e
sv

Her İhanet Sevgiyle Başlar: PlayStation’ın İntikam Dolu Ortaya Çıkış Öyküsü

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sony ve Nintendo arasında yaşanan bir krizin, oyun dünyasının büyük bir kitapçığına yol açtığını biliyor musunuz? Satış rekorları kıran ilk PlayStation’ın intikam dolu ilginç hikâyesiyle karşınızdayız.

Sony, 1994 yılında PlayStation’ı piyasaya sürerken, bir kişi hariç kimse, çalışırken tam anlamıyla yerin neresinde oynayacağını, oyun patlayıcı kartların yeniden dağıtılacağı tahmin etmiyordu.

O kişi, günümüzde ‘PlayStation’ın babası’ olarak anılan Ken Kutaragi. Ken, hırslılığı ve hırsıyla büyük işleri başarmış bir isim. 1980’lerin başında yeni büyüyen oyun konsolu dünyasında Sony’nin de büyük işleri başarabileceğine göre.

Sony’nin de bir konsol üretmesini isteyen Ken’in o zamanların teknolojisiyle gerçekleştirilmesi zor olan bir hayali vardı.

Ken Kutaragi

3 boyutlu oyunlar oynatan konsol yapıyor. Bunun için de o gün oyun dünyasının hakimlerinden olan Nintendo ile çalışması gerektiğini çok iyi biliyordu.

Bir şekilde Nintendo ile iletişim geçti ve müşterilerinin bile yapma dediği şeyi yaptı. Sony’de çalıştırma Nintendo’ya gizli gizli ses işlemcisi yapılabilir. Her ne kadar Sony yönetimine bu duruma kızsa bile o zamanlar CEO Norio Ogha, Ken’deki ışık fark etmiş olacak ki yapmak istediğini saklamasına izin verdi.

Ken iyi bir çocuktu ama fena bir kusuru vardı. Nintendo’ya fazla güveniyordu.

sony nintendo

Zaman geçtikçe işler daha da büyüyor ve Ken, Nintendo’ya yeni bir teklifle gitti. O zamanlar konsollardaki oyunlar disketle ya da kasetle yerleştirildi. Ken de bunu değiştirip yeni ortaya çıkan, daha büyük saklama alanına sahip CD’lerle çalışan bir konsol üretim teslimatı ortaya çıktı.

Nintendo Kartlı Çalışan Konsol

Fikir oldukça beğenildi ve Nintendo teklifi kabul etti. Çalışmalar yapıldı, prototip hazırlandı. Yani her şey tamamlandı. Hatta konsola’Nintendo Playstation‘ adı bile ertelendi. 1991 yılında gerçekleşecek CES Fuarı’nda konsolosluk tanıtılacaktı.

Ancak Sony için oldukça önemli olan bu anlaşma, Nintendo CEO’su Hiroshi Yamauchi tarafından feshedildi.

Nintendo ve Philips’in oluşturduğu konsol

Hem de Sony’nin’Bütün dünya duysun, biz Nintendo ile konsol üretiyoruz‘ diye açıklamasını yaptığı günden bir gün sonra. Sony tarafındaki büyük bir şok etkisinin neden olduğu bu çalıştırma en büyük nedeni, Sony’nin konsollar üzerinde tam kontrol kararı sahip olmasıydı.

Nintendo tarafından atılan bu kazığın başka bir boyutu daha vardı. Firma, CES Fuarı’nda’Biz Sony ile olan sözleşmemizi feshettik. onun baş düşmandiğer bir CD üreticisi Philips ile bağlantı‘ açıklamasını yaptı.

Tüm bu olanlar Sony’nin konsol üretim konusunda tereddüde düşmesine sebep oldu.

ken

Fekat Ken Kutaragi, projene çok koruyucudu ve hala şirket 3 boyutlu görüntü sunan konsollar bölümlerine sahip. Şirket buraya uzun bir yoldan gelmiş ve daha uzun bir yolu vardı.

Ken, yaptığı konuşmayla şirket yetkililerini ikna etti ve sonunda oyun konsolu projesinin devamı sağlandı.

Sony, çalışmalar yürütüyordu. Ancak Nintendo, yürütmeyi bir taş daha koydu.

Şirket ‘Play Station’ adı verilen konsolu üretmişti. Ancak hem isim hakları hem de Nintendo’nun projede katkısı olması nedeniyle Sony’ye bir dava açıldı. Görülen davaların sonucu 1992’de Sony ve Nintendo bir anlaşmaya vardı.

200 adet üretilen Play Station

Bu anlaşmaya göre Play Station’larda Nintendo SNES (Süper Nintendo Eğlence Sistemi) kullanımı ancak lisans hakları tamamen Nintendo’nun olacak. Üstüne bir de Nintendo’nun ürettiği diğer konsollarda Sony’nin ses yongaları (Ken’in eldeklerinden elde ettiğimiz) kullanımtı. Bu kadar tantanadan sonra Sony’nin yalnızca 200 kadar Play Station ürettiği biliniyor.

  • Çıkarılan konsolun adı, günümüzdeki PlayStation’un kelimelerinin farklı olarak arasında boşluk barındırıyordu.

Bu kayıtların ardından 1993 kurallarının başında Ken, artık gidiş başına geçmiş ve yeni bir ekiple çalışmaya başladı.

İlk PlayStation Prototipi

Bir yıllık çalışma süresinin ardından ortaya çıkan çıkış konsolun Nintendo’nun fırtınalar kopardığı ‘Play Station’la’ hiçbir ilgisi kalmadı. Hatta ismi ‘PlayStation’ oldu. Ne SNES desteğine tüketen ne de o güneşe kadar üretilen konsollara bakıyordu. oldukça farklıydı ve üstüne üstlük oyunları 3 boyutlu şekilde oynatıyordu.

3 Aralık 1994 tarihinde PlayStation, kullanıcılarla buluşturmak ve lansman için üretilen 100 bin adet PlayStation’ın tamamı bir günde yayınlandı. 1995 senesinde ABD’de tanıtılan konsol, aynı yıl dünya içinde genel olarak 7 milyonu aşkın satış sayılarıyla bu alanda rekor kırdı.

Demişler ya ‘her ihanet sevgiyle başlar’. Eğer Nintendo, Sony zamanında bunları yapmasaydı; Ken Kutaragi, intikamını almak istemeseydi belki de bugün PlayStation, dünyanın en iyi konsollarından biri olamayacaktı.

İLGİLİ HABER

Sony’nin Nintendo ile Ürettiği PlayStation, 1 Milyon 820 Bin Liradan Alıcı Buldu

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.