e
sv

Yeşilçam’ın Efsane Filmlerinden ‘Çöpçüler Kralı’ Hakkında Bazılarını İlk Kez Duyacağınız 9 Bilgi

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Türk sinemasının efsane Yeşilçam dönemine damgasını vuran en önemli filmlerden biri olan Çöpçüler Kralı, doyamadığımız oyuncu kadrosunun yanı sıra, bugün bile daha iyisine nadiren rastladığımız hikayesiyle de dikkat çekiyor. Filmi sadece izleyip geçtiyseniz, hakkındaki bilinmeyenler karşısında şaşıracaksınız.

Birçoğumuzun sinemada izleme şansı olmadı ama televizyonda her karşılaştığımızda Çöpçülerin Kralı filmini bitirene kadar kanal değiştirmedik. Çünkü bu film, birçok kişi tarafından Türk sinemasının en değerli dönemlerinden biri olarak kabul edilen Yeşilçam döneminde çekilen en iyi filmlerden biridir. Çöpçülerin Kralı hem oyuncu kadrosuyla hem de izleyiciye anlattığı hikayesiyle etkileyici. gerçek bir efsane.

Defalarca izlemiş olsanız bile Çöpçülerin Kralı filmindeki bazı detayları kaçırmış olabilirsiniz çünkü Senaryo tam anlamıyla adım adım çalışılan bir yapıya sahip. İlginç detaylar elbette sadece filmde bulunmuyor. Çöpçülerin Kralı filmi öncesinde, kamera arkasında ve sonrasında yaşanan bazı detaylar bu filmin bilinmeyenleri arasında yer alıyor. Şimdi bu ayrıntılara dalıyoruz.

Öncelikle Çöpçülerin Kralı filmini kısaca hatırlayalım:

  • Yıl: 1977
  • Tür: Komedi, Romantik
  • Yönetmen: Zeki Ökten
  • Oyuncular: Kemal Sunal, Ayşen Gruda, Şener Şen
  • IMDb’si: 8.5

Çöp toplayıcısı Apti, çalıştığı mahallede herkes tarafından sevilmektedir. Aynı mahalledeki bir evde temizlikçi olarak çalışan Hacer’e aşık olur. Ancak Emniyet Müdürü Şakir’in de gözü Hacer’dedir. Apti fakir olduğu için ailesi Hacer’i ona vermez. Şakir’in annesi de Hacer’i istemez ama bir şekilde bir yolunu bulup kızı alır. Bu sırada Apti tesadüfen bir kumarhaneye girer ve bir anda ünlü olur. O günden sonra işler çok değişiyor.

Çöpçülerin Kralı hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç bilgiler:

  • Çöpçülerin Kralı iki Altın Portakal ödülüne layık görüldü.
  • Her iki ‘kral’ filmi de aynı yerde çekildi.
  • Çöpçü Apti aslında gerçek bir insandır.
  • Çöpçüler Kralı, Kemal Sunal’ı İlyas Salman’la birlikte izlediğimiz birkaç filmden biri.
  • Hababam Sınıfı Ahmet de filmde yer alıyor.
  • Çöpçüler Kralı’nda Müsteşar Kemal’i gördünüz mü?
  • Kaçak sigara içen adam aslında filmin yapım müdürüdür.
  • Filmde Milk Brothers filmine de ince bir gönderme var.
  • Bugün Çöpçülerin Kralı’nı belgesel gibi izleyebiliriz.

Çöpçülerin Kralı Altın Portakal’da iki ödüle layık görüldü:

çöpçülerin kralı

Ülkemizin en önemli sinema organizasyonlarından biri olan Altın Portakal Film Festivali, her yıl Türk sinemasının en iyilerini ödüllendiriyor. Çöpçüler Kralı, 1978 yılında düzenlenen 15. Antalya Film Festivali’nin en iyi filmleri arasında yer aldı. ikisi de iki kategoride. O yıl En İyi Senaryo ödülüne filmin senaristi Umur Bugay, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne ise Emniyet Müdürü Şakir’i canlandıran Şener Şen layık görüldü. Yani film kendi döneminde bile popüler bir yapımdı.

Her iki ‘kral’ filmi de aynı yerde çekildi:

1977’deki Çöpçülerin Kralı’ndan bir yıl önce, 1976’da çekildi. Kapıcıların Kralı filmi aynı yerde ama farklı bir evrende geçen bir film gibi. Bunun nedeni ise her iki filmde de başrolün Kemal Sunal olması değil, her iki filmin de aynı yerde çekilmiş olmasıdır. Hem Kapıcıların Kralı hem de Çöpçülerin Kralı, İstanbul’un Cihangir ilçesi Güneşli Caddesi’nde ancak farklı apartmanlarda vuruldu. Daha sonra bu sokağın adı usta oyuncunun anısına Kemal Sunal Caddesi olarak değiştirildi.

Scavenger Apti aslında gerçek bir insan:

çöpçülerin kralı

Kemal Sunal, Çöp Kralı filminde oynayacağını duyunca çekimlerden önce role hazırlanmak için biraz zaman ayırdı. Beyoğlu’nda çöpçülük yapan Mehmet Konuk’u uzaktan izlemeye başladı aslında. Filmde gerçekten bir çöp toplayıcının tüm hareketlerini izleyerek bir çöp toplayıcı gibi davranmak istemişti, bunu başardığını biliyoruz.

