e
sv

Siyasi Parti ve Siyasetçilerden Gelen SMS’leri Nasıl Engellersiniz?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Adaylar kesinleşiyor, seçim yaklaşıyor ve biz seçmenler hiç olmadığımız kadar siyaset izlemeyene maruz kalıyoruz. TV kanallarında ve sosyal medyada tükettiğimiz siyasi mesajlar yetmezmiş gibi, bir de bunun telefonlarımıza sürekli gelen SMS boyutu var. Peki bu SMS’leri nasıl engelleyebiliriz? Hem iPhone hem de Android kullanıcıları için açıklıyoruz.

Herhangi bir siyasi partiye üye misiniz, üye olsanız bile alakanızın bile olmadığı siyasi parti, siyasetçilerden sürekli SMS mi alıyorsunuz? Elbette bu SMS’leri isteyen, bekleyen kullanıcılar da vardır. Ancak kişisel verilerimizin, doğrudan rızamız olmadan kullanım söz konusu.

Hem iPhone (iOS) hem de Android kullanıcıları için zararlı olmayan gelen mesaj engellemenin birden fazla yolu var. Bunların ilki üçüncü parti uygulamalarını kullanan ki bunu da kişisel bilgilerinizin güvenliğini kesinlikle tavsiye etmiyorsunuz. Diğer bir yol e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden üretilen Ticari İleti Yönetim Sistemi, ancak bu da maalesef sadece ticari SMS’leri engelliyor. Siyasi partilerden gelen SMS’leri engelleme için tek bir yol var.

Siyasi parti ve siyasetçilerden gelen SMS’ler nasıl engellenir?

  • Android:
    • Adım #1: Gelen mesajların sohbet ekranını aç,
    • Adım #2: Sağ üstteki üç yatak örtüsü,
    • Adım #3: Ayrıntıları seçerek,
    • Adım #4: Engelle ve spam olarak bildirme seçeneklerini çalıştırmanın,
    • Adım #5: Açılır pencere mesajındaki Tamam seçeneklerini çalıştırma.
  • iPhone (iOS):
    • Adım #1: Gelen mesajlardan sohbet ekranını aç,
    • Adım #2: En üst, ortadaki kişinin üzerine çalıştırılması,
    • Adım #3: Sağdaki bilgileri çalıştırma,
    • Adım #4: Açılan pop-up mesajındaki Kişiyi Engelle seçeneklerini çalıştırma.

Android kullanıcıları için üretim ayrıntıları Samsung cihazlar üzerinden açıkladık, ancak çoğu Android cihazında bu davranışın aynı/benzer şekilde olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Android kullanıcıları, SMS göndereni spam olarak Google’a bildiriyor, Google da bu kullanıcı operatörlerle paylaşarak kaynağın belki de kökten ayrıca engellenmesini sağlıyor.

iPhone ya da SIM kart girişine sahip iPad’ler için yapılan bu şikayetler de sadece kullanıcıların kendisiyle ilgilendiriyor, Apple tarafından operatörlere spam bilgilendirmesi yapılmıyor.

Son olarak bu engelleme yönetimine başvurduğunuz tüm kaynaklar, size SMS gönderemeyecekleri gibi arama da yapamayacaklar. Daha ayrıntılı anlatım isteyenler için kullanım detaylarını ekran görüntüsü ile paylaşıyoruz.

Ne yazık ki “siyasi SMS’leri bütünüyle engelleme” gibi bir seçeneğimiz yok: Siyasi parti ve siyasetçiler bu SMS’leri nasıl gönderiyor?

Devlet kurumları mesajlar için zaten e-Devlet’te kayıtlı kayıtlı belediyeler, kişisel rehberden bağımsız, lokasyon bazlı SMS’ler atabiliyorlar. Örneğin bir şehre ilk kez girdiğinizde belediyeden gelen “hoşgeldiniz” mesajı gibi.

Ancak kişisel kullanım kullanım kapsamı “üçüncü dağıtımla pazarlama amaçlı paylaşım onayı” alırken, arşivz SMS hizmeti hizmeti veren listelerinde yer ediniyor. Bu yetkilendirmeyi GSM operatörlerine operatörlere veriyoruz. Kuruluş halindeki kendi ajans iletişimleri veya şirketleşmiş ajanslarla çalışan siyasi parti ve siyasetçiler, paylaşımların saklanmasına izin verildiğinde bu dosyaların silinmesiyle birlikte SMS de atabiliyor, arama yapabiliyor, e-posta gönderebiliyor.

SMS’lerin sonunda yer alan B001 gibi kodlar ne anlama geliyor?

  • B001: Türk Telekom AŞ
  • B002: turkcell
  • B003: vodafone

BTK tarafından uygulanan bu standart sayesinde ilgili SMS’in hangi alt yapı üzerinden bize gönderildiğini rahatlıkla anlayabiliyoruz. BTK, bu kullanım için B001’den B999’a kadar ismi rezerve etti ve şu büyük bir parça kullanımda.

Android’te siyasi parti ve siyasetçi SMS’lerini engelleme:

Adım #1: Gelen mesajların sohbet ekranını aç:

android sms engelleme adım 1

Adım #2: Sağ üstteki üç yatak alanı:

android sms engelleme adım 2

Adım #3: Ayrıntıları çalıştırma:

android sms engelleme adım 3

Adım #4: Engelle ve spam olarak bildirme seçeneklerini çalıştırmanın:

android sms engelleme adım 4

iPhone’da siyasi parti ve siyasetçi SMS’lerini engelleme:

Adım #1: Gelen mesajlardan sohbet ekranını aç:

iphone sms engelleme adım 1

Adım #2: En üst, ortadaki kişinin üzerine çalıştırma:

iphone sms engelleme adım 2

Adım #3: Sağdaki bilgi düğmesini çalıştırma:

iphone sms engelleme 3

Adım #4: Açılan açılır mesajdaki Kişiyi Engelle yolunu çalıştırma.

iphone sms engelleme adım 4

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.