e
sv

Hong-Kong Merkezli İlaç Firması Insilico, Dünyanın İlk “Yapay Zekâ Destekli COVID-19” Aşısını Üretti

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hong-Kong merkezli ilaç şirketi Insilico Medicine, dünyanın ilk “yapay zeka desteğiyle kaynaklı COVID-19 aşısını” ürettiklerini duyurdu. İlaçın klinik testleriyle önümüzdeki gün başlayacak.

2019’da patlak veren ve kısa sürede tüm dünyada uzun süren bir pandemiye ve sayısız kişinin hayatını kaybetmesine neden olan COVID-19, pek çok insana göre oğlunu en yıkıcı gücünden biri. Bu virüsle ilgili kısa sürede etkili ilaçlar geliştirilse de COVID-19 şu anda dünyanın pek çok yerine geçip gittiklerini ciddi bir şekilde gösteriyor.

Son yıllarda yapılan ve yapay zekânın hızla gelişmesiyle birlikte sağlık sektöründeki yapay zekânın gücünden faydalanmak için çalışmaları hızlandırmaya başladı. Hong-Kong merkezli ilaç firması Insilico Medicine ise içeriyor yapay zekâ desteğiyle ilk yoğun olarak COVID-19 aşısını üretti bile.

Klinik muayene Çin’de başladı bile

Kurucuları Kanadalı olan ancak Hong-Kong merkezli olan Insilico Medicine, geçtiğimiz günlerde sağlık sektörüne özel olarak bir zekâ yapay modelinin de desteğiyle şimdiye kadar üretilen en etkili ve “mükemmele yakın” COVID-19 aşısını ürettiklerini açıkladı. Genellikle aylar süren laboratuvar testlerini yapay zeka sayesinde sadece birkaç günde tamamladıklarını sağlayan Insilico yöneticisi olan Alex Zhavoronkov, ürünleri yapay zekanın “ilacın hangi enzimleri hedefleyeceğinin belirlenmesinde” kritik rol oynadığını ve laboratuvar ortamlarında yapılan simülasyonlarda beklenenin çok üstünde etkili sonuçlar saptadığını belirtti.

Insilico’nun yeni COVID-19 aşısı, virüste bulunan ve proteaz olarak bilinen enzimleri birbirine bağlayarak bu enzimlerin insan vücuduna etki edememesini sağlıyor. Oxford Üniversitesi Eski Başkanı Dr. Peter Juni ise Insilico’nun yeni ilacı hakkında “İlaçın hedefi bence harika. Çünkü hedeflenen proteazlar insan vücudunda bulunan proteazlardan farklı ve bu yüzden yola çıkarak yanlış proteazları hedef alarak korumalara neredeyse zarar vermek.” kullanarak yararlanmanın etkili ve güvenilir olabileceğini belirtti.

İLGİLİ HABER

BioNTech, Yapay Zekâ Şirketi InstaDeep’i 680 Milyon Dolara Satın Aldı

Insilico araştırmacıları bu aşının eserlerinde kullanılan yapay zeka hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken ilk klinik testlerin yaklaşan perşembe günü Çin’deki laboratuvarlarla toplantılarını açıkladı.

:
https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/canadian-founded-company-develops-first-ai-designed-covid-19-drug-starts-clinical-trials-1.6292327

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.