e
sv

Oy Vermeye Çalışırken Dolandırılabilirsiniz: Seçim Çakalları Sahte E-Postalar Göndermeye Başladı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Türkiye topraklarının seçimlerine yoğunlaşmasıyla birlikte kötü niyetli kişiler de işin peşine düştü. Bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan hedef müşteri ilk aracı, e-posta iletileri oldu.

Türkiye’nin yeni bir seçim döneminin içine girilmişken kötü niyetli kişiler de her zamanın olduğu gibi kendi emellerine alet etmeye devam ediyor. İnternette resmi kurum taklidi yapan pek çok internet sitesi varlığını sürdürüyor.

Ancak tek tehlike, sahte internet siteleriyle sınırlı değil. Resmi kuruluşlar adına atılmış gibi gözüken bazı e-postalar da pek çok kişiden gelen bilgileri doldurmaya başladı. Bunun en somut örneği, sosyal medya paylaşıldı.

Yüksek Kurulu Seçim adına amaçlı sahte e-posta:

Twitter/@Sinem_Gorucu_

Kendilerini Yüksek Seçim Kurulu gibi gösteren kişiler, “Seçmen yönlendirmenizi doğrulamanız gerekiyor” başlığıyla geliyor ve bir bağlantıya yer veriyor. E-postada şu ifadeler yer aldı:

“Seçmen kaydınıza ulaşmak için lütfen doğru adres bilgilerini sayfadaki formda seçin. Ardından, cep okumaya bir sorgulama sonucu iletilecek.”

Sadece bu e-posta değil, alabileceğiniz bu tür e-postaların tamamına dikkat edin!

Son olarak bu örneği ele geçirmek gelen kötü sahte amaçlı e-postalar, içinde barındırdığı bağlantılarla birçok amaca hizmet edebiliyor. E-posta alıcılarının kişisel bilgileri ele geçirilebiliyor, kredi kartı bilgileri çalınabiliyor.

Ama her şey bu bağlantıda yer alan farklı sayfaya yönlendirilmenizle başlamıyor. Bazı kişiler, bu bağlantılara bir internet sitesini gömmek yerine doğrudan kötü amaçlı bir yazılım entegre edebiliyor. Bunun sonucu da kullanıcılar tarafından kullanılan tarayıcı mevcutya kayıtlı tüm şifreler ve bilgiler karşı taraflar aktarılabiliyor.

E-postaların sahte olduğu nasıl anlaşılır?

e-posta

Gelen kutunuza veya spam klasörlerinize düşen sahte e-postaları ayırt etmek aslında oldukça kolay. Yapmanız gereken en temel şey, e-postayı gönderen adrese dikkat etmek. Aklınızda bulunması gereken bazı kuralları şu şekilde:

  • E-Devlet tarafından kişiler tarafından kullanılan e-postaların tamamı “turkiye.gov.tr” uzantısını taşır.
  • Aynı şekilde resmî kurumlar adına tüm e-postalar, “.gov.tr” uzantısını taşır. Bu uzantılar, e-posta adresinin sonunda yer alır. “gov.tr” uzantısı, resmi kurumlar dışında hiçbir kuruluşa verilemez.
  • Şirketleri taklit eden e-postaların birçoğu, şirket adlarında ufak oynamalara sahip olur. (Örn: türktelekom -> trktelekom)

sahte e-posta

  • Şirket veya kurum adı taşıyıcıyan adreslerden gelen e-postalarda, göndericinin adı doğrudan gerçek e-posta adresleri gibi gösterilebilir. Kontrol etmeniz gereken şey belirtilmiş isim değil, e-posta adresinin sahibidir.

Deprem günü dahi dolandırıcılarla karşılaşmıştık:

İLGİLİ HABER

Yardım Kampanyalarını Sömürü ve Dolandırıcılığa Malzeme Eden Sahte Hesaplar, Siteler ve Fırsatçılar

Bu süreçte sadece e-postalarınıza değil, bilmediğiniz numarlarca tarafınıza yönelik tüm mesaj ve aramalara da şüpheyle yaklaşmalısınız.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.