e
sv

Tarihin En Ürpertici Deneylerinden Biri: Şempanzeyle Kardeş Olarak Büyütülen ve Gittikçe Ona Benzeyen Bebek

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Geçmişte yapılan bazı deneylere göre “Bu kadarı da olmaz artık!” diyebileceğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz. Birlikte büyütülen bir insan ve bir hayvan görünümünün denek olduğu bu deneyin sonuçları ise oldukça ilginç ve trajik.

“Gua Projesi” olarak da bilinen Kellogg deneyi, bir çocukla büyütülen bir şempanzenin giderek insana benzemeyeceği öngörülerek gerçekleştirilmişti. Büyütülen şempanze Gua ve bebek Donald altında tamamen aynı koşullar, bu deneyde başrolleri vardı.

Ancak tamamen beklenenin tersinde bir şey olmuştu, şempanze gelişim kişisel olarak insana benzemeyeceğine, bebek gitgide şempanzeye görünendu. Hazırsanız bu garip özelliklere birlikte bakalım.

Kurtların büyüttüğü vahşi çocuklar çekince, hayvan psikologları Luella Kellogg ve eşi Winthrop Kellogg kendi deneylerini yapmak istedi.

deney yapmak

Kurtlar tarafından büyütülen ve hayatları boyunca vahşi kalan iki oyunun vakasının çekilmesi üzerine Winthrop Kellogg ve eşi Luella Kellogg , kendi çılgın deneylerine giriştiler.

Göreli psikolog olan Winthrop Kellogg, 1900’lerin genel ortalarına kadar hayatını zeki hayvan türlerini anlayış adası. Indiana Eyalet Üniversitesinde bir hayvan uyarı laboratuvarında çalıştı.

İLGİLİ HABER

Ormanda Kurtlar Tarafından Büyütülen, Dolunayda Uluyup Kurtlar Gibi Çiğ Et Yiyen Çocukla Tanışın: Dina Sanichar

Denek olarak kendi oyununu kullandı.

kellogg deneyi

Hayvanlar üzerinde çeşitli deneyler yapan Winthrop Kellogg, 1931 yılında işlerini büyüterek primatların üzerinde Deney yapmaya karar verdi ve eşi Luella ile deneyi planlamaya gördü. İhtiyaçları olan, bir çocuk ve bir şempanzeydi. 7.5 aylık Gua adındaki şempanzeyi evlat edindiklerinde geride tek bir şey kalmış, bir çocuk.

Ancak, bir çocuk bulmakta çok zorlanıyorlardı. Bunun üzerine Kellogg ailesi, denek olarak kendi çocukları olan 10 aylık Donald’ı kullanmaya karar verdiler. Çocuğunun ve şempanzenin gelişiminin şempanzelerin başında olması insan gibi davranıp davranamayacaklarını test etmek önermedi.

Şempanze Gua, Donald ile birebir aynı muameleyi gördü.

Ailenin görünümü Gua ve Donald, kardeşlerdi ve buna göre yetiştireceklerdi. Esaret arkadaşları Gua; sürekli ilgi görüyordu, ona bir insan bebekle aynı öğrenme sonuçlarını ve hatta dokuz aylık çalışma süresi boyunca kıyafet ve bebek bezi giydi.

“Tansiyon, hafıza, vücut değerleri, karalama, refleksler, derin algısı, seslendirme, hareket, güç, problem çözme, korku, denge, oyun, itaat, kavramayış, dil yetisi, dikkat süresi, gıdıklanmaya tepkiler” gibi konuları içeren kapsamlı bilimsel deneyler yapıldı.

Bir süre şempanze Gua, Donald’a bu testlerde yaptığı karşılaştırmada gerçekten başarılı oldu.

psikoloji deneyi

İyi yönlendirme bir gelişim gösterildi, esaret içindeki herhangi bir şempanze gibi iyi motor becerileri ve fiziksel güç kazandı. Gua, Donald’a, kapıların altından insanları gözetlemeyi bile önerme.

Gua, Donald ile aynı iletişim biçimlerini kullandı. Yatağa yatırıldığında, insancıl bir kucaklama için uzanıyordu. Öpücükler veriyordu. Çeşitli duygusal duygular taklit etmek için yüz taklit ediyordu.

