e
sv

Saniyede 1,5 km Hızla İlerleyen Nesnelerle Çarpışmaya Dayanıklı Yeni Bir Materyal Üretildi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilim insanları, sentetik biyolojiyi yeni bir materyal ürettiler. Bu materyal, süpersonik gücünde gidebilen cihazlarla çarpışmalara karşı koruyabilme yetisine sahip.

Birleşik Krallık’ta bulunan Kent Üniversitesindeki iki profesör ve araştırma ekipleri, kurşun geçirmez yelek ve uzay seyahatinde çığır açacak yeni bir materyal Keşfetmeyi başardılar. Sentetik biyoloji yoluyla elde edilen bu materyal, çok hızlı ilerleyen cihazlarla çarpışmaya dayanıklı.

Çok hızlı dediğimiz zaman aklınıza ne geliyor bilenler ama şöyle bir örnek verelim: Ortalama bir mermi, saatte 3.000 km hızla gider. Bu yeni malzeme, ondan çok daha hızlı gidebilen bölümleri durdurabilme yetisine sahip.

Saniyede 1,5 km hızla gidebilen bölgeleri durdurabilen yeni malzeme: TSAM

Bilim insanlarının TSAM (Talin Çarpışma Önleyici Materyal) adını verdiği bu yeni malzeme, 1,5 km hızla, eve tam 5.400 km (ki bu da süpersonik hız demek) hızla gidebilen durdurabiliyor. Durdurabilmesinin yanı sıra, üzerine kaplandığı, yani koruduğu nesnenin bozulmasını engelleyebilecek kadar dayanıklı.

Materyal katılımlarından Profesör Ben Goult, maddeyi şöyle açıklıyor: “Hücrenin doğal amortisörü olan talin proteini üzerindeki yapıları, bu dünyanın gerilimi altında açılan ve gerilim altında yeniden katlanan bir dizi ikili anahtar alanını ortaya çıkardı.

Kuvvete karşı verilen bu tepki, talin proteinin etkileri şok emici (çarpışma absorbe edici) özelliklerini yaparak büyük kuvvet cennetinin etkilerinden korur. Talini bir TSAM’a polimerize ettiğimizde, malzemeye inanılmaz özellikler kazandıran talin monomerlerinin şok emici özelliklerini bulduğu.”

İLGİLİ HABER

Akıllara Durgunluk Veren Muazzam Bir Galaktik Çarpışma Görüntülendi

Bilim insanının keşfettiği bu materyal, özellikle kurşun geçirmez koruyucu endüstri ve uzay seyahatinde çığır açıcı yapıya sahip olabilir.

:
https://scitechdaily.com/ground-breaking-new-shock-absorbing-material-can-stop-supersonic-impacts/

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.