e
sv

Soğuk Suyun Tadı, Ilık Suya Kıyasla Neden Çok Daha Ferah ve Lezzetlidir?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yaşama dair en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan su, sabah gözlerimizi açtığımız ilk ve bir gün sonuna kadar belli gezileri ihtiyaçlarımız ve hiçbir yeri tutmadığı, bizi hayata bağlayan en önemli madde.

Vücudumuzun muhafazasında büyük katkı olan bu sıvı, özellikle fiziksel olarak yüksek efor gereksinimi aktiviteden sonra daha da vazgeçilmez hale gelir. Ancak yükümlülüğü kabul edilen bir gerçek var ki, bu su soğuk varlık bizi her zaman daha iyi, ferah ve canlı hissettirir.

Peki elden her anlık sahibi olan suyunun tadı, nasıl oluyor da ait olduğu ısıya göre tat değişikliğine uğruyor? Bir başka deyişle soğuk suyu bizim için vazgeçilmez kılan nedir?

Kullandığımız tatları nasıl algıladığımıza bir bakalım. Ruhumuzun sahip olduğu beş duyu organından biri olan tat; Kimyasal bir tepkimeler, yoksa zihnimizin bizde oynadığı bir oyun mu?

Tat duyumuz, dilimizin ön, arka ya da yan kısımlarında bulunan tat ürünleri ve tükettiğimiz içeceklerden veya içeceklerden gelen grupların, bu bilgisayara bağlanarak sinyaller göndermesiyle oluşur. Bu özellikleri tat, ortaya çıkan çeşitli kimyasal maddelerin bir karışımı olarak ifade edilebilir.

Dilimiz; ekşi, tatlı, acı ya da tuzlu gibi birçok tadı algılayabiliyor ancak bu farklı lezzetleri nasıl ayırt edebiliyor?

Dilin bölümleri

Tuzluluk tadı, ağzımıza bir besini komuta an tat alma hücreleri tarafından saptanır ve bu organlarda, hücre zarlarında bulunan belirli proteinleri, kanal görevini görerek bu tuzun hücresine girmesine izin verir. Devamında duyuyu aksonlara iletmekte olan görevli olan göndermekta görevli kimyasallar (nörotransmitterler), beyne tat bilgisini gönderir.

Ekşilik, doğrudan iyon kanallarını izleme Biçimlendirilir ve çeşitli asitlerin proteinleri, sodyum veya potasyum kanallarıyla vücudumuzu bir tepki başlatır.

Acı tat, hücre zarlarındaki elektrik kanallarını bloke ederek algılanırken tatlı olarak algıladığımız kimyasallar, zar resöptörleri üzerinde bulunan belli başlı merkezli yerlere “kilit ve anahtar” şekliyle yapısıyla. Sonuç olarak, kimyasallar tüm tatlarda olduğu gibi beyne iletilir.

Günlük hayatımızda birçok içeceği tüketiriz ve bunların bir sınırını soğuk tutmayı tercih ederken bazılarını da mutlaka sıcak içmek ister.

Her ne kadar soğuk muadilleri olsa da kahve ve çay genellikle sıcak bir şekilde tüketmeye alışkınız. Kola, soda ve bira gibi içeceklerin ise sıcak tüketildiğini bile korkunçtur.

Bunun sebebi; soğuk içecekler, tat tomurcuklarını bastırılması. Bir bardak kolayı oda tüketimini tüketmeniz halinde, bu tat tomurcukları en doğal şekilleriyle ortaya çıkacak ve kola, boyut alışık olmayacak şekilde çok daha tatlı gelecek.

Konu “tatsız” olarak nitelendirilen ancak içtiğimiz zaman dilimizde doğal olarak yola çıktığımız suya geldiğinde nasıl ilerliyor?

musluk suyu

İnsanların nefes alması boyunca su yolculuğun, suda çözünmüş mineraller ve tuzlardan geldikleri yerlerden ve bu görüşte çok da haksız sayılmazlardı. Ancak saf suyun tadına parmak, bu suyun bile bir tadı olduğu yasınamaz bir gerçek. Saf su, fabrikadan yapılanma bir miktar oksijen ve karbonat ile çözünür ve aslında saf zannettiğimiz su bile saf değil.

İçtiğimiz suyun tadı, bazı sebeplerden farklılaşır. Suyun kokusu hatta gece yatmadan önce dişlerimizi fırçaladığımız macun kalıntıları bile suyun tadını çıkarmak.

Tat ve koku duyuları birbirinden ayrı düşünülemez. O an burnumuzun algıladığı kokular, örneğin su içtiğimiz ruhu, içteki suyumuzun tadını çıkarmak.

Sabah uyandığımızda veya gece yatmadan dişlerimizi fırçaladığınızda ise diş macunumuzun içinde hangi aromayı barındırıyorsa olsun, temel olarak nane özünden oluşur. Bu macun kalıntısı tam anlamıyla ağzınızdan atılmadıkça içeceğiniz suyunun tadı, diş macununun kullanıcının farklılaşabilir ve bu nane etkisi içtiğimiz suyu birleşerek ferah hissettirebilir.

Bunun temiz yanında olduklarından son derece emin olduğumuz bardakta bile hassas maddeler bulunur ve bunlara suya karışır. Yine yemek yedikten sonra belli yemegimiz ağzımızda ve dilimizde kalan parçalar, içtiğimiz suyun lezzetini etkiler ve içtiğimiz su özel bir tat alır.

Peki su ısısı, tadını çıkarmak nasıl yapılabilir?

soğuk su

Soğuk su, suyun tadını çıkarmak tat tomurcuklarının ve diğer olumsuz faktörlerin bastırılmasında oldukça iyi. Su ılıkken ise suyun tadını çıkarmakta olan ağız tadı, suyu bozanları ve tat tomurcukları çok daha fazlasını açığa çıkarır. Bu şeyleri soğuk tükettiğimiz bir içeceği, sıcak tükettiğimiz ve farklı bir şey içiyormuş hissine kapılabiliriz.

Bir bardak suya belli tuz veya şeker ekleyin, farklı içtiğinizde tattığınızda bu farkı belli hissedebilirsiniz.

Soğuk suya olan hayranlığımız vücut ısımızla değerlendirebildiği gibi ruh boyutlarına da sahip.

Vücut ısımızın yükseldiğinde en çok susuzluk duygularımız ve bu etkiyi önlemek için içeceğimiz soğuk su, vücut ısımızı hızlı bir şekilde düşürerek ferahlamamızı sağlar.

Psikolojik açıklamaları ilk gelen cevap ise alışkın olduğumuz tatları daha fazla öğrenmeyi öğreniyorsunuz. Dikkat ettiyseniz her daim soğuk su iç kişiler için, mevsim ya da hava koşulları; diğer yandan sağlık koleksiyonu etkili olmadan suyu soğuk bir şekilde içmeye devam ederler.

İLGİLİ HABER

Bilim İnsanları, Uzayda Normal Buzdan Fazla Bulunan Yeni Bir Buz Formu Keşfetti: Sıvı Su Gibi Ama Buz

İLGİLİ HABER

Bir Dal Parçasıyla Metrelerce Derindeki Su Kaynağını Tespit Etmek mümkün mü?

İLGİLİ HABER

Bilimin Söylediği Gibi Gerçekten Günde 2 Litre Su İçmemiz Gerekiyor mu?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.