e
sv

The Last of Us Dizisindeki 7 Önemli Sahnenin Oyunla Kıyaslaması: İşte Tüm Benzerlikler ve Farklar

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Naughty Dog’un başarılı oyunu The Last of Us’ta bulunan sahneleri, oyun dizi uyarlamasıyla karşılaştırdı. Acaba oyunla dizi birbirine ne kadar görünüyor?

Oyun sektörü yıllar içinde yavaş yavaş yükselişi hem sinema hem de televizyon endüstrisini şaşkına çevirmişti. Bir dönem “çocuk eğlencesi” olarak görülen video oyunları şu anda hem film sektöründe hem de müzik sektöründe daha büyük bir tüketim ve pazar payına sahip. Bu nedenle pek çok dizi ve film izleme başarılı oyunları dizi ya da film olarak ekranı uyarıyor.

Ancak tabii ki her oyun uyarlaması film ve dizi başarılı olmuyor. Geçmişte yaşanan Alone in the Dark (2005), Max Payne (2008) ve Assassin’s Creed (2016) gibi sayısız fiyasko, ilginin geçmesine neden olmuştur. Ancak özellikle The Witcher ve Cyberpunk Edgerunner ile son dönemde dikkat çekici Oyun uyarlamalarını gören oyuncular yeniden uyarlama içeriklerine bir şans vermeye başladı.

İşte The Last of Us da tam olarak bu üretimin eseri!

Naughty Dog’un başarılı oyunu The Last of Us ise aslında The Witcher sonrasındaki ilk “yeni nesil” oyun dizilerinden birini olmayı amaçlıyordu. Ancak tutuklamalarda yaşananlar ve ertelemeler nedeniyle dizinin çıkış tarihi birazcık gecikti. Geçen hafta ilk bölümü yayınlanan dizi, koruyucu BluTV üzerinden seyircilerle buluşturdu ve hem sahiplerini hem de küresel çapta büyük bir beğeni topladı. Tabii ki diziyle ve özellikle karakterlerle ilgili bazı eleştiriler de yapıldı ancak büyük bir kütle, diziyi “oyunun aynısı” hatta “oyundan daha iyi” olarak nitelendirdi.

Uyarı: Yazının geri kalanında hem The Last of Us dizisi hem de ilk oyun hakkında bolca spoiler bulunmaktadır.

HBO bu işi biliyordu: Sarah’nın hatırası

Dizinin belki de oyundan en net etkilenen kısımlardan birinin başlangıç ​​şöleniydi. Oyunda direkt olarak Joel’in akşam yemeği eve geldiğinden sahne hikâyeye giriş yaparken dizideyse Joel’i, Sarah’yı ve Tommy’i biraz daha yakından tanıyoruz. Özellikle oyunu oynayanların sonunda hoşlanacakları ayrıntıları barındıran bu küçük hikayenin ardından Sarah’nın, kızına hediye sahnesini sahneyi görün.

Bu sahneyi repliklerine kadar değiştirmeden koymaları bana açıklamaları gayet yerinde bir tercih olmuş. Oyunları oynatmak için her şekilde güzel bir sahne ortaya çıktı ancak TLOU Part 1’i oynamış ve diziyi izleyen oyuncular için bu kritik sahnenin değiştirilmesi dizi hakkında negatif ön yargıların seslerine neden olabilirdi.

Daha etkileyici olabilirdi: Enfekte olanlarla ilk temaslar

Sıradaki sahnemiz ise Joel, Sarah ve Tommy’nin yerleşik olan “koşucu”larla ilk teması üzerine kurulu. Oyunda Joel, kızını korumak için komşusunu silahla öldürüyor ve daha sonra Tommy’nin gelişmesiyle birlikte ikili evlerinden ayrı tuttu.

Dizideyse olaylar biraz farklı işlenmiş ve Sarah, komşularıyla karşılaştıktan sonra Joel’in onu kurtarmasını izlemiştik. Hem dizide hem de dizide ilk kez Joel’i yaşayanlarla “savaşırken” görüldük ancak dizide Joel’in, komşusuna İngilizyla saldırması kesinlikle atış silahla saldırıyor olması o kadar etkili olmadı. Diziyi izleyen pek çok oyuncu da bu sahnenin de orijinalde olduğu gibi olması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Sarah’nın, yaşayan komşularıyla karşılaştığı sahne klasik zombi filmlerindeki karşılaşmalara benziyor. Yani aşırı klişe.

