e
sv

Bir Neslin Çocukluğunu Çalan Efsanevi Oyun Metin 2 Nasıl Battı?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Şimdilerde sayısız oyuna erişebiliyor olsak da bir dönem neredeyse hepimiz aynı oyunları oynuyorduk ve bu oyunlardan biri de Metin 2’ydi. Hepimizi bilgisayar başına hapseden bu MMORPG, zaman içinde gelişme yerine hep daha geriye gitti ve adeta battı.

Aslına bakma Metin 2’nin tam olarak battığını söylemek doğru olmaz, zira oyun hem orijinal serverda hem de PVP serverlarda oynanmaya devam ediliyor. Ancak bir dönem ne kadar popüler olduğunu hatırlayan hatta oyunu oynamış olanlar için Metin 2’nin şu anki hali oldukça kötü.

Bunun belli başlı birçok nedeni var ve hepsine bugünkü içeriğimizde değinmeye yer veriyoruz. Şimdiden önce bu efsane oyun gerçek bir efsane olduğu günlere doğru ele çıkalım ve Metin 2’yi bitiren mezraları tek tek inceleyelim.

Başlarda herkesin bildiği ve yalnızca Asya pazarına üretilen Metin 1 vardı.

metin 1

Alışık olduğumuz Metin 2 tarzı bu oyun çok daha basit grafiklerle oyunculara sunulmuştu. O dönem oyun, Asya kiralamak büyük bir beğeni toplamış olsa da dünyaya açılamadı. Zira Metin 1’in geliştiricisi olan Ymir Entertainment henüz yeni kurulmuş bir şirketti.

Ymir, bu oyundan başarılı sonuçlar alınca da Metin 1’i dünyaya açmanın yerine Metin 2’yi görmeye karar verdi. 2003 yılında Metin 2’nin ilk şemaları hazırdı ve sonuç var olan oyuncu kitlesi bu oyunu merak içinde bekletilir. Oyundaki grafikler iyileştirilmiş, yeni kamera açılarıyla birlikte birçok yenilik eklenmişti.

2004 Ölümünün geldiğimizde Kore’de düzenlenen etkinlikle Metin 2’nin kapalı betası uygulandı.

metin 2

Metin 2, performansının gözde oyunlarından biri oldu. Hemen her ülkedeki yolcuları oyun yayıncısı olmak için evliler listesine girmişti. Asya’daki oyuncular, bu yeni oyun en az bir önceki oyun kadar ilgi gösteriyordu.

Tanıtılmasının üzerinden geçen 2 yıl sonraki 2006 yılında oyun yayıncılığı Gameforge’a geçti. Gameforge, Metin 2’nin ürünündeki en büyük eserlerden birini gerçekleştirdi.

Metin 2 dünyaya açılmaya başladı.

metin 2

Avrupa’da açılan ilk sunucu Almanya oldu. Ardından diğer bölümlerin yayılması ve yaklaşık 1 yıl gibi bir sürenin sonunda da Metin 2, 17 dilde oynanabiliyordu. Türkiye’de ise 2007 yılında, Türkçe dille seçeneği piyasaya sürüldü ve oyuncu tüm Avrupa’da büyük bir oyuncu kitlesine ulaşmayı başardı.

Bu noktadan sonra ise oyunun faydalarının temelleri atılmaya başlandı.

metin 2

Gameforge tarafından satın alınması oyunu adeta popülerliğinin zirvesine taşımıştı. Ancak öte yandan çok fazla oyuncuya yönelik beraberindeki sorunları da dile getirdi. 2009 yılına geldiğimizde oyunculardan şikayet üstüne şikayet gelmeye başladı. Bu şikayetlerin başında da oyundaki hatalar, hileler ve dolandırıcılıklar vardı.

Oyunda bir anda herkes hileci olmuştu. O zamanlar oyunu oynayanlar hatırlar, “Şu dolunay kılıcını ver de +9’a basayım” gibi konuşmalarla az insan dolandırılmadı. Başka bir oyuncuyla “ticaret” penceresini açmaktan korkar olmuştuk. Tabii bunlar sadece hile kullanılmadan yapılan basit dolandırıcılıklardı ve bu sıralarda hile kullanımı çok yaygın değildi.

Derken tebrikler Metin 2 için “Çocuklarınızı bu oyundan uzak tutun!” babalara atılmaya başlandı.

Metin 2’nin iki farklı kitlesi vardı. Bir kesim; sonunda bulunan MMORPG’yi koruyorlardı, kendi halinde zindanda örümcek kesip ticaret yapanlardıan oluşuyordu. Diğer bir kesim ise yalnızca yapmak ve bunu gerçek hayatta kalmak için dönüştürmek için oynuyordu. Oyundaki hesapların ve eşyaların gerçek hayattan alınıp satılması yaygınlaştıkça insanlar daha da saldırganlaşmaya başladı.

Sonuç olarak anne-babalar Avrupalılar oyunu yasaklamaya başladı. Oyundaki eşyalarını ve hesaplarını kaybeden bazı oyuncular idama girdi, intihar etmeye kalkıştı veya oyunu bıraktı. İnternet kafelerde polisler Metin 2 devriyesine çıktı, oyun oynayanları uyardı.

Yine 2009 yılının sonlarına doğru Gameforge, oyun Avrupa sunucularında yaşanan çatışmalardan sonra Metin 2’nin yönetimini başka bir şirkete devretti: Z8 Games.

edilee

Z8 Games’in oyun yönetimi konusunda çok başarılı işlere imza atabildiğini. Oyundaki hatalar büyük ölçüde giderildi, yeni grafiklere geçildi ve oyunu hepimize sevdiren düellolar çok daha önemli bir hale geldi. İşte tam da bu noktada “Edilee” gibi isimler öne çıkmaya başladı.

