e
sv

Oynarken Hepimizi Kendine Bağlayan “Tetris”in Filmlere Bile Konu Olan İlgi Çekici Hikâyesi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

7’den 70’e neredeyse ülkelerin en azından bir kere oynadığı Tetris, çıktığı ilk yıllarda bu yana büyük ilgi toplamış ve herkesçe beğenilmiş bir oyun. Oynayan kişide adeta hırsızlık yaratmayı başaran Tetris, geliştiğinde bugüne kadar hiç eskimeyerek hayatlarımızda yer edinmeyi başarmış bir oyun. Tetris’in en az kendisi kadar ilgi çekici olan hikayesine gelin birlikte göz atalım.

Bu kadar basit olan bir oyun olmasına rağmen karşımızdakileri adeta hipnotize edilmişçasına kendine kanan Tetris’in aslında çok ilgi çekici bir ortaya çıkan çıkış hikayesi var.

Tetris, Sovyet hükümetine bağlı olan Sovyet Bilimler Akademisi’nde çalışan Aleksey Pajitnov adlı bir bilgisayar mühendisi tarafından 1984 yılında görmek.

Aleksey Pajitnov, Tetris’i büyütürken para kazanma eğiliminde değildi.

tetris

Bulmacalara çok düşkünlük olan Pajitnov, incelemeyi yapamayacağını görmek için İçinizden eğlence olsun diye Tetris’i geliştirdi.

Pentomino isimli bir oyundan ilham aldı.

Pentomino

Tetris’in bölümlerindeki ilham olan Pentominofarklı geometrik şekillerdeki tahta blokların oyuncu tarafından bir kutuya yerleştirildiği bir yönetici oyunu.

Tetris adının çıkış noktası: “Tetra” + “Tenis”

tetris

Tetris ismi, Latince “dört” anlamından gelen “tetra” Pajitnov’un en sevdiği oyun olan konuşmasıyla “tenis” birleşimi ile ortaya çıktı.

Moskova’nın dört bir yanında oynanmaya başlandı.

tetris oyunu

Oyun geliştirmeyi içeren Pajitnov, Tetris’i öncelikle çalıştırmaya dağıttı. Oyuna gerçekten aşık olan iş arkadaşlarının ise Tetris’i disklere kopyalayarak yakın çevrelerine dağıtması ile birlikte Tetris, Moskova’nın dört bir yanına ulaşmaya başladı.

Askerlik Birliği’nde üretilip Amerika’ya satılan ilk yazılım ürünü oldu.

tetris

Pajitnov’un, Tetris’i Macaristan’daki bir meslektaşına göndermesi üzerine oyun Macaristan Teknoloji Enstitüsü yazılım sergisinde sergilenmeye başladı.

Oyunu bu sergide gören Robert Stein, Tetris’in odasını alarak oyunu İngiltere ve Amerika’daki distribütörlere lisansladı ve oyun, bilgisayarlarda oynanmak üzere lisanslanarak satılmaya başlandı.

Tetris’in bilgisayarlardan oyun konsollarına yolculuk…

tetris çarşı

Yapılan lisans anlaşması, yalnızca bilgisayarları kapsamaktaydı ama Stein, anlaşmalı olduğu distribütörlere konsollar ve diğer araçlar için gerekli hakların yakında alınacağına dair söz saklı.

Bu nedenle distribütörler henüz gerekli hakların alınmamasına rağmen Atari ve SEGA gibi oyun şirketi ile anlaşmalar yapmaya başlamıştı. Tabii bu sırada Japon oyun işletmelerinin de gözü Tetris’in üstündeydi.

Tetris’in Nintento için hükümetinin istenmesi, Askerler Birliği’nde büyük bir tablolara yol açtı.

Nintendo Oyun Boyu

Tetris’i Nintendo için lisanslamak isteyen bir yazılım şirketi, Moskova’ya giderek yazılımı elinde tutan Sovyet yönetimine bağlı ELORG isimli şirketle elinde bulundurmada büyük öfke uyandırdı.

ELROG’u ikna etmeyi başaran Henk Rogers, sonunda Tetris’i Nintendo’nun “Game Boy” isimli oyun konsolları ve oyun salonlarındaki jetonlu oyun makineleri için lisans almayı başardı.

Atari ve Nintendo’nun savaşı!

tetris'in atari versiyonu

Oyunun Nintendo için lisanslandığını duyan Atari, Tetris’in aynısı olan bir oyun çıkardı ve bu durumundan sonra Nintendo tarafından sonuçlanacak bir uzun bir dava süreci izledi.

Oyunun yaratıcısı olan Pajitnov, bu anlaşmaların hiçbirinden pay alınmadı.

Pajitnov

Üzücü ama Pajitnov neredeyse 40 milyon $ doğurmak bir doğurmak kaçırmış oldu.

Pajitnov, Amerika’ya göç ederek oyunlar üzerinde çalışmaya devam etti.

Aleksey Pajitnov

Pajitnov ile arkadaşı olan Rogers, 1991 yılında Pajitnov’un Amerika’ya göçüne yardımcı oldu. Pajitnov önce kendi firmasını kurdu ve sonra Microsoft’a selamlar oyun deneyimine devam etti.

Soğuk Savaş döneminin sona ermeye başlaması ile Tetris’in çıkışın Pajitnov’a dağıtımı için görüşmeler başladı.

tetris şirketi

1996 yılında Rogers Moskova’ya giderek Tetris’in sahiplik üretmenin onu gelistiren kişiye verilmek üzere uzlaşmalarda bulundu. Müzakereler olumlu sonuçlanmış olacaktır ki şu anda Tetris’in hakları Rogers ve Pajitnov’a ait.

Uzun süre oynandığında halüsinasyonlar gördüren bir oyun.

Tetris

Uzun bir süre Tetris oynandıktan sonra, kişinin gözlerini kapatca yukarıdan aşağıya süzülen bloklar görme sıklığı da “Tetris Etkisi” deniliyor.

Tetris uzayda oynanan ilk video oyunudur.

uzayda oynanan oyun boy

1993 yılında kozmonot Aleksandr Serebrov ile birlikte uzayda 197 gün Geçmiş olan Game Boy, 1996 yılında bir Rus Uzay Tarihi müzayedesinde 1.220 $’a satılmıştır.

Kendisi çok sade ve basit bir oyun olsa da, patlayıcı’de yolcular uzaya kadar uzanan geçmiş ile karmaşık ve ilgi çekici bir hikâyeye sahip olan Tetris, hem hikayesi hem de kendisi ile üzerimizde bir “Tetris etkisi” bırakmayı başarmış olan bir oyun olabilir.

Bonus: Eğer Tetris’in hikayesi ilginizi çektiyse 31 Mart’ta yayınlanacak filmin müjdesini de şu fragman ile vermiş olmamış.

İLGİLİ HABER

Bir Hacker, 32 Yıllık Tetris Game Boy Sürümüne “Çevrimiçi Çok Oyunculu” Oyun Modu Geliştirdi

İLGİLİ HABER

Efsane Tetris Oyuncusu Jonas Neubauer, 39 Yaşında Hayatını Kaybetti

İLGİLİ HABER

Her İhanet Sevgiyle Başlar: PlayStation’ın İntikam Dolu Ortaya Çıkış Öyküsü

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.