e
sv

Kavga Büyüyor: Sanatçılardan Sonra Getty Images de Metinden Görsel Üreten Yapay Zekaya Dava Açtı!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

En popüler stok görsel platformlarından Getty Images, metinleri görüntü haline getiren yapay zeka geliştiren şirket Stability AI’ye dava açtı. Getty Images, Stability AI’nin yapay zekayı eğitmek için platformdaki sayısız fotoğrafa izinsiz kullanımını ilerletiyor.

Geçen gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, ABD’de birkaç sanatçının bir araya geldiği, metinleri görsel hale getiren yapay zeka teknolojilerine dava açtıklarından bahsetmiştik. Sanatçılar, yapay zekaların eğitimlerinde kullanılan parçalar telif hakları sahip olduğu ileri sürüyordu.

Bugün de buna benzer bir gelişme yaşandı. Bu kez dünyanın en popüler stok fotoğraf platformları arasında yer alan Getty Resimleri, Stability AI isimli yapay zeka yerleştirme davası açtı. Getty Images de defterlerimiz dünkü davalarımızda olduğu gibi, yapay zekanın kendisine ait izleme korsanlığı olarak kullanıldığını belirtiyor.

Getty Images sert çıkarken, Stability AI ise sessiz yürümeyi tercih ediyor!

Kararlı yapay zeka

Stability AI tarafından üretilen yapay zeka Stable Diffusion tarafından üretilen bir görüntü.

Getty Images CEO’su Craig Peters tarafından yapılan açıklamalarda, Stability AI’nin kazanç elde etmek uğruna telif hakkını elde etmek için Getty Images de olan görselleri kullanılıyor ifade ediliyor. CEO’nun iddiasına göre yapay zekanın eğitiminde Getty Images’te yer alan milyonlarca görsel kullanılmıştı. Peters, bunun hem Birleşik Krallık hem de ABD kanunlarına aykırı olduğunu söylüyor. Bu arada; davanın Londra’da açıldığını belirtelim. ABD’de herhangi bir şey yapılmayacak.

İLGİLİ HABER

Yapay Zekâ ile Resmettik: Dünyaca Ünlü Şirketler “Birer İnsan Olsaydı” Nasıl Görünürlerdi?

Stability AI basın temsilcisi Angela Pontarolo tarafından da açıklamasıyla ilgili bir açıklama geldi. Dava ile ilgili herhangi bir etkiye sahip olmadığından bahsetmeen Pontarolo, bakışla ilgili hiçbir şey söylemeyeceklerini belirtti.

Getty Images’in iddiaları gerçek olabilir. Zira deliller var!

Kararlı Difüzyon

Yapılan bağımsız deneyler, sadece Stability AI’nin değil, tüm geliştiricilerin internet zeka ortamına servis edilmiş çizim kullanarak yapay eğitimleri gördüğünün önüne serdi. Bunun en net delilini bir fotoğrafta görüyorum. Stable Difüzyon ile ortaya çıkan bir görüntüde, Getty Images’e ait olan filigranın da oluşturulmaya çalışıldığı Ancak bunu başaramayacaksınız.

İLGİLİ HABER

Dünyanın İlk Robot Avukatı, Hapis Tehditleri Nedeniyle Mahkemeye Çıkmadan Emekli Oldu

Yapay zeka teknolojileri, bundan yıllar önce “insanların işinden olacak” gibi tartışmalar ile gündemdeydi. Bugünse telif hakkı üzerinden tartışmaların yaşandığını görüyoruz. Gelecek dönemlerde neler yaşanacağını görebilmek için beklemek zorunda

:
https://www.theverge.com/2023/1/17/23558516/ai-art-copyright-stable-diffusion-getty-images-lawsuit

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.