e
sv

İnsan Saçının Neden ‘Kıvırcık’ Şekilde Evrim Geçirdiği Keşfedilmiş Olabilir

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Pek çok insanın ev sahibi olduğu kıvırcık saç, aslında evrimimizin bir sonucu olabilir.

Diğer primatlar ile karşı karşıya çok daha az tüylü gibi gözüken modern insanlar, en büyük saç topluluğuna kafasında yer veriyor. Peki, insanlar neden bir saça sahip ve bu saçın görevi ne? Bilim insanları, bu zorlukların peşine düşen bir sonuca oldukça ilginç sonuçlarla karşılaştı.

ABD ve Birleşik Krallık’tan insanlar bilim tarafından yapılan yeni araştırma, saçımızın aslında bizi soğuk tutmala yükümlü olduğunu ortaya koydu. Genel olarak saç şekliniz de bu görevin ne kadar başarılı yerine getirildiğinde küçük de etkili olsaydı.

  • OLUMSUZ: Araştırma, henüz akran denetimine tabi tutulmayı bekliyor ve hakemli bir dergide yayımlanmadı.

Kıvırcık saç, kafadaki ısıyı daha çok engelliyor:

kıvırcık saç

Sıcaklığı kontrol edilen bir oda, bir manken üzerinde farklı peruklarla çalışan bilim yapan insanlar, saça sahip olan mankenlerde kafa derisindeki ısının saça sahip olmayan mankenlere göre daha düşük gördünüz.

Ayrıca düz, hafif kıvrımlı ve yüksek kıvrımlı saçlar dahil farklı şekiller arasında da karşılaştırmalar yapıldı. Saçın pürüzsüz, ısıyı engellemede hemen hemen aynı seviye başarılıydı. Fekat özellikle yüksek kıvrımlı saç, mankeni soğuk tutmata daha başarılıydı. Aradaki fark henüz tam olarak paylaşılmadı.

Elde edilen bu sonuçlar da insanlarda saçın, insanların ısısından korunması için yapısal evrimin bir parçası gösterilebileceğini. Kıvırcık saçın diğer memelilerde gözükmüyor olması da aslında bu şeklin daha yüksek verimi elde etmek için ortaya çıkabileceğine bir işaret.

Araştırmanın şu anki hali bioRxiv’de yayımlandı.

İLGİLİ HABER

Hangi Yaşta Zekâmızın Zirvesindeyiz? Bilimsel Çalışmalar Tüm Ezberleri Bozar Nitelikte!

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.