gelişimi da temelinde yatan dopamin eksikliği, tüm dünyadaki hareket sistemlerini yüksek oranda denetleme bir güce sahiptir. Bu bölümleri düzenli aralıklarla denetlemenin önemli bir husustur. Dopamin eksikliğinin oluşturduğu etkilere göre;

  • Mutsuzluk ve umutsuzluk hissi,
  • Odaklanma da yaşanan problemler,
  • Enerji düşmesi,
  • Endişe durumu,
  • Kilo alma veya verme karşılaştırması,
  • Üzüntü hissi,
  • Denge sorunları
  • Aşırı titreşim hissi,
  • Sürekli havlu hali,
  • Yutkunma güçleri gibi birçok etki yaşanabilir.

Dopamin eksikliğine çözüm nedir?

dopamin eksikliğine çözüm

Dopamin eksikliğine çözüm sadece medikal yollamak mümkün diye bir şey yok. İlaçların dışındaki özelliklerdeki değişiklikler ve beslenme ürünleria kadar her bir durum, dopamin üretimi üretmektedir. Öncelikli olarak sağlığınıza dikkat etmeniz ve vücudunuz için gerekli besinleri özen göstermeye özen göstermelisiniz. Protein yoğun beslenmek, dopamin üretimini artırma unsurlarından biridir. Ayrıca mineral ve vitamin deposu de aynı şekilde üretimin artmasını sağlayabilir.

Gıdaların veya takviyelerin dışında, sosyal yaşam değerleri de dopamin üretimine etki edebilir. Bu duruma sadece arkadaş ortamını koruyanlar değil; aynı zamanda kendi mahfazasını geçireceğiniz zamanı zenginleştirmek de dahil. Uykuyu düzene sokabilmek, en önemli unsurlar arasında yer alır. Yeterli şekilde uykunuzu taramak, vücuttaki diğer hormonlar ve kimyasalların da dengeye girmesini sağlamak. Bol bol yürüyüş ve çeşitli spor etkinliklerine katılmanız, güneş ışığını incelemek gibi incelemeler de dopamin üretimini destekleyebilir.

Peki dopamin fazlalığı tam olarak ne demek?

dopamin fazlalığı

Dopaminin eksikliğinin o kadar fazla olmasının da neden olduğu bir olumsuz etki olabilir. Öncelikli olarak dopamin fazlalığı, Aşırı endişe ve endişe durumlarını yaratmak. Bu dönemde anksiyete hastalığını tetikleyen unsurlardan biri olarak da gözlemlenmesi mümkündür. Yaşayanlar arasında aşırı kaygı durumlarının oluşturduğu diğer keşif enerjisinin birden fazla yükselme ve sonuç olarak sürekli olarak hareket etme isteğinde yer alabilir.

Oluşan bu durumlar, kişinin fiziksel ve duygusal olarak yorgunluğu ile çöküntüye sürüklenebilir. Tüm bunların yanı sıra paranoya ve halüsinasyon Görüldüğü gibi birçok etkinin altında da dopamin dengesizliği yer alabilir. Bu günlerde, dopamin cezalarında dengede tutulma daha sağlıklı bir yaşam imkanı sunabilir.

Dopamin fazlalığına çözüm nedir?

dopamin fazlalığına çözüm

Aşırı kaygılanma süreleri için belirli çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Bunların en başında doktor reçeteleri ve yönetimiyle kullanılan ilaçları kullanmak. İlaç yanı sıra bitkisel çaylar da aşırı kaygı durumlarının bakımlarında etkili olabilir. Papatya, sarı kantaron ve melisa bitkilerinden yapılan çaylar; Anında sakinleşme ve rahatlama hissi olabilir. Bu ölçülerde belirli aralıklarla çayların kullanımı, dopaminin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Dopamin ve duygularımız arasında nasıl bir ilişki var?

duygular

Dopamin eksikliği ve fazlalığını gözlemledikçe; Elde etmenin büyük bir bölümünü algılamayı fark ediyoruz. Dopamin üretiminin, direkt olarak psikolojik birçok sonuç doğurması; Duygular da kontrol edilebildiği anlam yüklüyorum. Hayattan zevk almak veya mutlu olabilmek gibi birçok kavramla dopaminle bağdaştırıyor olmamız da aslında hatalı bir bakış açısı ortaya çıkarabiliyor.

Dışarıdan dopamin desteği alınması, doğrudan mutluluk hissinin salgılanmasının açıklanmaması. Sinir hücreleri arasındaki iletişimin kolaylaşmasını sağlayan dopaminin, anlık duygularımızı etkilemesi ise, beklenen sonuçlar arasında yer bakışı. Sadece vücutta belirli bir dengeyi çalıştıran dopamin, oluşan bu dengenin bir sonucu olarak hayat kalitemizi yükseltebiliyor.

Bu içeriğimizde hafızamızdan ruh halimize kadar pek çok şeyi barındıran hormon dopamin ele aldık. Anlattıklarımız bilgilendirme amaçlıdır. En doğru ve size özel bilgilerinizi hekiminizden alın.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.