e
sv

Hayvanların Öğrenme Kabiliyetini, Davranışlarını ve Nedenlerini İnceleyen Bilim Dalı: Etoloji Nedir?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sevimli çiftlerin bazı ilginç hareketleri neden hiç yaşadıklarınız mü? Peki ya doğadaki canlıların nasıl iletişim kurduğunu? Bugün hayvanlar yakından etoloji bilimine göz atıyoruz.

Bazı kurtlar yuvaları etrafındaki döner, arılar kraliçe arıyı takip eder ve ileterek dans ederek sinyal gönderir. Filler ise yas tutar ve cenaze töreni düzenler. Bazı köpekler saldırgandır, kargalar ise çok zekidir. Hayvanların yetenekleri ve yıkama ile olan iletişiminin nasıl oluştuğunu hiç göremeyeceğiniz mü?

Bugün insanlar arasındaki bilim yerinden başka bir bilime doğru, laboratuvardan çıkıp doğal yaşamı ziyaret ediyoruz. Biyoloji ana bilim dalının altında zoolojinin bir dalı haline gelen etoloji nedirneyle ilgilenir bugünkü yazımızın konusu.

etiyoloji nedir?

maymun

Etoloji, hayvan böcekleri, yırtıcılık, savunma, saldırganlık, çiftleşme, sabit eylem kalıpları ve göç dahil olmak üzere hayvan davranışlarının yoğunluğu doğal olarak bilimsel olarak araştırılmaktadır. Etolojinin önemli bir yönüyazılanlarla karşı çalışmasıdır.

Etoloji, genellikle davranışın evrimine odaklanan etologlarla (etoloji ile ilgilenen insanlara verilen unvan) biyolojinin bir parçası olarak kabul edilir. Etoloji, genellikle sahada yürütülmekle birlikte, laboratuvarda veya her tahlilde bir hastane yoluyla da yürütülebilir. ‘Etograma’ veya hayvan davranış araştırmalarında kullanılan verileri yorumlamaya sahip olmamız etoloji sayesindedir.

Peki etologlar ne iş yapar, etoloji ne ile ilgilenir?

insan ve inek

  • evcil hayvan eğitimi
  • Hayvan refahı ve korunması
  • Hayvan karşısında insan güvenliği
  • Ev, doğa veya laboratuvar ortamlarında balıkları inceleyin
  • Gözlemler ve algılayarak ilgili verileri toplamak ve analiz etmek
  • Araştırma sonuçlarını yayınlamak ve konferanslarda sunmak
  • Halkı hayvanlar ve hayvanlar hakkında eğitmek ve hayvanları korumayı ve korumayı teşvik etmek

Etoloji çok geniş bir çalışma alanı olduğu için etologlar, üniversite araştırmaları, gezici hayvancılık, hayvan eğitimi ve hayvan bakımı da dahil olmak üzere herhangi bir sayıda bir alanda uzmanlaşabilirler. etiyolojinin amacı belirli bir hayvan grubu değil, onların üzerinde bulunanları incelemektir ve çoğu kez tek bir davranış kalıbının, örnekleme saldırganlarının karmaşık hayvanlarında nasıl ortaya çıktığını araştırır.

Etolojinin tarihi:

kitap

Etoloji biyolojinin bir dalı olduğundan, etologlar özellikle davranışların evrimi ve bunun doğal seleksiyon açısından nasıl açıklanabileceği ile ilgilendiler. Bazı yönlerden Charles Darwin, 1872 tarihli İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfade Edilmesi (İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi) adlı kitabıyla sayısız etologu barındıran ilk çağdaş etologdu. Davranışa olan etkileşim, bilimsel olarak desteklenmeyen anekdot nakliyecilik adı verilen antropomorfik bir yöntem kullanarak hayvanlarda öğrenme ve zeka üzerinde çalışan George Romanes’i teşvik ederek sürdürdü.

