e
sv

Meta, Kullanıcı Videoları ile Yapay Zekayı Eğitmeyi Amaçlayan Yeni Veri Bankasını Duyurdu: Herkes Kullanabilecek

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Meta, yapay zekâ modellerinin öğrenmesinde kullanılan yeni veri bankası Casual Conversations V2’yi resmi olarak kullanıma sundu. Bu veri bankası sayesinde daha önce yapay zeka modelleri tarafından doğru tanınmayan pek çok kişi daha başarılı bir şekilde algılanacak.

Yapay zekanın hızla geliştirilmesiyle birlikte yapay zeka sistemlerini kurmanın her alanında hızla kullanılmaya başlandı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ modellerine ek olarak Snapchat ve TikTok’ta yapay zeka destekli filtreleri ve yüz tanıma sistemleri de hızla popülerleşti.

Ancak şu anda hayvanlar zekâlar farklı cinsiyet, ırk, fiziksel yapı ve engellemeye sahip olan varlıkları tanımakta ve algılamakta güçlük çekiyor. Meta ise bu soruna kalıcı bir çözüm bulmak için yeni bir araştırma başlattı.

Yapay zekâ evinde eğitimde kullanılacak 26.000’den fazla video kaydedildi

Siri ve Google Asistan benzeri sesli yapay zeka sistemlerine ek olarak sohbet botları, yüz tanıma kullanan sistemleri ve görsel yapay zeka modelleri için 2021 yılında Gündelik Sohbetler (CC) isimli bir veri bankası yapısındaki Meta, pek çok yapay zeka modelinin dağıtımı bulunmuştu. Şirket çıkış aylarında yazdığı ikinci nesil CC veri bankası ile bu sistemlern çok daha fazla kişiyi algılayabilmesini amaçlıyor.

7 ülke 5.000 sürücü tarafından yürütülüyor 26.000’den fazla videodan oluşan bu veri bankasında, farklı dış görünüme sahip olan ve fiziksel ya da zihinsel engelleri bulunan bireylerde videolar yer alıyor.

Meta’ya göre ikinci nesil CC ile öğrenmeen yapay zekâ sistemleri çilli insanlar, peltek insanlarfiziksel ya da zihinsel engeli olan organizmaları ve “alışılagelmişin genellerini” tüm bireylerini tespit etti.

Ayrı veri bankasında Anya Taylor-Joy ve Colin Firth ünlülere ya da ses olarak hayalet hayvanlarındn de güvercinlerin ofisleri Yapay zekâların ünlülerle “ünlülere yaşayan bireyleri” ayırt edebilmesi de sağlanmak isteniyor.

İLGİLİ HABER

Kendi ChatGPT Uygulamanızı Geliştirebilirsiniz: API, Herkese Açık Olarak Yayınlandı

Meta ayrıca Casual Conversations 2 veri bankasını herkese açık bir şekilde kullanıma sunarak yapay zeka modeli geliştiren herkesin bu veri bankasıyla kaplamalarını eğitebileceğini belirtiyor. Ayrıca veri bankasına katkı yapmak isteyen herkes de videoları çalıştırma yapay zekanın daha da komutları yardımcı olabilir.

:
https://www.engadget.com/metas-newest-ai-fairness-benchmark-measures-even-more-granular-bias-markers-140043320.html?src=rss

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.