e
sv

Valve Kurduğu Tuzakla 40 Bin Dota 2 Hilecisini Banladı

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dota 2’de bulunan bir açık nedeniyle hile yapan kullanıcı tespit etmek isteyen Valve, aynı açığı kullanarak hilecileri tuzağa düşürdü.

Oyun dünyası ilk modern MOBA oyun serisi olarak görülen Dota, bugün her ne kadar League of Legends’ın gölgesinde kalmış olsa da dünyada milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor ve dünyanın en büyük e-spor ödül havuzuna sahip.

Dota 2 her ne kadar diğer oyunlara kıyasla çok daha içe dönük ve “oyunu kurallarına göre oynuyor”bir oyuncu topluluğuna sahip olsa da kimi zaman bu grubun içinden de hileciler çıkabiliyor. Valve ise bu hilecileri tespit etmek için dikkat çekici bir yöntem kullandığını açıkladı.

“Honeypot” yöntemiyle hileciler kendini ele verdi

Dota’nın resmi sitesinde yayınlanan makaleler son birkaç haftadır Dota 2’nin yaygınlığında bir açık olduğu ve bazı oyuncular bu açığı kullanarak 3. parti hile yazılımlarıyla yaptığı hile açıklandı. İlk günden itibaren hilelerin farkında olan Valve yetkilileri, oyunu bir yama hazırlayarak bu açığı kullanan oyuncular “Bal küpü” yöntemiyle tespit edilmesini sağladı.

Honeypot yöntemi genellikle hackerlar tarafından bir dönem sonunda kullanılan bir tuzak yöntemidir. Bu yöntemde tuzağı kuran kişi, Düşüncelerin reddedemeyeceği bir veriyi ya da incelemeye yönelik ona sunarak verinin dijital bir tuzağı kurar. Veriyi elde etme umuduyla birlikte geçen kurbansa bu “baldan tatlı” amacına ulaşmak uğruna kendini açık eder ve tuzağa yakalanır.

Peki Valve bu hilecileri nasıl yakaladı?

Valve’ın açıklamasına göre hilenin farklılaşmasından sonra bu zaaf “Honeypot” yöntemiyle yamalayan uygulamalar, hilelerin kullanılması halinde yayılmaye kullanıcı ID’sini Valve cihazlarına rapor edecek bir sistem entegre ederek beklemeye başladı. Birkaç hafta içinde 40.000 hileciyi tespit eden makamlar, hilecinin tamamı IP yasağı ve “Donanımsal Yasak” ile oyundan kalıcı olarak uzaklaştırdı. Ayrıca bu hileye karıştığı tespit edilen profesyonel oyuncuların da kalıcı olarak yasaklandığını belirtti.

İLGİLİ HABER

Valve’ın Yeni Bir Oyun İçin İsim Başvurusunda Bulunduğu Ortaya Çıktı: Half Life 3 Bekleyenlerin Gözü Yaşlı

Umuyoruz ki diğer firmalar da oyuncuların keyfini kaçıran hilecileri etkilemek için gerekli adımları atar.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.