e
sv

15 Yıl Önce Çıkan İlk iPhone’u Çalıştıran İşletim Sistemi, Bilgisayarda Çalıştırıldı: İşte Böyle Görünüyor!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

2007 yılında piyasaya sürülen ilk iPhone’da bulunan işletim sistemi iPhone OS 1.0, bir yazılımcı tarafından emülatör üzerinden bilgisayarda çalıştırıldı. Teknoloji yapısında en köklü mobil kök yazılımlarından birisine bilgisayar çalıştırıyor göz atıyoruz…

Belki tarihin ilk akıllı telefon değildi ilk iPhone, ancak tarihin en yaygın yazılımlarından biri olan iOS’u hayatımıza katmıştı. Ardıdan Google’un Android’i şifreleme çıkışı ve bu ikili arasındaki çekişme 15 yıldır devam ediyor.

Diğer Apple’ın yazılımları, Apple’ın üretmediği bir cihazda çalıştırılamaması ile biliniyor. Ancak bir yazılımcı, en kısa sürede iPhone’lara yüklü olarak gelen tarihi eser değerindeki iPhone OS 1.0’ı çalıştırmanın yolunu buldu.

iPhone OS 1.0, bilgisayarda işte böyle görünüyor:

devos50 adıyla da geliştirici teknolojisi Martjin de Vos, iPhone OS’un ilk versiyonu bilgisayarda çalıştırabilmek için çokça ustalık mühendislik yaptı. Ayrıca tercih edilen versiyon, iPod’larda kullanılan iPhone işletim sistemi 1.0 oldu:

iphone işletim sistemi

Blogunda bu kararının nedenlerine de değinen geliştirici, bu versiyonun daha az güvenlik önlemine sahip olması ve daha az karmaşık olması nedeniyle tercihi olduğunu belirtti. Ayrıca sahibi en çok zorlayan kısmın da iPod touch’ta bulunan donanım donanımı emüle etmek olduğunu ifade etti.

iPhone sürümünün yerine iPod sürümünün değişmesinin bir başka nedeni ise iPod’un,yapı gereksinimi daha az komplike ve daha kolay kopyalanabilir olması. Zira bu görünüşe göre bile emülatörün geliştirilebilmesi için bir fazla kullanım bir çalışma gereği ifade edildi.

Birkaç ufak tefek hata göze çarpmasına ve bazı uygulamaların çökmeye neden olmasına rağmen emülatör, özellikle hazır yüklü gelen uygulamaların bilgisayarda kullanılmasını sağlıyor. Geliştiricinin açık kaynak kodlu bir görselleştirme platformu olan QEMU’yu ve açık kaynak kodlu bir Apple bootloader olan OpeniBoot’u kullandığı belirtiliyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.