e
sv

Dev Şirketlerin Evlerimize ve Telefonlarımıza Kadar Getirdikleri İnterneti Nereden ve Nasıl Temin Ettiklerini Anlattık!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Evde internet hizmeti alabilmek için bir internet servis sağlayıcısına abone olmanız ve her ay fatura ödemeniz gerekmektedir. İnternet servis sağlayıcılarının internetlerini nereden aldıklarını hiç düşündünüz mü?

İnternet, 1980’li yıllarda hükümetler tarafından, 1990’lı yıllardan itibaren ise halk tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde insanların ana gelir kaynağı bile olabiliyor.hayatımızın vazgeçilmezidir öyle bir noktaya geldi ki

Evinizde, işyerinizde, okulunuzda veya cep telefonunuzda internet hizmetine sahip olmak, internet servis sağlayıcısına Abone olmanız gerekiyor. Peki bu internet servis sağlayıcıları dağıttıkları interneti nereden alıyorlar? Bu sorunun cevabını vereceğiz ama önce en temel soruyla başlayalım:

İnternet Servis Sağlayıcısı (ISP) nedir?

İngilizce kısaltmasını sıklıkla duyarız. İSSPeki internet servis sağlayıcısı Türkiye’den örnek vermek gerekirse TurkNet, Türksat KabloNet, Turkcell Superonline, Türk Telekom, Vodafone, Millenicom Biz de söyleyebiliriz ve diğerleri.

Bu şirketler size aylık Ücret karşılığında internet hizmeti veriyorlar. Ancak bunların tek işlevi internet hizmeti vermek değildir. İSS’ler ayrıca e-posta hizmetleri, alan adı edinme, ağ barındırma ve tarayıcı paketleri de sunar.

Teklif ediyorlar, bu internet nasıl çalışıyor? Önce bunu anlamamız lazım…

İnternetin nasıl çalıştığını açıklamak reddit’te Gördüğüm harika bir açıklamayı kullanmak istiyorum:

“Bir banliyöde yaşadığınızı ve yan komşunuzun evine daha hızlı gidip gelebilmek için iki ev arasında yaşadığınızı varsayalım. bir kısayol oluşturduğunuzu Diyelim ki. Peki ya oluşturduğunuz kısayoldan başkasının evine gitmek isteseydiniz? Yoksa alışveriş merkezine veya okula mı? Yaptığınız bu kısa yolu şehrin ana yollarına bağlamanız gerekiyor.

Şehrin yollarına kendi yönteminizle ulaşmak için, parayı ödedikten sonra Artık arkadaşınızın evinde oluşturduğunuz kısayol ile şehrin tamamına ulaşabilirsiniz.

Peki bu nedir? Artık komşunuzun arkadaşı şehre ulaşmak için sizin yaptığınız özel yolu kullanmak istiyor. sana para ödemeyi teklif ediyor. Bunu kabul ederseniz internet sağlayıcısı olursunuz.”

Yani internet, İki lokasyon arasında bilgi akışını sağlamak amacıyla kurulmuş bir teknolojidir. O zaman “durakları artırılan, herkesin erişimine açık hale getirilen bir yol ağı” diyebiliriz.

Gelelim asıl soruya: İnternet sağlayıcıları internetlerini nereden alıyor?

Dünyada iki tür internet sağlayıcısı vardır: Biri Türk Telekom ve Turkcell Superonline gibi ülke içinde dağıtım yaptığını bildiğimiz şirketlerdir. Bir diğeri ise birinci tür ISP’lerin İnternet’i almasıdır. omurga, yani çekirdek internet sağlayıcıları.

Omurga internet sağlayıcıları yukarıdaki açıklamada da belirttiğimiz gibi ülkeler arasında ‘yollar’ kurar ve Temel bir bağlantı sağlanır. Bize dağıtım yapan internet sağlayıcıları da tıpkı bizim gibi omurga internet sağlayıcılarına para ödüyorlar. interneti oradan alıyorlar sonra da bize dağıtıyorlar.

Peki kendi internetinizi nasıl sağlıyorsunuz?

Aslında bir internet servis sağlayıcıyla uğraşmanıza gerek kalmadan kendi internetinizi sağlayabilirsiniz. Ancak bunu yapmaya çalışırsanız neden internet servis sağlayıcılarıyla iletişime geçmiyorsunuz? Bu kadar para ödediğinizi anlayacaksınız.

Kendi internetinizi sağlamak için öncelikle bağlantınızı alıp internet ağına yönlendirecektir. bir sunucunuz olması gerekiyor. Bunu gerekli donanımı satın alarak veya başkasının sunucusunu kiralayarak yapabilirsiniz.

Daha sonra ülkenizdeki internet servis sağlayıcılarının bağlı olduğu kuruma başvurunuz. bir IP adresi almanız gerekiyor Ama ne yazık ki bunu da satın almanız gerekiyor. Bu sorunu çözdükten sonra internete erişebilmek için sunucuyu evinize bağlamanız gerekiyor.

Sunucuyu evinize bağlamak için Kendi fiber kablolarınızı döşeyebilirsiniz (ki bu son derece pahalı bir süreçtir, altyapıdan bahsediyoruz) ya da başka bir firmanın altyapısını kiralayabilirsiniz. Bu işlemden sonra artık evinizde kendi internetinizi sağlamaya başlayabilirsiniz.

Ama muhtemelen En az 6 haneli borcunuz var. Borçtan kurtulmak için yapabileceğiniz en kolay şey nedir? Kurmak için çok uğraştığınız sistemi, abonelik sistemi gibi aylık olarak başkalarına kiralayabilirsiniz.

Tanıdık geliyor değil mi? Yavaş yavaş Bir internet servis sağlayıcısına dönüşüyorsunuz. Aslında bırakın yavaşlamayı, çoktan dönüştünüz bile! Fatura ödemekten kurtuldunuz ama artık internet servis sağlayıcı operatörüsünüz, tebrikler. Bu kısım bir yana, girişimci olmayı düşünmüyorsanız kendi internetinizi sağlamanız mümkün değil.

ALAKALI HABERLER

Fiber Optik Kabloyla Tüm İnternet Veri Kullanımının Neredeyse İki Katını Tek Seferde Aktarabilecek Çip Geliştirildi: Biri Işık Hızı mı Dedi?

Kuyu Kısaca özetlemek gerekirse; İnternet sağlayıcılarının bir hiyerarşisi var ve bize internet hizmeti sağlayan şirketler bunu kendilerinden daha büyük internet sağlayıcılarından sınır çizerek yapıyorlar.

Umarız anlaşılır bir şekilde anlatabilmişizdir. Ne düşünüyorsun? Lütfen düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

ALAKALI HABERLER

3 Ülkede Yanlışlıkla İnterneti Tamamen Kapatan 75 Yaşındaki Kadının Trajikomik Hikayesi

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.