Etiyoloji üreme organları II. Dünya Savaşı’na giden yüzyıllar, Niko Tinbergen ve Konrad Lorenz’in çabaları sayesinde Avrupa kıtasında yer alıyor. Savaştan sonra, Tinbergen Oxford Üniversitesi’ne taşınmış ve etoloji, Cambridge Üniversitesi Hayvan Davranışları Alt Bölümü’ndeki Robert Hinde, William Thorpe ve Patrick Bateson’un çalışmaları sayesinde Birleşik Krallık’ta yükseliş kazanmıştı. Aynı zamanda Etoloji Kuzey Amerika’da da bu dönemde gelişmeye başlamıştır.

1972’de İngiliz etologu John H. Crook, önceki etolojinin bütünün karşılaştırmalı etoloji (hayvanları insanlar olarak araştıran bilim dalı) olduğunu savunarak karşılaştırmalı etolojiyi sosyal etolojiden ayırdı; daha sonraki yıllarda hayvanların sosyal gruplarının geçmiş ve altlarındaki sosyal yapı. EO Wilson’ın Sociobiology: The New Synthesis (Sosyobiyoloji: Yeni Sentez) adlı kitabının 1975’te yayınlanmasından bu yana, sosyal gelecek araştırmaları daha çok fazla unsurlara odaklandı. Bu aynı zamanda Wilson’ın, Robert Trivers’ın ve WD Hamilton’ın daha güçlü ama çok daha incelikli Darwinizm anlayışı tarafından da körüklenmiştir. Özetle etoloji, davranışsal ekolojinin bağlantı birimlerinin bir sonucu olarak dönüştürülmektedir.

Sonuç: Etoloji neden önemli?

aslan ve insan

Yeni bir köpek yavrusu veya kedi yavrusu olan herkes, eğitimin zorlayabileceğini bilir. Büyük tür ve cinslerdeki hayvanlardaki doğal sahipleri anlayarak, istenenleri nasıl teşvik etmeyi ve hamileleri nasıl caydıracağınızı daha iyi anlayabilirsiniz. Yavru köpeğinize nasıl oturacağını veya tuvalet eğitimini öğretiliyor olun, hayvan taşıma üzerine temel bilgiler sizi çok algılamadır.

Etoloji, tüketici türleri, çalışanlar herkes için hayati bir alandır. Bir hayvan yavrusunun doğal özelliklerini anlarsanız, onları nasıl güvende tutacağınızı da anlarsınız. Örneğin, California Akbabası’nın nesli neredeyse tamamen kucaklıyor çünkü avcılar onun leş yeme sorumluluğu hakkında yeterince bilgi sahibi değillerdi ve akbabalar kurşun kurşun mermileriyle öldürülen hayvanları leşlerini yiyorlardı. Yabani türlerin ana hatlarını anlamak, bal arılarından martılara kadar hassas hayvan çevrelerini korumanıza yardımcı olabilir.

Yazlıkta olduğunuzu düşünün. Huzur içinde yürüyüş yaparken hiç tehlikeli bir vahşi hayvan gördünüz mü? Güvende kalmak ve hayvanı sakin tutmak için nasıl tepki vereceğinizi bilmiyor musunuz? Temel bir etoloji bilgisine sahip olmak, herhangi bir durumdaki hayvanlarla karşılaştığınızda güvende kalmanıza yardımcı olabilir. İster bir ayı, ister bir çıngıraklı yılan, ister olumsuz bir örümcek görüyor olun her anda etoloji arkadaşlarını kurtarabilir.

İLGİLİ HABER

Kedilerin Anlamına Verilemeyen 16 Tuhaf Davranışının Ardında Yatan Psikolojik Sebepler

İLGİLİ HABER

Köpeklerin Beden Diliyle Aslında Ne Anlatmak İstiyor? Konuşuyorlar Ama Biz Duymuyoruz…

:
https://www.masterclass.com/articles/guide-to-ethology-exploring-the-study-of-animal-behavior#why-is-the-study-of-ethology-important

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.