e
sv

Mermi Hızında Giden Bir Trende Geriye Doğru Ateş Ederseniz Nolur?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Aksiyon filmlerinde hızla giden bir araçtan etrafa nasıl kurşunlar atıldığını hep görmüşüzdür ve bunu izlemenin ne kadar keyifli olduğunu hep görmüşüzdür. Bu içeriğimizde atacağımız kurşunla aynı hızda giden bir trende neler olabileceğine bakalım.

Saatte 1000 km hızla giden bir tren ve aynı hızla silahtan çıkan kurşun… Böyle bir durumda sizce ne olabilir?

Emniyet kemerlerimizi bağlarsak trene atlayalım ve Hadi ateş etmeye hazırlanalım!

Trenden ateş etmek için üç olası senaryo düşünebiliriz.

Tren

İlk ihtimalde trenin hareket etmediğini varsayalım. Tren dururken silahı ön kompartımandan ateşlersek, Mermi saatte 1000 km hızla bizden uzaklaşıyor.

Aslında bu Newton’un birinci hareket yasasının sonuçlarından biridir. Bu sonuçta; Dışarıdan bir kuvvet olmadığı sürece hareket halindeki bir cisim hareket halinde kalır. Hareketsiz nesne hareketsiz kalmaya devam eder.

Elbette bu bir varsayım ve böyle bir ihtimalde hava direncinin olmadığını varsayıyoruz. Yani böyle bir durumda mermi herhangi bir yavaşlama hareketi göstermez ve ayrıca Tüfek, tabanca veya herhangi bir silahtan geri döner.

Şimdi treni saatte 1000 km hızla hareket ettirmeye başlayalım ve bunun atılan kurşunu nasıl etkileyeceğini görelim.

HIZLI TREN

İlk durumda, sabit bir trende seyahat ediyorduk ve trenle aramızdaki bağıl hız sıfırdı. Ama şimdi tren 1000 km hızla hareket ediyor ve bu Demek ki bizim de 1000 km hızımız var.

bunu hesapla Trenle aramızdaki bağıl hız yeniden sıfır oluyor. Yani kurşun ileri doğru giderken bize tamamen normal görünür. Ancak gözlemci açısından baktığımızda durum tamamen değişiyor.

Bu kez trenin dışında yerde hareketsiz duran bir kişiye mermi saatte 2000 km hızla gidiyormuş gibi görünür. Ayrıca kişi trende değil de daha alçak bir zeminde durduğundan trenle arasındaki bağıl hız saatte 1000 km’dir. Yine merminin trene göre hızı saatte 1000 km’dir. Böylece Merminin yere göre hızı toplamda saatte 2000 km’dir.

Peki ya silahı trenin yönüne doğru ateşlersek?

Bu durumda yerde hareketsiz duran birine, Merminin hızı sıfır gibi görünüyor. Bunun nedeni, mermi ve tren eşit hızda fakat zıt yönlerde hareket ettiğinde, ikisinin bileşkesi bağıl hızlarının birbirini götürüp sıfır olmasıdır.

Biri bizi böyle izliyor nişan aldığımızı ve tetiği çektiğimizi kolaylıkla görebiliriz ama ona göre kurşun hareket etmiyor ve doğrudan aşağıya düşüyormuş gibi görünüyor. Ama elbette bu bir düşünce deneyi.

Gerçek hayatta mermi saatte 1000 km hızla ters yönde gidebilse bile, Bu hıza ulaşmak barutun miktarına ve silahın basıncına bağlı olarak değişmektedir.

ALAKALI HABERLER

Işık hızında giden bir arabanın farlarını açtığımızda yolumuzu aydınlatabilir miyiz?

ALAKALI HABERLER

Havaya atılan bir merminin yere ulaşması kaç metre sürer?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.