Dönemin gazete haberlerine göre, Donald emeklerken Gua dik yürüyordu ve 20 basit komuta cevap verebiliyordu. Bununla birlikte, bölünmeler ortaya çıkmaya başladı. Donald, insanları görmek için fiziksel görünüm ve yüzleri kullanırken, Gua kokuları ve giydikleri kıyafetler kullanıyordu.

Gua’nın geride kalması, ilk olarak dil kısıtlamasıyla başladı.

maymunlar

Donald 16 aylıkken açıklama yapmaya başladı ama Gua yapamadı. Hayvanların, insan gitmek Kullanmak için gerek ağız yapısı kullanımı kullanan olarak yeterli donanımlara sahip evrimleşmediğini bugün bilsek de o eski zamanları araştırma konusuydu.

Tarihlere göre Gua erken görevlerde mükemmel olsa dahi, sonunda beyni Donald’ın çalıştırıcı çalıştırma ayak uyduramayacaktı.

İLGİLİ HABER

İnsana En Yakın Canlılar Olan Maymunlar Konuşamıyorken Dudakları Bile Olmayan Papağanlar Nasıl Konuşabiliyor?

Çocuk, giderek şempanzeye bakıyordu.

şempanze deneyi

Beklendiği gibi, bir şempanzenin kardeşi olması Donald’a zarar verdi ve Gua’nın çıkardığı sesleri çalmaya başladı. Yemek gördüğünüzde Gua gibi izlenimler atıyordu, oyun oynuyordu ve şempanze hareketleri sergiliyorum. Deney, Gua’nın daha insansı olmasını isterken Donald daha çok şempanze olacak. Dokuz ay içinde ise bu ilginç deney durduruldu.

İşleri geçici deneyler sonunda geri dönen Gua, 1 sene sonunda öldü.

ilginç deney

Ailenin bir insanı gibi yetiştirilen Gua ile işleri bitince onu bir kafese tıkarak Florida’daki Yerkes Bölgesel Primat Araştırma Merkezi’ne geri gönderdiler. Burada yaklaşık olarak bir sene boyunca davranış deneylerinin deneği oldu.

Gua’nın hayatı; iki ebeveynli bir aile, bir kardeş, bir ev, giysiler ve bir yatakla birlikte bir insan evi yetiştirilen bir çocuktan kafesi kapatılmış bir laboratuvar primatı hâline geldi. Birkaç ay sonra Gua hastalandı ve öldü.

Evrim, insanlar ve şempanzeleri farklı kaderlere teslim etti.

Günümüz şartlarına göre alışılmışın dışında ve son derece etik dışı olsa da çalışma o dönem için bazı yaratıcı sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Hayvanların, özellikle 1900’lerdeki bakış açısına göre hayaletüzde, montajlarımızdan çok daha zeki oldukları anlaşıldı.

Hatta bazı primatların, sözcükleri oluşturmak için bir yere kadar ses özelliklerine sahip oldukları görüldü ancak tamamen bir ses dili Konuşmacı olmak için beyin gücünden yoksunlar. Yani, bir yere kadar insanlar kadar akıllı (hatta bazı ölçütlere göre daha akıllı) olsalar da evrim onları farklı bir kadere teslim etti.

Donald, 42 yaşında intihar etti.

Üstelik, geçen sene bir gelişme daha meydana geldi. Hayatının 9 ayını bir şempanzeyle kardeş olarak geçiren Donald, 42 yaşında intihar etti. Deneyin Etkisinden çıkamadığına Yönelik tahminler olsa da intiharının nedeni tam olarak doğrulamaz.

İLGİLİ HABER

Sadece Zalim Birinin Yapabileceği, İnsanlık Dışı ‘Şefkat’ Deneyi (18+)

İLGİLİ HABER

Hiçbir Şeyden Haberi Yokmuş Gibi Görünen Bebeklerin Kafasında Aslında Neler Döndüğünü Gösteren Deney ve Değer Sonuçları

İLGİLİ HABER

Bobo Bebek Deneyi: Çocuklarda Saldırgan Davranışları Besleyen Asılı Sebep Etkilerinin Ta Adamı Mi?

İLGİLİ HABER

Bir Grup Bebek Bir Odaya Kapatılıp Büyütülürse Hangi Dili Konuşurlar? İşte Yapılan Deneyler ve Sonuçları

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.