e
sv

Oyunun Artık Ciddi Şekilde Lüks Olduğu Türkiye’de Oyun Zevkini Yükseltmenin En Ekonomik Yolu Ne?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İster bir oyun bilgisayarı ister bir oyun konsolundan oynansın, oyun içindeki performansımız aslında en önemli unsurlardan bir tanesidir. En başta oyuna ulaşmamızı sağlayan bu sistemler, oyun içinde gösterdikleri performans ile tüm deneyimimizi şekillendiriyorlar.

Kısıtlamanın bizim şartlarını konuşmada, oyun oynamanın çok pahalı bir aktivite hâline kavuşabiliyor. Hepimizin ciddi oynadığı oyunlar, artık binlerce lira istiyor ve sadece bunlarla sınırlı kalmıyorlar.

Aslında bir oyunu oynamak için ana muhafaza, o oyunu oynatacak olan donanım oluyor. Bizler de binlerce lira vermek büyük bir hevesle saldırgan bu donanımların oyun performansımızı nasıl bilgilere ve nasıl etkileneceğine dair ayrıntılı bir şekilde göz atmak istedi.

Konuya en çok merak edilenlerden bir tanesiyle başlama: Daha yüksek sistemler, gerçekten de çevrim içi oyunlarda daha iyi oynamamızı sağlayan mu?

Uzun yıllar tartışılan ve birçok şaka dolu içerik ilham olan bu konu, aslında doğruyu yansıtsa da olay çevrim içi bir oyun haline gelince iş her zaman çalan kişide bitiyor. Tabii ki daha yüksek fps, daha düşük gecikme süresi, kaliteli bir kulaklık ile ücret gibi unsurlar da oynanışınızı büyük ölçüde geliştiriyor.

eğer tüm bunlara sahipseniz, farklılıklarınıza göre daha çok sahip olursunuz demek. Buna rağmen içindeki oyuncularında bittiğini ve bunların hiçbirine sahip olmayan bir müşterisi, hepsine sahip olan bir oyuncuyu oynayış ağırlıklarına bağlı olarak kapsamlı alt verebileceğini izlemeyete fayda var.

Fazladan binlerce liradan kaçınmak bu sistemleri, oyun deneyimimizi nasıl üst seviyeye taşıyor?

Bir oyunu geride bırakmak cihaz; o oyunun hangi ayarlarında, hızlarında ve akışlarında çalışacağı gibi üç farklı kritik noktayı belirliyor. Tüm bu noktalar ne kadar yüksek olursa, bir o kadar iyi ve sağlıklı bir oyun deneyimi yaşıyor, oyundan egemen zevki bir hayli artırıyoruz. Eğer tam tersiyse, yani bu üç nokta da düşük seviyedeyse, oyundan genel verim azalıyor ve tam anlamıyla keyif alamıyoruz.

Şu anda içinizden ”Eskiden biz ne şart oyunları bayıla bayıla oynardık” diye kalarak ama her geçen gün şartı daha da iyileşiyor ve en iyi şartlarda oynamak her birimizin hakkı. Eskiden kalabalık konsol oyuncusu tarafından bir standart hâline gelen 30fps, artık oyuncular tarafından kabul görmüyor ve tepki gösteriliyor.

Bir oyun ne kadar kaliteli olursa olsun, onu oynadığımız sistem genelinde sağlıklı bir deneyim sunamıyorsa o oyunu tam olarak kullanmakta zorlanıyoruz.

Oyun oynadığımız cihaz kalitesi gerçekten önemli mi?

Oyun oynamak, birçoğumuzun önemli bir parçası. Kimimiz için bir hobi, zevk, yaşam tarzı veya bir meslek. Eğlenmek, kafamızı dağıtmak veya diğer pek çok sebeple oynadığımız oyunların en iyi şartları deneyimleyi istemek ise biraz önce aldığımız gibi tamamen hakkımız. Oyun oynamayan kişiler, yüksek sistemlere verilen paraları birer israf olarak görse de da bu tarzları anlamakyan görüş bir kenara bırakıp, kendi deneyimlerimizi önemsememizde fayda var.

