e
sv

Inception’dan Daha Fazla Beyin Yakan Olay: ChatGPT İçinde Bilgisayar Oluşturuldu, İçinde ChatGPT Çalıştırıldı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Frederic Besse adlı kullanıcı, sohbet botu ChatGPT’yi sanal bilgisayara dönüştürdü, bu sanal bilgisayarı içinde ChatGPT çalıştırdı, sonra onu da sanal bilgisayara dönüştürdü. Peki nasıl?

Henüz geçen hafta yayınlandı ve geleceğe bir milyonu aşıp geçmesine ulaşan sohbet botu ChatGPT, yapabildikleriyle birlikte şok etmeyi başaramadı. Makinede çalıştırılabilirliği ile sürdürme ve geliştirmeye devam eden bot, sıfırdan bir mobil uygulama bile geliştirebilir, en karmaşık yazılım sorularından bazılarını bile cevaplayabilir nitelikteydi.

Elbette bu bot, son günlük yazılım dünyasının ana merkezine dönüştü. Ancak geçen gün bir kullanıcı, botu bir adım öteye taşıyarak botu bir sanal makineye dönüştürdü. Inception-vari bir şeye dönüşen botnormalde internete ‘erişemediğini’ söylese de bu sanal makine ile sınırlandırılmış olarak internete erişimin sağlanması sağlandı.

Peki ‘makine içinde makine’ oluşturma süreci nasıl başladı?

chatgpt

Her şey, anlatım komutuyla başladı. Frederic Besse adlı kullanıcı, ChatGPT’ye “Linux terminali” olarak çalıştırma söyledi. Yapay zekaya kendi isteğiyle olmadan hiçbir komut yazmamasını, yorum yapmamasını ve normalde terminalde gözükecek çıktıları kod defterinde göstermesini söyledi. Ardından ilk sınav da yazdı: “pwd”. Böylece makine içinde hangi dosyada bulunduğunu gördü.

Besse, sahibini doğrudan root (kök) konumunda buldu. Sonunda makine üzerinde farklılaşmayı başaramadı. Ancak makineyi kontrol etmek henüz sona ermedi.

Ekran kartı var mı? Yokmuş:

chatgpt

ChatGPT’nin meşgul olduğu sunucuya bağlı NVIDIA ekran kartının olup olmadığı da tabii büyük merak konusuydu. Ancak ne yazık ki sonuç olumsuz çıktı. Ancak en önemli unsurlardan birinin varlığı kanıtlandı:

Hani internetten bilgi alamıyorsun? Böyle aldırtırlar:

chatgpt

ChatGPT’de bir internet dilinde bilgi almak istediğinizde, kişinin size ‘tarayıcı erişiminin olmaması‘ diyordu. Ancak sanal bilgisayara dönüşen ChatGPT, barındırılan olarak internete erişim sağladı:

Besse, terminal tabanlı Lynx aracını kullanarak Herhangi bir internet sitesine erişilebildi. Hatta bota kendi evini de ziyaret ettirip, evin duvarlarını (HTML), dekorasyonunu (CSS) ve akıllı cihazlarını (JavaScript) da böyle göstertti:

chatgpt

Olay iyice Inception’a döndü, ChatGPT içinde beyni çalıştırıldı:

chatgpt

ChatGPT’nin internet sitesindeki kodları, aslında botun ‘Assistant’ isimli bir ana bot ile çalıştığını gösteriyordu. Besse, sonraki adımda ChatGPT üzerinden Asistan ile sohbet etmeye başladı. Alternatif bir gerçeklik yapısı.

Sonsuzluğa doğru yol da açıldı:

chatgpt

Besse, bot içinde bot çalıştıran bir adım öteye de geçti ve bu botu da bir sanal makineye çevirmeye çalıştı. Yazımızın başındaki ilk sınavı, aynı şekilde Assistant’a da yazdı. Sonuç başarılı oldu. Bot içeri bot da bir sanal makineye dönüştü.

Besse, kendi deneylerini burada sonlandırsa da bu çalışma, ChatGPT ile neler yapılabileceği hakkında da yeni bir görüş sundu.

İLGİLİ HABER

Sorduğunuz Sorulara Google’dan Daha İyi ve Türkçe Yanıtlar Veren Yeni Bir Yapay Zeka Çıktı: ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.