Engin Bilir, yani bizim tanıdığımız adıyla Edilee o dönem oyununun içinde en önemli isimlerden kadrolu. Kimse düelloda onu alamıyor, GM (oyun görevlisi) ile dakikalarca sonu gelmen VS’ler atıyorlardı. Tabii tüm oyuncular için bu anları izlemek de büyük bir keyifti. Metin 2 oyuncularının hala aradığı, özlediği zamanlarda da tam olarak bu günlerdi.

Oyundaki yükselişi gören Gameforge, yönetim Z8 Games’ten geri aldı.

metin 2

İşte tam da bu yerden sonra Metin 2’nin sonuçlarının temelleri atıldı. Ziraat yönetimi Gameforge’a geçirilirken oyun kaynak kodları sızdı. Bu da beraberinde oyundaki her şeyi yaptığı hileleri dile getirdi. Kaynak kodlarının nasıl sızdırıldığına dair herhangi bir kesin bilgi hala yok ama bu durum Gameforge’un başına çok büyük işler açtı.

Edilee gibi sunucunun en güçlü karakterlerine sahip olan kişilere hesapları tek tek boşaltılmaya başlandı. Eşyaları, oyundaki paralı çalındı ​​ve hatta karakterleri silindi. Hatta teşhir edilen bazı iddilarda bu oyun görevlileri tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla da Engin Bey gibi Metin 2 için önemli oyuncular oyunu bıraktı.

Hilelerin buluşmasının yanı sıra PVP sunucuları ortaya çıkmaya başladı ve oyundaki pazarlar bir kapandı.

metin 2 pazar

Yine bu dönemde oyuncular adeta ikiye bölünmüştü: Hile kullananlar ve kullanmap oyunu belirli aralıklarla istemeyenler. Hile kullanan cihazların saatlerce uğraştığı paralara ve eşyalara diğer oyuncular dakikalar içinde ulaşabiliyordu. Bu da doğal olarak sonuna kadar can sıkıcıydı ve hilelerin ardı ardına kesilmiyordu. Hileler, oyun yapı taşlarından biri olan satışı bitirmeye başladı.

Oyun kaynak kodlarıyla ilgili yaşanan bu sıkıntı beraberinde orijinal Metin 2’ye karşı karşılaşılabilecek PVP sunucuları da dile getirdi. Bu noktadan sonra Gameforge PVP sunucuları ve hilecilerle mücadele etmeye başladı. “Orijinal Metin 2” vaadinde bulunan PVP serverlara ve oyundaki dolandırıcılara davalar açıldı. Farklı karakterler, farklı özellikler sunan PVP sunucularının oyuncu sayısı artarken Metin 2’nin oyuncu sayısı ise azalmaya devam etti.

Oyun bir süre kan kaybetmeye devam etmeye başladıktan sonra ise Metin 3 anlatımlarını dolaşmaya başladı.

cehennem

  • Metin 3 yerine piyasaya sürülen Inferna.

Tabii ki bu, Metin 2’yi bir dönem oynamış ve bir daha aynı tadı hiçbir oyundan alamamış oyuncular oldukça sevindirdi. Oyun geliştiricisi olan Ymir, Webzen ile bir ortaklığa imza attı. Metin 3 iddiaları da tam da bu noktada alevlendi. Hatta oyun karakter tasarımlarının bile hazır olduğu söyleniyordu ama maalesef beklenmeyen ve Metin 3 hiçbir zaman piyasaya çıkmadı.

Yine bazı iddialara göre Webzen ve Ymir yaşananlar sonucu Metin 3 iptal edildi. 2011 yılında da Metin 2’nin geliştiricisi Ymir Entertainment’ın tamamı Webzen’e indirildi.

Oyuncular Metin 3 beklerken piyasaya sürülen Inferna adıyla bir başka MMORPG oyunu sürüldü ama bu oyun da tutmadı.

cehennem

Oyun genel hatlarıyla gövde Metin 2’ye bakıyordu ancak gelişmiş bir sürüm olması gerekirken grafik ve oynanış üzerinde Metin 2’nin yakınında bile yaklaşıyordu. Böylece bir dönem Metin 2 oynamış veya hala oynamaya devam eden oyuncular yine aradığını bulamadı.

Şimdilerde ise Metin 2’nin eski şaşalı günlerinden eser kalmadı.

metin 2 pvp

Geçtiğimiz günlerde Steam’den kaldırılan Metin 2, uzun yıllar güncelleme zararı ve eski zamanlarla karşılaştırdığımızda şu anda adeta bir avuç oyuncusu kaldı. Metin 2 gibi bir MMORPG arayan oyuncular ise PVP sunucularını tercih ediyor.

Benim gibi Metin 2’nin en güzel dönemlerine şahit olmuş oyuncular maalesef ki Metin 2’nin yerini dolduramadı. Dönüp gider; günümüzdeki oyunlara kıyasla bu kadar kötü grafiklere sahip ve bir amaç dışı bu oyunun yerinin doldurulamamış olması ise oldukça şaşırtıcı ama bir dönem evi bu oyunu çok eğlendiği aşık.

Videonun içeriğini şu şekilde bitirelim:

İLGİLİ HABER

Eski Metin2 Oyuncularının Görünce Gözlerini Yaşartacak 11 Unutulmaz

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.