e
sv

Yaşını Başını Almış Bir İnsan, Düzenli Olarak Anne Sütü İçerse Nolur?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Anne sütünün bebeklere fiziksel, psikolojik ve beyin gelişimi açısından çok faydalı olduğunu az çok hepimiz biliyoruz. Peki bebekler için bu kadar faydalı bir sıvıyı yetişkinler tüketirse ne olur?

Öncelikle besin değeri açısından oldukça faydalı olan anne sütü, Yetişkinlerin de tüketmesi oldukça mantıklı görünebilir. Ancak bu noktada hesaba katmadığımız bazı detaylar var gibi görünüyor…

Yetişkinlerin bu sıvıyı tüketmesi ne kadar uygundur?Hadi daha yakından bakalım.

Bazı bilim insanları anne sütünün bebekler için olduğu kadar yetişkinler için de faydalı olduğunu öne sürüyor.

Vatanlı

Hatta Türkiye dışında da bazı firmalar anne sütünün yetişkinler için uygun ve sindirilebilir olduğunu belirtmektedir. Anne sütü içeren gıda takviyeleri üretmek başladı.

Öte yandan sporla yoğun olarak ilgilenen vücut geliştiriciler ve egzersiz tutkunları, Anne sütünün kas gelişimini hızlandırdığını iddia ediyor. Peki yetişkinlerin anne sütünü sıvı veya hap şeklinde gıda takviyesi olarak tüketmesi konusunda bilimin genel görüşü nedir?

Anne sütü bebeğin yaşına göre üç farklı aşamadan geçer.

Doğumdan sonraki ilk birkaç günde bu süt, hamilelik sırasında göğüslerin ürettiği sarı sıvıdan üretilir. özellikle bağışıklığı destekleyen bileşenler açısından zengin Kolostrum olarak başlar.

Daha sonra önümüzdeki iki hafta boyunca bu anne sütü; Yüksek düzeyde laktoz, yağ ve suda çözünen vitaminler içeren geçiş sütüne dönüşür ve sonunda olgun süte dönüşür. Sütün bu son aşaması, bebekte büyüme ve enerji için gerekli olan %90 su ve %10 karbonhidrat, yağ ve proteinlerden oluşur.

Ayrıca bebeklerin %50’si laktoz olan anne sütünü kolayca sindirmelerini sağlayan özel enzimler de vardır.

anne sütü

Ancak yetişkinler yaşlandıkça vücutlarının laktaz üretimi azalır ve bu da Laktozu sindirmede zorluk ortaya çıkması Anlamı. Yani laktaz açısından oldukça zengin olan anne sütünün yetişkinler tarafından tüketilmesi başta mide sorunları olmak üzere pek çok rahatsızlığa neden olabilir.

Ek olarak; Anne sütünün anneye ait bir vücut sıvısı olduğunu unutmamakta fayda var. Bu süt anneyle birlikte Hepatit B ve C gibi tüm bulaşıcı hastalıklar ve hastalıklar, Sütü tüketen kişiye rahatlıkla geçebilir.

Genel olarak anne sütünün yetişkinler üzerindeki potansiyel faydalarına ilişkin araştırmaların şu ana kadar oldukça sınırlı olduğunu söylemek mümkün.

Bazı uzmanlar anne sütünün enfeksiyonları hafifletebileceğini söylüyor ancak Topikal olarak uygulandığında yara iyileştirici rol oynayacaktır. Ancak onların görüşleri ne yazık ki delil olarak kabul edilemeyecek kadar yetersizdir.

Özetle bebekler için oldukça faydalı olan anne sütü, Yetişkinler için aynı faydayı sağlayıp sağlayamayacağı büyük ölçüde belirsizliğini koruyor. Ancak bilim insanları, anne sütünün kansere, sindirim bozukluklarına ve bağışıklık sorunlarına çare olup olamayacağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor.

ALAKALI HABERLER

Emzirmenin Kritik Etkisini Gösteren Araştırma: Astımdan Alerjiye Kadar Birçok Hastalığı Etkiliyor

ALAKALI HABERLER

Karnın Çok Az Büyüdüğü Gebelikte Bebekler Sıkışmış Hissedebilirler mi?

ALAKALI HABERLER

1 yaşın altındaki bebeklere inek sütü vermek neden tehlikelidir?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.