e
sv

Nefes Verirken Karbondioksit Salıyorsak Nasıl Oluyor da Suni Teneffüs Yaparken Hayat Kurtarabiliyoruz?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yapay solunum yoluyla bir hastaya karbondioksit vererek onun hayatını nasıl kurtardığımızı hiç merak ettiniz mi? Normalde insan yaşamının temel unsurlarından biri olan oksijeni hastaya solumamız gerekirken, sanki tam tersini yapıyor gibiyiz.

Hepimiz insan yaşamının temel ihtiyaçlarını biliyoruz. En büyük ihtiyaç bildiğiniz gibi oksijen gazıdır. Nefes aldığımızda oksijen alıp karbondioksit gazı verdiğimizi bir kez daha hatırlatalım.

O halde gelelim asıl soruya; Nefes verdiğimizde vücudumuz karbondioksiti dışarı atıyorsa nasıl oluyor? suni teneffüs Bir kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olmak mı?

Öncelikle suni teneffüs nedir ve nasıl yapılır anlatarak başlayalım. Sonuçta bu ilk yardımı öğrenmek hayati önem taşıyor.

suni teneffüs nasıl yapılır, suni teneffüs

Hasta kişinin kalbi veya nefesi durduktan sonra suni teneffüs yapılması, Oral ilk yardım acil müdahale tekniğidir. Bu ilk yardımın amacı tahmin edilebileceği gibi hasta kişiyi hayata döndürmek.

Elbette ilk yardım teknikleri suni teneffüsle sınırlı değildir; Hastanın kalbi durmuşsa suni teneffüs ile birlikte kalp masajı yapılması da hayati önem taşıyor. Peki suni solunum nasıl yapılır?

  1. Öncelikle hasta kişi Nabzı sayılır ve ağzı açılır. Daha sonra yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir. Yabancı cisim varsa hasta sağ tarafına yatırılır ve işaret parmağı yardımıyla yabancı cisim çıkarılır.
  2. Hasta düz bir yüzeye yatırılır ve hasta sağ tarafa yatırılır. hastanın boynunu tutmak kaldırıldı.
  3. Boynunu tuttuktan sonra hava yolu açıldı ve bu pozisyonda sabit tutulur.
  4. Sol el yardımıyla hastanın her iki burun deliği kapatılır. Daha sonra hasta ağzın onun ağzına dokunurken Güçlü bir nefes verilir.
  5. Bu süreç en az 15 kez tekrarlandı Hastanın göğsünün şişip şişmemesine ve nefes alıp almamasına bağlı olarak yapılabilmektedir.

Artık bu bilgilere sahip olduğumuza göre sorunun cevabını sizlere açıklayalım.

Soluduğumuz nefeste sadece %21 oranında oksijen bulunur.

nefes aldığımızda Bizi yalnızca oksijen doldurmakla kalmıyor, Aynı zamanda kendimizi %78 nitrojen, %21 oksijen ve %0,04 karbondioksitle dolduruyoruz. Ancak o havayı soluduğumuzda %78 nitrojen, yaklaşık %15 oksijen ve %5 karbondioksit açığa çıkarıyoruz. Yani kendi başına zar zor nefes almak Veya hiç nefes alamayan bir hastaya yaklaşık %15 oksijen dolduruyoruz.

Bu tabi ki hastanın kendi başına alıp veremediği nefesten oldukça farklıdır. Yeterli düzeyde olacaktır. Hastayı %5 karbondioksitle doldursak da bu ancak hasta uyandıktan sonra yapılıyor. biraz uykulu hissediyorum Bu da karbondioksitin %8’in üzerinde olmadığı sürece neredeyse hiçbir tehlike oluşturmadığı anlamına geliyor.

Bu bilgileri hayatınızın hiçbir döneminde kullanmak zorunda kalmayacağınızı umduğumuzu söyleyerek bilgilendirme oturumumuzu sonlandırıyoruz. Eğer herhangi bir canlıya suni teneffüs veya kalp masajı yaptırdıysanız, deneyimlerinizi okuyucularımızla ve bizimle paylaşmanızı çok isteriz! Yorumlarda görüşmek üzere…

ALAKALI HABERLER

Acil Durumlarda Uygulayabileceğiniz 10 İlk Yardım Tekniği

ALAKALI HABERLER

Vücudumuzdaki oksijen akışının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlayan MCHC nedir, yüksek ve düşük seviyeleri ne anlama gelir?

ALAKALI HABERLER

Oksijen 5 saniyeliğine dünyanın her yerinde kaybolsaydı ne olurdu?

ALAKALI HABERLER

Hayati önem taşıyan ve aldığımız oksijenin vücuda yayılmasını sağlayan ‘HCT’ nedir, düşük ve yüksek seviyeleri ne anlama gelir?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.