Bir oyunu deneyimlediğimiz donanımın kalitesi ve günümüzdeki yeterliliği, aslında o oyun sergilemesini ortaya koymasına yardımcı olacak en büyük gözlemlerden bir tanesi. Örneğin, eski haftalarda çıkan God of War Ragnarök’ü PlayStation 4’ten oynayan bir kişi ile PlayStation 5’ten oynayan bir başka kişi, yabancı deneyimler yaşamaktır. PlayStation 5, 4’e göre çok daha yeni bir cihaz ve performans ile görsellik ürünleri oldukça üstün bir deneyim sunuyor. İşin içine PlayStation’ın DualSense teknolojileri gibi unsurlar da girince, oynadığınız oyun aynı olsa bile farklı birer deneyime dönüşüyor.

Çevremizdeki PlayStation 4 sahibi kişiler God of War Ragnarök’ü oynayıp oynamadıklarını sorduğumuzda ise birçoğundan benzer bir cevap aldı. Birçok kişi, oyunu tam anlamıyla deneyimlemek için PlayStation 5’i almak istiyor ve bu dönemleri beklemeni dile getirdi. Bu da oyunu oynadığımız donanımın oyun üzerindeki birimleri ne kadar büyük olduğunu en basit hâliyle elinde bulunduran niteliktedir.

Bildiğiniz üzere, günümüzde büyük bir oyunun gelişme süreci yaklaşık iki ila dokuz yıl arası sürebiliyor. Oyuncuların, kaçış heyecanla bekledikleri bu yapımları en iyi şartlarda deneyimlemek istemeleri oldukça geçerli bir sebep.

Oyun performansımızı ve zevkimizi en ekonomik şekilde nasıl yükseltebiliriz?

Ne yazık ki ki yüksek oyun, donanım ve ekipman fiyatları bulmanın önemli bir parçası. Bu yüzden oyuncular olarak en ekonomik modele yönelmeyi tercih edebiliyoruz. Oyun oynamak için en ekonomik modellerden bir tanesi ise her zaman oyun konsolları olmuştur. Dünya çapında oldukça uygun bir fiyattan neredeyse zararına dağıtım kolaylığı bu cihazlardan, dijital satışlardan uzun vadeli bir şekilde kâr amacı gütmeyen hedefler ve hedef var olacak sağlıklı bir oyun deneyimi vadederler.

Konsolların içeriği, yüksek seviyeli bilgisayarlar kadar güçlü görünmese de oyun geliştiricileri, oyunlarını bu konsollara özel olarak optimize ettiği için uzun yıllar boyunca sonunda başarılı bir performans sunabilir ve size keyifli bir deneyim yaşatabilirler. Kullanıcılarki Xbox Series X ve PlayStation 5 fiyatlarına göre bu cihazlar yurt dışı fiyatlarına göre karayolu pahalı olduğu görüyorum. Bu durum geçen aylarda öyle bir hal almıştı ki dünya çapında PlayStation 5’ten daha ucuz olan, yani PlayStation 5’in CD’siz versiyonu olan PlayStation 5 Digital, sahibiki fiyatı ile normal PlayStation 5’ten daha pahalıydı.

Durum böyle olunca da tavsiye edebileceğimiz ekonomik olan tek yeni nesil konsol, Xbox Series S olarak kalıyor. Onun fiyatının da 7000 TL civarına geçtiğini düşünecek olursak oldukça çaresiz kalıyoruz diyebiliriz. Birçok oyuncu, bilgisayar gibi el ile ayar yapma veya ayrıntılı bir şekilde güncelleme vb. gibi dertleri olmadığı için konsollara yöneliyor. Bu cihazlar en az yedi yıl boyunca sağlıklı bir oyun deneyimi sunabiliyorlar. Özellikle PlayStation ve Xbox’taki kafes sistemleri ile oyun oynamaya devam ederken de tercih etmeyi bir hâle yerleştiriyor.

Eğer sizler de sadece oyun odaklı bir deneyim arıyorsanız, yeterli bütçeniz de varsa bunun için en ekonomik seçenek, sizlere uzun vadede garanti bir deneyim sunacak olan PlayStation veya Xbox içinden bir seçenek yapacaktır. Onun dışında sadece oyun odaklı bir deneyim aramıyorsanız, yeni bir PC daha kapsamlı olacaktır.

Peki sizlerin oyun oynaması hangi cihaz tercihli bayan?

İLGİLİ HABER

‘Son Kale’ Steam de Zamlandı: Türkiye’deki Oyunseverlerin Hevesini Kırıp İsyan Etmesine Yol Açan Haklı Sebepler

İLGİLİ HABER

Ülke Gündeminden Uzaklaşıp Ferahlamak İçin Hobi Edinmek Şart: Peki Hangi Hobi Kaç TL’ye Mâl Oluyor?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.