Kemal Sunal, daha sonra farkına varmadan kendisine çöp toplamayı öğreten Mehmet Konuk’un yanına giderek durumu anlattı. Mehmet Konuk bu duruma çok sevindi ve Kemal Sunal’dan filmde çalışırken kullandığı kova ve süpürgeyi kullanmasını istedi. Kemal Sunal bunu kabul etti ve Mehmet Konuk ona filmde daha sonra sıklıkla duyacağımız bir uyarıda bulundu: ‘Bunlara bir şey olmasın, devletin malıdır, sorumluluğumdur.’

Çöpçüler Kralı, Kemal Sunal’ı İlyas Salman’la birlikte izlediğimiz birkaç filmden biri:

çöpçülerin kralı

Hepimiz Türk sinemasının iki usta komedi oyuncusu İlyas Salman ve Kemal Sunal’ı ayrılmaz bir ikili olarak düşünürüz ama Aslında bu bir yanılsamadır. Çünkü ikisinin birlikte rol aldığı sadece iki film var; Çöpçülerin Kralı ve Kibar Feyzo, 1978 yapımıdır. Yani Çöpçülerin Kralı bu açıdan son derece önemli bir yapımdır.

Hababam Sınıfı Ahmet de filmde yer alıyor:

ahmet sezerel

‘Neyi kaçırdık, bir daha izleyeyim!’ Filmde görünmediği için bunu söylemeyin. 1977 yapımı Hababam Sınıfı Uyanıyor filminde Okulun beyefendi yeni öğrencisi Ahmet olarak karşımıza çıkan Ahmet Sezerel, Çöp Kralı filminde yönetmen yardımcısı olarak görev yapmıştır. Yeşilçam döneminde beyazperdede izlediğimiz birçok oyuncu bu filmlerde yönetmen, yapımcı, senarist gibi farklı roller üstlendi.

Çöpçüler Kralı’nda Müsteşar Kemal’i gördünüz mü?

Bu da tekrar dikkatli izlediğinizde görebileceğiniz bir detay. Apti tüp kuyruğunda beklerken, Bir figüranın oyuncuyla kısa bir sohbeti var. Filmi dikkatle izleyenler bu kişinin Çocuk Duymasın dizisindeki Müsteşar Kemal rolüyle gönlümüzü kazanan usta oyuncu Ferdi Akarnur olduğunu fark etti. Çöpçülerin Kralı, başrol oynadığı ilk filmlerden biridir.

Kaçak sigara içen adam aslında filmin yapım müdürü:

çöpçülerin kralı

Çöpçülerin Kralı filminde Hacer’in dört ağabeyi olduğundan bahsediliyor ancak biri cezaevinde olduğu için onu hiç göremiyoruz. Hacer’in filmde gördüğümüz üç ağabeyinden biridir. Kaçak sigara sattığı için dikkat çeken ağabeyi canlandıran Necdet Doğan, aynı zamanda Çöp Kralı filminin yapım müdürlüğünü de üstlendi. Maalesef Necdet Doğan 2011 yılında vefat etti.

Filmde Milk Brothers filmine de ince bir gönderme var:

1976 yapımı Ertem Eğilmez’in yönettiği Süt Kardeşler filminde de başrollerde Şener Şen’i Kemal Sunal’la izlemiştik. Çünkü bu filmde Kemal Sunal bir askeri, Şener Şen ise bir komutanı canlandırıyor. ‘Komutanım!’ hitap ediyordu. Çöpçüler Kralı filminde çöpçü Apti, Emniyet Müdürü Şakir’e ‘Komutanım!’ diyor. Ne söylediğini görüyoruz. Bu adres Milk Brothers filmine ince bir gönderme yapıyor.

Çöpçülerin Kralı’nı bugün bir belgesel gibi izleyebiliriz:

çöpçülerin kralı

Girişte de belirttiğimiz gibi Çöpçüler Kralı filminin senaryosu ince işlenmiş detaylarla doludur. Ekmek kuyrukları, tüp kuyrukları, gazeteci çocuğun verdiği haberler, Bugün baktığımızda insanlar arasındaki sınıf farklılıkları, memuriyetin konumlanması gibi sayısız detay onu 1970’li yıllara dair bir belgesel haline getiriyor. Elbette hikayenin kurgusal tarafı da oldukça güçlü ama gerçekler o dönemin gerçekleri.

Yeşilçam sinemasının en önemli yapımlarından biri. Çöpçülerin Kralı filminin bilinmeyenlerini konuşuyoruz Bazı gizli detayları gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Çöpçülerin Kralı filmini beğendiniz mi? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu tür içerikleri seviyorsanız aşağıdakilere de göz atmak isteyebilirsiniz:

ALAKALI HABERLER

Yeşilçam’ın Efsane İsimleri ve Ünlü Sanatçıları Çocuk Olsalardı Nasıl Görünürdü? İşte Yapay Zekanın Cevabı

ALAKALI HABERLER

Eski Film ve Radyolardaki Konuşmalar Neden Bu Kadar Tuhaf? (Ülkemizde ‘Yeşilçam Ağzı’ olarak bilinir)

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.