e
sv

Robotların Futbol Oynadığı Bi’ İlginç Yarışma: RoboCup Nedir?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

25 yılı aşkın süredir, her yıl boyunca RoboCup yarışmasında robotlar, bir futbol sahası birbirine karşı mücadele ediyorlar. Peki, neden böyle bir yarışma var?

İnsanların robotların sıkıcı işlerini görmeyi beklediği adım adım adımız. Ancak bu gelecek için devam eden kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu çalışmaları teşvik etmek için de dünya çapında yarışmalar düzenleniyor.

Bu yarışmalardan biri ise oldukça ilginç bir temaya sahip. “RoboCup”yarışmalarında insanlarsı robotlar, futbol karşılaşmalarında karşı karşıya gelecekler mücadele ediyor. Gelin, bu ilginç yarışmaya yakından bakalım.

RoboCup nedir?

robocup

RoboCup, 1996 yılında bir grup Japon üniversitesi profesörünün fikri olarak ortaya çıktı. Yarışma, o günden bugüne her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Yarışmada 45 ülkeye 2.500’ü aşkın bir yere, 2000’den fazla robotuyla baş gösteriyor. Bu görevliler arasında öğrencisinden araştırmacısına neredeyse her yaş gruplarındaki bireylerden oluşan takımlar yer alıyor.

Yarışmalar sadece futboldan ibaret değildir:

robocup

RoboCup, her ne kadar’Robot Futbol Dünya Kupası (Robot Futbol Dünya Kupası)‘ adının bir açıklaması olsa da da yarışma, yalnızca futbol karşılaşmasından ve insansı robotlardan ibaret değildir. Ekipler, yarışmada aşağıdaki başlıklarda da rekabette bulunuyor:

  • Arama kurtarma: Arama kurtarma çalışmalarından yararlanan tüm robotlar b alanındaki yeteneklerini sergiliyor, birbirine karşı yarışıyor.
  • @Ev (Ev): Evlerde sahiplenecek robotlar bu kategoride yaşadıklarını gösteriyor.
  • Endüstri: Üretim ve sanayi alanından yararlanma, lojistikten iş ortamında kullanım tüm robotlar bu kategoride gösteriliyor.

Neden böyle bir yarışma yapılıyor?

RoboCup’ın amacı, alanındaki diğer yarışmalar gibi sadece bir yarışma yapmak ve yetenekli robotlara ödül dağıtmak değil. Girdiğinin katıldığı yarışmalarda robotik teknolojilerin kullanımının temelleri atılıyor.

RoboCup, robotların ulaşabilecekleri hedef için henüz ilk gününde bir amaç belirlemiş durumda: 2050’ye kadar robotların, oğlu Dünya Kupası şampiyonuna karşı FIFA kurallarına uygun mücadele etmesi ve zafer kazanması.

RoboCup yarışmalarına Türkiye’den de katılımlar sağlanıyor:

robocup

Geçmiş yıllarda RoboCup yarışmalarına Türkiye’den de bazı ekipler katılmış ve büyük başarıya da imza atmıştı. Örneğin, 2017 yılında giriş sağlayan T3/0008 Yıldız ekibi, şampiyonada 5 ayrı dalda birincilik kazanmayı başarmıştı. Ekibin seçtiği ödüller şu şekildeydi:

  • En İyi Keşif Robotu
  • En İyi Otonom Robot
  • En İyi Dış Alan Robotu
  • En İyi Küçük Keşif Robotu
  • Sanal Robotlar Yarışması Birinciliği

Sadece katılım sağlamadık, RoboCup’a ev sahipliği yaptık de:

RoboCup yarışmasının 2011 ayağı, 5-11 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmişti. 2011 yılındaki robotlar, İstanbul’da böyle karşı karşıya geldi:

RoboCup 2023 ne zaman?

RoboCup 2023, 4-10 Temmuz Fransa’nın Bordeaux toplantılarında gerçekleştirilecek.

Futbol bölgelerinde göreceğimiz robotlardan biri:

California Üniversitesi Henry Samueli Mühendislik Okulu’ndaki ekip tarafından hizmet ARTEMİS2023 yılında futbol karşılaşmasında göreceğimiz robotlardan biri olacak.

‘En hızlı insansı robot’ olarak betimlenen ARTEMIS, 2,1 metre hızla hareket edebiliyor. Ayrıca zıplayabiliyor, engebeli zeminlerde hareketine devam edebiliyor, sığınağı koruyabiliyor.

2011 yılında bu yana yaşanan gelişmeleri de somut bir şekilde görün.

İLGİLİ HABER

Boston Dynamics’in Robot Köpeklerinden Sürpriz Sonlu Yeni Yıl Videosu (Gülmeyin Ama, Lütfen)

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.