e
sv

Windows Vista ve Windows 7’nin Bu İkonik Araçları Neden Sonraki Sürümlerde Kaldırıldı?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Windows 7’nin hüküm sürdüğü dönmlerde, kullanmıyor olsak bile Masaüstünde bilgisayarlarımızda kullandığımız neden kaldırıldığını hiç merak ettiniz mi?

pencereler Ameliyat sistemlerini elimize ilk geçişte hepimiz, anladığımızı düşünerek her bakımdan kurcalamışızdır. Kimimiz gittikleri yerleri açmış, o da sırada media player’ın hipnotize edici videolarında saatler geçirmiştir. Kimimiz de ekran koruyucusundaki boruların izlediği yolları takip ederken yinelenen harcamalar yapmıştır.

Bu şekilde, her yeni gelen işletim sistemi, bizi kurcalayacak farklı özelliklerle karşı karşıya kaldı. Windows Vista ile şifrelemeden çıkan ve Windows 7’de en büyük popülerliğe ulaşan masaüstü araçları da bu özelliklerden biri oldu. Peki daha sonra gelen tedavi paketlerini neden göremedik?

Microsoft, bu konu için resmi bir açıklama yapacak.

Söz konusunu birleştirmek şirket, araç galerisinin desteğinin sonlandırıldığını ve bunun için güvenlik sorunları gerekçeleri ile belirtmişti. Açıklamanın sonu da “saldırganların hem araçları üzerinden bilgisayarınızı yönetebileceğini“hem de”sahip olunan sunucuları değiştirebilir” eklemişti.

Ayrıca bu araçlar ActiveX temeliydi. ActiveX, Microsoft’un, zamanında internetle çalışan küçük programları kapsayan nesne tabanlı bir programlama aracıydı. Kafa karıştırmaya gerek yok doğal. Sadece söz konusu kullanılan ActiveX üzerinde kullanılması yeterli.

Peki ActiveX güvenli şifreleme?

Windows 7 Araçlar

Microsoft, ActiveX tabanlı uygulamalar için emanet edilip edilmediğini belli eden bir sertifika gösteriyordu. Ancak sertifikaz kullanımlarıyla ortaya çıkan sorunlu kullanıcıların haklarına bırakılıyordu. Bunun oğlu kullanıcı kenarlardaki pek de karşılığı bulmadığını tahmin etmek zor değil.

Microsoft’ta yazılım geliştiricisi olarak verecek olan Mark Phaedrus’un sözlerine göre, tehdit oluşturan kısım, kullandığı büyük kaynakların ActiveX’e bağlı olmasıydı. Bu uçlarda araçlar de üzerinden ActiveX kontrollerine erişebilmeleri mümkün olabilir (ya da en kısa sürede bunu mümkün kılan unsurlar vardı). ActiveX’in açıkları açıkları de ‘ActiveX saldırıları‘ popüler olmaya başladı.

Hem bu sorunu ortadan kaldırma hem de yürümeyi sürdürmek için tek bir yol kalıyordu.

Zira sistemi açıklarını kapatma, Phaedrus’un söylediğine göre neredeyse erişimdı. Bunu göz koruyucuda da çözümü muhafaza için araçlar ActiveX temelli olmadan daha güvenilir bir şekilde yeniden geliştirme gerekiyordu. Peki buna değer iletimi?

Phaedrus’a göre cevap hayır ve bunun iki nedeni var.

En basitinden başlama. Yutması zor bir hap gibi olacak ama ‘bu araçlar pek de işlevsel sayılmazdı‘. Sağa yerleştirdiğiniz bir saate ihtiyacınız yoktu, çünkü zaten saati öğrenmek için sağ alta bakmanız yeterliydi. Takvim için de aynı durum geçerli değildi.

Bunlar dışında birkaç tane işlevsel sayılabilecek (performans izleme gibi) araç olsa da bunlar da fazla sistem kaynağı şikayet ediliyordu.

Ve gelelim diğer sebebe: Microsoft, zaten tüm kaynakları Windows 8 için temizlikdu.

Vikipedi

Windows 8’de bir başlangıç, bir de masaüstü ekranımız bulunuyordu. Ve Microsoft, geliştiricileri, Windows 10 ile iyice popülerleşen Evrensel Windows Platformu’na yönlendirmeye odaklı. Bunun ilk adımlarını, Windows 8’in metro-tarzı başlangıcını ve Windows Phone modellerinde gördük. Ancak geri dönüş pek de iyi olmadı.

Yine de bu süreçte genel olarak uygulamalar yeni çalıştırma sistemi aktarılmaya çalışıldı. Ancak normalde bilgisayarın boşta kalan sağ bölümünde bulunan bu araçlar pek de odak noktası olmayacaktı. Çünkü Windows 8‘le birlikte Microsoft, mobil odaklanmaya başlamıştı. Ayrıca çalıştırma deposu bir bölüm kaplamasını sağlayan bir özellik, neredeyse kullanım açığını kapatacak nitelikteydi.

Şimdiki işletim sistemindeki bölünmüş ekran kullanımı, Windows 8’de biraz daha ön plandaydı.

Güvenlik açısından problemli olan, yeni emzirme sisteminin uyarlanması için bolca çalışma gerektirecek olan ve hâlihazırda çok da alıcılarının olmaması bir özelliğin devam ettirilmesi de Phaedrus’un Söylediğine göre pek de değecek bir şey değildi.

İLGİLİ VİDEO

HP EliteBook 840 G9 incelemesi: En Güvenli İş Bilgisayarı mı?

Böylece kullanmaksak bile Masaüstünde vücudumuza o araçlara, Microsoft’un ideallerini veda etmiş olabiliriz. Evrensel Windows Platformu pek de başarılı olamadı ama cesur böyleca bir atılım için şirket yine de şirketi tebrik etmek gerekiyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.