e
sv

İbrahim Tatlıses’in Yıllarca Şarkı Söyleyememesi Gibi: Kekeme İnsanlar Nasıl Takılmadan Şarkı Söyleyebiliyor?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ gibi yarışmalarda hayretler içinde izlediğimiz şarkı söyleyen kekeme insanların şovuna aslında tam olarak bir ‘yetenek’ diyemeyiz. Bilimsel olarak muhafaza edilmeyen bu işlemleri nasıl saklamanı hazırsanız başlamanız.

Ortaya neden çıktığı net bir şekilde bilinmemekle birlikte, kekemeliği iki grupla sınıflandırabiliriz. İlki, ölüm ya da kafa travması gibi beyin hasarları sonucu meydana gelen çiftleşme kekemelik; Diğeri ise bilinen bir hasar olmadan, erken dönemde çocuklukta ortaya çıkan gelişimsel kekemelik.

Bu doğum yolalardan doğum kekeme insanlar nasıl Bulduğumdan şarkı söylediğiyle ilgili birkaç neden ortaya koyabiliriz.

Birbirinden farklı yapıya sahip sağ ve sol beyin loblarının kekemelik üzerinde ilginç bir etkisi var.

Beyinizin sağ ve sol lobunun farklı organları vardır. Ancak bu demek değildir ki; sağ beyni baskın kişiler sol beyinden, sol beyni baskınlar sağ beyinden faydalanamaz.

Beynimizin iki lobunu da birleştir etkileşim ve transfer içindedir. Sağ ve sol hemisferde yer alan unsurları üstünkörü bir şekilde şöyle sıralayabiliriz:

Sağ beyinde baskın algılama:

  • hayal gücü
  • Sanat
  • Ritim/müzik
  • Duygular
  • Yaratıcılık

Sol beyinde baskın davranışı:

  • mantık
  • Matematik
  • Dil
  • Gerçeklikler

İbrahim Tatlıses’in vurulduktan sonra şarkı söylememesiyle benzer bir durum.

ibrahim tatlıses şarkı söyleyemiyor

Tüm bu sıraladıklarımız size kekeme insanlar nasıl bulduktan şarkı söylediğiyle ilgili bazı ipuçları vermiş olmalı. Aslında içeriklerle ilgili birden fazla sebep Olasılık dahilinde olsa da en çok kabul gören teorilerden ilkiyle yola çıkarak.

Iova Üniversitesi’nin yaptığı incelemelere göre; müzik, beyin sağ tarafını aktifleştiren bir aktiviteyken dil sol tarafına hakimdir. Bu sonları, beyninizin sol tarafını görmek bir bozukluğa veya sonuçlara sahip olsanız bile sağ parça bir sorun varsa Bulunmaktan şarkı söylemek mümkündür.

Hatırlarsanız, İbrahim Tatlıses de konuşabiliyordu ancak şarkı söyleyemiyordu. Bu da sağ beyin-sol beyin teorisini örneklerden biri arasında.

Şarkı söylerken, ağzımızı ve ses tellerimizi farklı şekillerde kullanırız.

The Stuttering Foundation of America’nın prensibine göre; ses telleri, dudak ve dilin şekli şarkı söylerken değişiklik gösterme ve sağ-sol beyin anlayışının üniversite sayesinde kekeme insanlar şarkı söylüyor.

Bay Pang: “Beynimiz, dilimizi kontrol eder. Bu nedenle, beyin ağzımıza farklı bir şey düzeni söylersa şarkı söylerken kekelemenin sebeplerinden biri bu olabilir.”

Dilsel iletişim ve şarkı söylemek benzer gibi görünse de aslında çok farklı özellikleri var.

İletişim, iki yönlü bir eylemdir ve bir sonraki yanıtımızı büyük oranda planlayamayız. Diğer yandan, şarkı söylemek tek yönlü bir eylemdir. Öngörülemeyen bir iletişimle Karşı karşıya kaldığımız bölümleri, ezberden ve düşünmeden söyler.

Ayrıca birçok ebeveyn, Avrupalılar kendi kendilerini düşünerek kekelemediğini söylüyor. Bu da heyecan, kaygı, stres gibi görüntüler kekemeliğin ortaya çıkmasını ve beğenilmediğini zorlaştırmayı başardı.

Kısacası bu teoriye göre; belirsiz bir ortam iletişim kekelemek ezberden bir şarkı söylemekten çok daha olağandır.

Hiçbir teoriyi gerçek bir neden olarak kabul edemeyiz.

kekeme şarkı söylemek

Tüm bu saydığımız teoriler arasında gelse de dışarda kekeme insanlar neden bulduktan şarkı söyleyerek ilgili kesin bir ‘gerçek’ değil. Bu konuda yapılan çalışmaların devam etmesiyle kekemelikle ilgili merak konusu sorular aydınlatılacaktır.

Kaynaklar: Kekemelik Yardım, Sağlık Hattı, Kekemelik Tedavi ve Araştırma Vakfı

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.