e
sv

Tiksindirici Bulunduğu İçin Kimsenin Araştırmak İstemediği “Spermler” Nasıl Keşfedildi ve Ne Tepkiler Verildi?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnsanlar, mikroskopla icat edilmeden önce de üreme ve üreme gibi uygulamaya dair doğru sayılabilecek fikirlere bakılabilir. Ancak, 17. yüzyıl sonlarına kadar kimse spermin ne olmuştu. Peki, keşfeden insanın bilimin dahi tiksinmesine sebep olacak sperm, nasıl keşfedildi?

Sperm, erkeklerde ergenlik döneminden itibaren testislerde ortaya çıkan bir sıvıdır neredeyse herkes bilir. İnsanlığın varoluşundan de cinsellik, üreme gibi konular hakkında zaten sahip olduklarından var ama spermin ne olduğu, keşfedilene kadar tam olarak kanıtıydı.

Keşfeden insanın bilimin mikroskopta karşılaştığı görüntüden dolayı dehşete kapıldığı ve bilim çeşitlerini açıklarken sınırda bulunan spermin çalışmasının içeriğinde derledik.

İlk olarak herkes mutlaka bulundurmalı sperm, tam olarak nedir?

İlkokul düzeyinde biyoloji bilgilerimizden de hatırlayabileceğimiz üzere hücre, vücudumuz en küçük yapı birimi. Sperm ise kısaca sadece erkeklere ait olan üremeyi destekleyici olarak. Sperm, erkek testislerinde üretilir ve tek başına dışarı atılmaz. Vücuttan vücut hatları atılırken meni Denilen bir sıvıyla karışık halde atılır, yani tek başına sperm görülmez.

Hepimiz bir spermin kadındaki yumurta ile bir sonucu olarak dünyaya geldik. Spermin baş kısmında bulunan ve DNA olarak hüküm süren kalıtsal bilgiler ise bizi biz yapan özelliklerin bakıyor. Sperm, mikroskopta konuşmak misafirleri bir solucan gibi bir baş ve bir kuyruktan oluştuğu görülüyor. Kuyruğundan dolayı da vararak hareket ettiği gözlemlenmiştir.

İnsanlığın varoluşundan beri, üreme ve üreme konuları hakkında insanların fikri var. Fekat spermin tam olarak ne olduğu 17. yüzyıl sonlarına doğru anlaşıldı.

Mikrobiyolojinin babası olarak da görülen Antonie Philips van Leeuwenhoek, o dönem bilim dünyasının sesini duyurmaya başladı.

leeuwenhoek

Leeuwenhoek, bilim dünyası bu kadar ünlü olacak hamleler yapmadan önce aslında bir manifaturacıydı. Bir süre sonra, aslında sadece ipliklere ve kumaşlara daha ayrıntılı bakabilmek için kendi lenslerini ve mikroskopunu geliştirdi. İşletmenin hiçbir zaman bir insanı bilim olarak yetiştirmedi ama güçlü bir zekaya sahip olması, bilim dünyasının üstünlüğüne sahip olmaya başladı.

Mikroskobuyla, cihazlardan, iğne iğnelerine, göl mikrobundan saç bitine kadar bir sürü şey keşfetti. Bu darbelerini de o zamanların önemli sayılabilecek bir derlemesinde anlattı. Haliyle, Avrupa ve bilim konusunda eğitimli insanların bu davranışlarını incelerca hayretler içinde kaldı. Leeuwenhoek ise bu şekilde adını duyurmaya başladı.

Bilim dünyasını tanımaya başlayan Leeuwenhoek’tan, meniyi inceleme istendi.

Leeuwenhoek, dergilere yazdığı araştırma sonuçları sayesinde bilim dünyası özellikle mikrobiyoloji alanında tanınmaya başladı. Hollanda’da yaşamasına rağmen, İngiltere’de de görülmeye değer hale geldiği için krallık sekreteri Henry Oldenburg, sürekli meniyi incelemesini söylüyor. Şu ana kadar sahip olduğu düşünüldüğü için spermin de içinde bulunduğu meniyi kimse denetlemek istememişti.

Leeuwenhoek, okul sınıfında bir aileden değildi ve dini inançları vardı. Meniyi incelemesine dair ısrarla istek yağıyordu. Ancak, bu teklifleri reddetmesine dair tek sebep dini inançlarıydı. Bu yanlışları ve hatta tiksindirici bulsa da ısrara dayanamadı.

İLGİLİ HABER

Genellikle Kadınlarda Görülse de Erkeklerin Vücudunda da İzlere Neden Olan ‘Sperm Alerjisi’ Nedir?

Araştırmaya başlamadan önce, utancını belli eden bir mektup yazdı.

Ayrıca, eğer araştırma sonuçları yayımlanamayacak kadar tiksindirici ve uzak verici çıkarsa sonuçların istendiği gibi yok edilebileceğini de belirtti.

leuwenhoek, sonuçlar verici vericisi konumundadır. Aynı zamanda bir süre sonra spermi ele geçirmek bu algılama ve gözlemleri, sanki hiç olmamış gibi gizlenmiş birse de anlayışla karşılayacağını söylüyordu. Leeuwenhoek, sperm hakkında tüm bu araştırmaları incelemesi esasına göre gönderse bile, özel bir şey bulmadığını söylüyor.

Sperm çiftleşmesinde yavaş yavaş ilgi çekici şeyler çıkıyordu.

Leeuwenhoek, spermi Keşfetmeye başlarken, sonuçlarını görebildiği bazı garip lifli yapılarla ilgilenmeye başladı. Garip lifli yapılar olarak bilinen şey ise spermin kuyruğuydu. Leeuwenhoek, o zamanların imkanıyla fark edememek ancak sperm yapısında, insan vücudundaki hiçbir şeye benzemiyordu.

Hatta anlaşıldı ki organları dışındakileri yerine getiren tek insan koleksiyonu, sperm koleksiyonudur. Ancak, günümüzdeki sınırları safra spermin işlevini ve tam olarak ne yapmadığının anlaşılamadığı söyleniyor.

Leeuwenhoek’in spermi neden ilgi çekici bir şey olarak görmediğine dair geçerli sebepler vardı. Spermin uygulamaya başlandığı yıllarda yani 17. yüzyılda erken, cinsellik, üreme, üreme gibi bölgeye insanların fikri olsa da, erkekten çıkan meninin kadındaki yumurtanın döllenmesine yardımcı olduğu doğal olarak düşünülmüyordu. O dönemin koşullarına göre Leeuwenhoek, spermin ilgi çekici bir şey düşünmekte kesinlikle haklıydı.

İLGİLİ HABER

Erkeklere Uygulanan Kısırlaştırma Sonrasında Spermler Nereye Gidiyor?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.