e
sv

İki Erkek Fareden Yavru Fareler Dünyaya Getirildi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, genetik amaçlar için yeni çağ başlatacak bir yola imza attı. İki erkek fareden 7 ücret dünyaya getirildi.

İnsanlık, gen düzenleme teknolojisinin yeteneklerini henüz yeni test etmeye başlarken bilim dünyasında bir tarihi ilke daha imza atıldı. Geçen haftalarda duyurulan bir değerlendirme bilim göre insanlar, dişi bir fare olmadan, iki erkek fare ile yedi ücreti dünyaya getirdi.

İki biyolojik babaya sahip farelerin dünyaya gelişmesi, bir erkek farenin XY kromozomlarının XX’e dönüştürülmesi sayesinde gerçek oldu. Osaka Üniversitesi’nden Katsuhiko Hayashi’nin başında bulunduğu ekip, kromozomu dönüştürdükten sonra bir sonraki aşamaya geçti.

Kromozomu değiştirilen erkek fare, yumurta üretti:

Ücret

Kromozomu değiştirilen erkek farenin deri hücreleri, ‘oosit’ adı verilen, henüz olgunlaşmamış yumurta toplama ortamını korumak için. Ancak bu süreç oldukça meşakkatliydi.

X ve Y kromozomlarına sahip olan bu yapılar yeniden programlanarak ‘çok güçlü‘ kök yapılara dönüştürüldüler. Bir başka açıklama bağlantısı, herhangi bir hücre çekirdeğini dönüştürebilen bağlantı oldu.

Ücret

Bir sonraki aşamada ise bu kuruluşlarda bulunan Y kromozomu tamamen ortadan kaldırıldı, X kromozomları kopyalandı. Bu kuruluş, daha sonra birer yumurta hücresine dönüştürüldü.

En son aşamada ise bu hücrelerin döllenmesi oldu. Ancak bu aşama o kadar da başarılı olamadı. Yedi ücret bu kuruluş ile dünyaya gelmiş olsa da, Hayashi’nin yorumuna göre 100 döllenmiş hücreden yalnızca biri hayatta kaldı ve dünyaya geldi.

Bu başarı gelecek için ne anlama geliyor?

Ücret

BBC’ye konuşan Hayashi, seçimi aynı cinsiyetten iki partnerin Doğumganlık yetisine sahip olunmasını paylaştı. Ayrıca yeni gereksinim teknik ile, bir X kromozomunda genetik donanımlarda bulunan kadınlar da çocuk sahibi olma şansı elde edebileceğini ifade etti.

Etiklik ise bambaşka bir çerçeve:

Hayashi ve ekibi her ne kadar çığır açıcı bir düşmanın imza atmış olsa da, bu başarının insanların üzerinde gitmesi ancak etik tartışmaların ortak paydada buluşması mümkün olacak. Zirai benzer inceleme bugün insanlar üzerinde yapılacaksa, büyük toplumsal tartışmalara yol açacak.

Tekniği insanların üzerinde kullanılması şimdilik mümkün değil:

Hayashi ve ekibinin büyümeyi büyütmek için kullanılan teknoloji ve teknik, farelerin testleri çok farklı olması nedeniyle henüz dosyalardan uygulanabilecek yerde değil. Fekat Hayashi’ye göre gelecek 10 yıl içinde bilim dünyasında bu aşamaya da gelecek.

İLGİLİ HABER

Evrimin, Daha Tek Bir Canlı Bile Yokken Var Olduğu Kanıtlandı

:
https://www.businessinsider.com/mice-two-fathers-scientists-osaka-university-same-sex-couples-children-2023-3

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.