e
sv

TIME Dergisi, Türk Yazılımcıların Eşi Benzeri Görülmemiş Seferberliğini Yazdı: Olayların Ucu Elon Musk’a Bile Dokunuyor

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

TIME dergisinden Vera Bergenguren, dünyanın dört bir yanında Türk yazılımcıların kurduğu 22 bin kişilik yazılımcı ve veri analisti derneğiun, Kahramanmaraş depreminden sonraki özverili çalışmaları ve Twitter API’lerinin bu davranışlarının nasıl olduğunu engellediğini anlattı.

Kahramanmaraş depreminin ilk gününden itibaren sosyal medya platformu Twitter’ın ne kadar büyük bir önem taşıdığını tüm dünya olarak görüldü. Depremden etkilenen ve uygulamalara ulaşamayan, yardım çağrılarını Twitter üzerinden yaptılar.

Bu yardım yayınlarını alan binlerce kişi, yardım organizasyonu yapıp afet bölgeleri yönlendirdi. Yardımların büyük bir toplama, dünyanın her yerindeki Türk yazılımcıların kurduğu 22 bin kişilik topluluk tarafından sağlanan uygulamalar sayesinde organize edildi.

TIME Dergisi, 22 bin Türk yazılımının bu özverili çalışmasını anlattı

22 bin gönüllüden oluşan yazılımcı ve veri analizi kuruluşundan Hakan Özalp’e ulaşan TIME yöneticisi Vera Bergengruen, yapılan işin ayrıntılarını aktardı. 22 bin kişilik ekip konumlarını ve hashtag yoluyla tweet’leri toplayın, yardım çağrılarını teyit etti ve hayatta kalanların yardım çağrılarının nereden geldiğini gösteren bir ısı haritası oluşturuldu.

Tamamlanmış bağlantılar, bölgedeki kurtarma ekipleri ile paylaşıldı ve insanların hayatları kurtarılmaya başlandı.

Ancak bu özverili çalışma, Twitter’ın API karantinaları nedeniyle kolay olabilecekken zorlaştırılmış

Twitter’dan gelen yardım çağrılarının böyle doğal afet durumlarında nasıl işe yaradığından bahsetmiştik. Bergengruen’in ulaştığı Türk veri bilim adamlarına göre Üçüncü partilerin Twitter’daki erişimine erişip kullanımını sağlayan API’ler, bu hususta hayati önem taşıyor.

Ancak hatırlayabileceğiniz gibi Twitter API’si, geçmiş ay içinde sahip olduğu ve üçüncü tarafların API’ye kısıtlamalar getirilmişti. Bu da bu gönüllü yazılımcıların veriyi toplayıp uygulamaya aktarma sürecini yavaşlattı.

Sorun sadece API’de de değil, Elon Musk’ın şirketi devraldıktan sonra yaptığı işten çıkarmalar da büyük soruna sebep oldu

Elon Musk, Twitter’ı Ekim yetkisi olarak devralmasının ardından işçiliğinin neredeyse %80’ini işini çıkarmıştı. Akademisyenlerin, gazetecilerin ve STK’ların yararlandıkları bilgiler, API’ler yoluyla Sağlanan geliştiriciler, işten çıkarmalardan bu yana veri denetiminden yavaşlamasından şikayet ediyorlar.

Geliştiricileri Twitter’ın mühendislik ekiplerine bağlanması yardım portalları da bu işten çıkarmalardan sonra devre dışı kaldı. Dolayısıyla önemli bir bağlantı da kopmuş oldu.

İLGİLİ HABER

İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bergengruen’in ulaşmak diğer insanlar da Twitter’ın bu gibi afet durumlarında ne kadar kritik bir güce sahip olduğunu ve Twitter’a erişim engeli getirilmesinin de yardım faaliyetini baltaladığını belirtiyor.

API’ler konusunda henüz Elon Musk veya Twitter ekibinden bir gelmeyen açıklama, geldiği anda sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz TIME dergisinde yayınlanan Vera Bergengruen’in makalesini buradan okuyun.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.