e
sv

Türkiye’deki iPhone’lara 5G Geliyor! Peki Nerede, Nasıl Kullanabiliriz? Ek Ücret Ödeyecek miyiz?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Apple’ın iOS 16.4 ile Türkiye’de 5G desteğini aktifleştireceği ortaya çıktı. Peki bu durumun sonunda nasıl fayda sağlayacaksınız. Türkiye’deki iPhone sahipleri gerçekten 5G kullanabilecekler mi?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 17 Şubat’ta iOS 16.4‘ün ilk geliştirici beta sunucusu kullanıcı hizmetine sundu. iPhone kullanıcılarına bir dizinin yeni özelliği de sunacak. Bu yenilikler arasında yeni emojiler ile uygulamalara yapılan güncellemeler de yer alıyor. MacRumors’un haberine göre Apple, iOS 16.4 ile 5G destekli ilk iPhone’un çıkışından 3 yıl sonra Türkiye’deki kullanıcılar için 5G bağlantı desteğini aktifleştirecek.

Şimdi sizlerle, bu açıklamaları bir göz atacağız. iPhone’lardaki 5G desteğinin Türkiye için etkileştirilecek olması, takılı olması nasıl bir fayda sağlayacak? iPhone sahipleri, 5G’yi gerçekten de aktif olarak kullanabilecekler mi? Dilerseniz lafı hiç uzatmadan konuyu geçelim.

Her şeyden önce: Hangi iPhone modelleri 5G desteği sunuyor?

5G destekli iPhone'lar

Apple, 2020 yılında yayınlandı iPhone 12 lansmanında 5G’ye resmen geçiş yaptığını duyurmuştu. Hatta CEO Tim Cook’un lansmanı boyunca sürekli 5G vurgusu yapması, o dönemler viral içerikler yayılmasına neden olmuştu. Apple, o günden beri piyasaya sürdü tüm modellerde 5G desteği sundu.

5G destekli iPhone modellerini şöyle sıralayabiliriz:

  • iPhone 12 küçük
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Maks
  • iPhone 13 küçük
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Maks
  • iPhone 14
  • iPhone 14 Artı
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Maks
  • iPhone SE (3. nesil)

Türkiye’de 5G var ama genel kullanıma sunulmuş değil

Akıllı bağlantı 5G destekli olsa da Türkiye’de 5G şebekesi genel olarak yok. Bu yüzden isterseniz iPhone, isterseniz herhangi bir Android telefona sahip olun; 5G bağlantı desteğini kullanamayacaksınız. Türkiye’de hizmet vermekte olan GSM işletmesi, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un internet sitelerini kontrol ettiğimizde, 5G ile ilgili hiçbir kapsama alanını göremiyoruz.

Ancak, üçüncü taraf kaynaklarına göre Türkiye’nin çok küçük bir bölümü de olsa 5G bağlantısı mevcut:

Türkiye 5G Haritası

İnternet servis sağlayıcıları için hız testi sağlayan nperf, kendi bölümleri kullanarak bir harita oluşturmuş durumda. Bu haritaya göre; İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon’da çok küçük bir 5G kapsama alanı gördüğün

Peki bu şehirlerde yaşayanlar 5G kullanıyor mu?

Hayır kullanmıyorlar. Zirai mülkiyet aktif olarak hizmet veren GSM şirketi, şu an için 5G desteğini aktif yapmadılar. Net bir sonuçlara ulaşamamış olsak da bazı şehirlerdeki kapsayan haritaların test çalışmalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. GSM operatörleri çok büyük bir yapı tasarımımız kentlerde nperf kullanarak 5G bağlantı testi yürütüyorlar. Bu da platformun kendi haritasına yansımış oldu.

Türkiye’de sadece İstanbul Havalimanı’nda 5G kullanılabiliyor

İstanbul Havalimanı

29 Temmuz 2022 tarihi, Türkiye’deki 5G dönemi için tarih niteliğindeydi. Zira Türkiye’de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı’nda kullanıma sunuldu. Pilot bölge olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı’ndaki 5G bağlantı çalışmaları hala devam ediyor.

İstanbul Havalimanı’ndayım. 5G’yi nasıl kullanacağım?

Türkiye 5G kapsama alanı

*Türkiye’nin resmi 5G kapsama haritası.

5G bağlantısının İstanbul Havalimanı’nda nasıl aktif korumanı siz değerli okurlarımız için ödemek. Buna göre;

  • Turkcell: 5G yazıp 2200’a SMS gönderir.
  • Türk Telekom: 5G yazıp 5555’e SMS gönderir.
  • Vodafon: 5G yazıp 7000’e SMS gönderir.

Söz konusu SMS’leri gönderdikten sonra dahi 5G bağlantısını kuramayabilirsiniz. Eğer böyle bir sorun yaşarsanız, kullanım 5G destekli olabilir veya eski bir SIM kart kullanıyor olabilirsiniz. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un internet sitelerinde yer alan bilgilere göre İstanbul Havalimanı’nda 5G’ye bağlanabilmek için SIM kartın 4G, telefonu ise 5G’nin çıkması gerekiyor.

“eSIM mesajı.5G kullanabilir miyim?”

e-SIM 5G görüşmeleri

Son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonlar, eSIM desteği de sunuyorlar. Bu teknoloji, en basit anlatım ile SIM kartların dijital hale gelmesinden oluşmaktadır. Eğer siz de eSIM kullanıcıları arasındaysanız, 5G konusunda içiniz rahat edebilir. Zira eSIM teknolojisi 5G bağlantısı destek hizmetleri sunmaktadır.

e-SIM teknolojisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki içeriğinize göz atabilirsiniz:

İLGİLİ HABER

eSIM Kart Özelliğinin Kullanıldığı Cihazlar ve Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

5G bağlantısı için ekstra ücret ödemesi yapılacak mı?

5G geçiş mi olacak

Türkiye’de hizmet vermekte olan GSM operatörlerinin internet sitelerine göre, Türkiye’de sadece İstanbul Havalimanı’nda yapılandırma 5G bağlantısı için herhangi bir ek ücret ödenmeyeceğini gördüklerini belirttik. Ancak bunun test süreci için mi geçerli olduğu yoksa 5G’nin daima mı standart bir şekilde ücretlendirileceği henüz belli değil. belli değil.

3G’den 4G’ye geçişte neler yaşandı?

4G'ye geçiş

Yaptığımız arşiv incelemelerinde, bundan yıllar önce 3G’den 4G’ye geçiş sırasında da ek ücret talep edilmediğini gördüm. Tüketiciler, o yıllarda sadece SIM kartı değiştirmek zorunda kalıyorlardı. Ancak kullanılan tarifeler için ek ücret talep edilmemiştir. GSM operatörleri bir kez daha aynı şeyi yapıyorsa, 4G’den 5G’ye geçiş İşlem de ek ücret talebinde bulunmayacağını dileyebilirsin.

5G’yi ne zaman sürekli olarak kullanacağız?

Türkiye’de 5G’ye geçiş süreci yıllarca devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın yaptığı son açıklamalara göre 5G bağlantısının Türkiye’de standart hale gelmesi için 2023 yılı içerisinde birkaç ihale yapılacaktı. Bu ihaleler gerçekleştikten ve altyapı çalışmalarını da bildirdikten sonra, Türkiye’de 5G telefona sahip olan tüm sahiplerine sahip 5G kullanılmaya başlayacak.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.