e
sv

Sosyal Medyayı Ele Geçiren Viral Avatarları Oluşturan Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: Objeleştirme ve Irkçılık

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Son zamanlarda sosyal medyayı ele geçiren avatarların oluşturduğu yapay zeka destekli Lensa AI’ın sorunlarıyla dolup taştığı ortaya çıktı. Birçok kullanıcı, çalıştırma kadınları cinsel nesne olarak lanse eden avatarlar oluşturduğunu ifade etti.

Önemli bir gelişmeyi kaydeden yapay zeka teknolojileri, son dönemlerde ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle yaratılan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan gruplar da şu sıralarda bir patlama yaşayanlar ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zeka desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyorum.

Prisma Labs tarafından tahrik edilen Lensa AI da onlardan biri. Belli ücretler dağıtımları bu uygulama, ‘Magic Avatars’ yani Sihirli Avatarlar’ın yönetici olarak bir yönlendirmesi var. Bu, kullanıcıların gerçekten de sihirli olarak nitelendirilebilecek avatarlarını oluşturmasını sağlıyor. Ancak bu durum, bazı listelerde ortaya çıkma neden olarak yapay zekanın bir problemini de gösteriyor. Gelin bu noktadan bir göz atalım.

Kullanıcı nedir bu Lensa AI? Nasıl çalışıyor?

Lensa AI, çevremiz gibi Prisma Labs tarafından üretilen bir uygulama. Son dönemlerde uygulama mağazalarında zirvede yer alan Lensa, aslında 2018’den beri var. Ancak, bu hafta boyunca kullanımları ‘Sihirli Avatarları’ özelliğinin popüler hale getirilmesi sağlandı. Türkiye’de 88 TL’den başlayan ürünleri yapay zekâ destekli bu özellikle birlikte eklediğiniz fotoğraflar, farklı temalardan (fütüristik veya anime karakterlerini ve ıran görünümleri gibi) muhteşem avatarlara dönüştürülebiliyor.

Lensa, internetteki eserlerden oluşan bir veri tabanından yararlanan açık kaynaklı bir yapay zeka derin öğrenme modeli olan Kararlı Difüzyon’ı kullanan Bu albümler, LAION-5B olarak adlandırılıyor ve CLIP isimli sinir ağı tarafından filtrelenen 5,85 milyar metin-görüntü çiftini kullanıyor. 2022 yılında piyasaya sürülen metinden görsel içerikli derin öğrenme modeli Stable Diffusion’ın eski bir yeni bir sürümü de yayınlanmıştı.

Lensa AI Tutun diğer ayrıntılar hakkında ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz;

İLGİLİ HABER

Her Yerde Viral Olan Bu Profil Fotoğrafları Nasıl Yapılıyor? Adım Adım Anlattık…

Lensa AI’ınları kadın nesneleştiren avatarlar oluşturduğu söyleniyor

Yapay zekâ sistemleri her ne kadar gelişmiş olsa da hâlen bazı önerilere sahip. Metinden görsele çeviren yapay zekaların elleri ve parmakları oluşturmada sorun yaşaması buna en iyi örnek olabilir. Ancak Polygon’un aktardığına Lensa’da durum biraz daha farklı.

Son dönemlerde gelen bilgiler, Lensa AI’ın kadınları cinselleştirdiğini ve bazı ırkçı sonuçları ortaya koyduğunu ortaya koydu. Sosyal medyadaki birçok kullanıcı, okuyan kadınlar büyük göğüslerin ve dekoltelerin ekleniyorlarken öyle bir talep bulunmamasına rağmen çıplak görüntülerin bile oluşturulduğunu bildirildi.

İLGİLİ HABER

Marvel Karakterleri Bebek Olsalardı Nasıl Görünürlerdi? Yapay Zekâ Yanıtladı

California Üniversitesi’nden Olivia Snow da Wired’da kaleme alınan bir yazıda, kendi çıkışından fotoğraflar eklediğinde bile göründüğünde onu cinsel nesne olarak lanse eden görseller ortaya çıkardığını aktardı. Uygulamanın sahiplerine bu konu hakkında soru yöneltildiğinde ise ekip, Snow’un kullanımını odak olarak odaklayarak ifade etti. Lensa’nın politikaları, açıklanmış fotoğrafları yasaklarken çocukların görsellerinin korunması da engelliyor. Aynı zamanda kullanıcıların 18 yaşının üstünde olduğunu da beyan etmesi gerekiyor.

Kullanıcılara göre ırkçılık sonuçları ve ifşalık içeren avatarlar bile var

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.