e
sv

Plastik Atıkların Canlılarda Yol Açtığı Bir Hastalık Tanımlandı: Atıklar, Canlılara Fiziksel Zararlar Veriyor!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, canlıların yuttuğu plastiklerin atık yolunun kurduğu yeni bir sağlık tanımladı.

2017 beklentileri göre atık plastiklerin %79’luk bölümü, kendi çöplükleri veya içindekileri buluyor. Elbette ‘doğa’ altında yılanları kirletenleri tepki gösteren okyanuslar da yer alıyor. Okyanusların kirlenmesi, yalnızca deniz ortamını etkilemiyor.

Yakın zamanda yayınlanan yeni bir araştırma da bunun yeni bir kitabı oldu. Bilim insanları, plastik atıkların deniz kuşlarında oluşturdukları zararı kalıcı olarak gözlemlediklerini ve bunu bir hastalık olarak tanımladı: ‘plastikoz‘.

Plastik atıklar, kuşların organlarında fiziksel hasara yol açıyor:

pembe ayaklı yelkovan

Journal of Hazardous Materials’ta yayınlanana göre deniz kuşları, plastik atık tüketimi nedeniyle ‘plasticosis’ adı verilen bir karşılaşmayla karşılaşıyor. Keskin nişancılar plastik atıklar, kuşları doğrudan vücudunun içinden yaralıyor, organlarına zarar veriyor.

Bilim insanlarının yakından incelediği deniz kuşu türü ise pembe ayaklı yelkovanlar idi. Düzinelerce ölü kuşun midesinde yapılan incelemeler, plastiklerin maruz kaldığı zarar ortaya koydu:

kuş mide dokusu

Avustralya’ya yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta bulunan Lord Howe Adası’na Yuva yapan bu kuş türü, her sonbahar döneminde ada kıyılarında normalden daha zayıf bir şekilde görülüyor. Kuşların pek çoğu hasta veya ölü olarak bulunabiliyor.

Hassas İçerik

  • Ölü bir pembe ayaklı yelkovanın midesinden çıkan plastikler.

İLGİLİ HABER

Dünyanın Dört Bir Yanından Türkiye’ye Gelen Çöpler Dünya Gündeminde (Interpol ve Londra Büyükelçiliği’nden Açıklama Var)

:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304389423003722?via%3Dihub

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.