Dizinin oyununun taş eseri sahne: Arabayla kaçış ve kaza

“Zombi” istilasındaki kasabanın nasıl kaosa sürüklendiğini ve Joel’le Sarah’nın bu kaostan kaçış mücadelesini gördüğümüz bu buluşma, oyunla neredeyse birebir aynı. Özellikle kamera açıları, diyaloglar, karakterlerin yaşadığı aktarımn aktarım ve kasabanın durumu bu sahnede pek çok izleyeni kendine hayran bırakıyor.

Oyundaki kaza sahnesinde bize çarpan aracı net bir şekilde görebildik ancak dizide o anda odak ana düşen patlamaydı. Tabii ki buyi karakterlerin odak noktasi bakimindan görmek için burada Tommy, Joel ve Sarah’nin düsen uçaga odaklandiklarini ve bu nedenle gelen sahne aracini gördüklerini anliyoruz. Ayrıca oyun olmayan uçak düşen sahnesinin de yaşanan kaosu çok iyi aktardığı bir gerçek. Bu noktada kaçış ve kaza sahnelerinin gerçek oyundaki sahneye kıyasla daha etkileyici olduğunu söylememiz gerek.

Joel’in geçiş noktası: Sarah’nın ölümü

Oyunun ilk dakikalarındaki en vurucu yer olan bu tatil, Joel’in hayatını kökten değiştiriyor. Ana karakterimiz, kızı Sarah’nın bileğinin kırıldığı için onu kucağında taşıyarak kaostan uzaklaşmaya çalışıyor ancak bir FEDRA askeri tarafından durduruluyor. Joel ve Sarah enfekte olmamış olsalar da asker onları ölümleri için ateş ediyor ve kurşunlar maalesef Sarah’yı buluyor.

Oyunda zaten bu mümkün kılmak oyuncu ve vuruşu bir şekilde verilmesi için HBO yapım ekibi bu sahneyi de değiştirmiş ve olduğu gibi diziye koymuş. Pek çok oyuncuya göre bu sahne hem dizin hem de oyun en büyük iki kırılma anından birisi. Bu dizinin sahnenin bu kadar başarılı ve doğru bir şekilde diziye geçiş oyuncuları sonunda sevindirdi.

Diziyle oyunu birbirinden ayrılmaya sahneler: Karantina Bölgesi

Dizinin günümüzde geçen sahnelerine ilk geçiş yaptığımızda Joel ve “ortağı” Tess’in Karantina Bölgesi’nden kaçma planlarını öğreniyoruz. Bu noktada Tess’in dayak yemesi ancak intikam alması ve Ateş Böcekleri’nin saldırısında tek başına olması diziyle oyunu birbirinden ayırıyor. Ancak yine de Tess’i yalnız görmemiz ve onun hikayesine bir bakış atmamız, Tess’in oyundakinin aksine bir yardımcı karakter yerine uzun soluklu bir karşılaşmayı deneyimlemek gösteriliyor.

Joel ve Ellie’nin ilk karşılaştığı sahnedeyse Ellie’nin Joel’e oyundakinin aksine çok daha acımasızca saldırması dikkat çekiyor. Bu noktada dizideki Ellie’nin oyundakine karşılaştırması çok daha asi ve saldırgan beklentiler tahmin etmek pek de zor değil. Sahne, oyun karşılaştırmak biraz farklı olsa da amacına çok başarılı bir şekilde hizmet ediyor ve birbirinden hiç de hazzetmeyen iki karakterin mecburen birlikte yola çıkışını güzel bir şekilde aktarıyor.

Oyunun dizinin ve ikonik sahnelerinden: Joel zaman öldürüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=U4ygL78MSeo

2013 yılında The Last of Us’ın ilk oyunu dilindeki oyundaki bazı sahneler sahneler ikonikleşmiş ve Reddit forumlarında birer “meme” haline geldi. Bu sahnelerden biri de Joel ve Ellie’nin arasında geçen “zaman öldürme” konuşmasıydı. Hatta oyunun hikayesini hazırlayan Neil Druckmann bunin aslında dramatizasyonu amaçladığını ancak garip bir sahne şekilde bunun bir meme haline gelmesinden keyif duyduğunu belirtmişti.

Dizideyse bu sahneyi repliklerine ve Joel’in yatma şekline kadar birebir aynı şekilde görüyorum.

İlk bölümün sonu: Karantina Bölgesi’nden kaçış.

İlk bölümün son sahnelerinden biri olan bu sahnede karakterlerimiz gizlice karantina bölgesinden kaçmaya çalışıyor ancak FEDRA (Federal Afet Müdahale Ajansı) askerleri tarafından yakalanıyordu. Oyunda bu sahnede Joel, Ellie ve Tess üçlüsünü iki FEDRA askeri yakalıyor ve destek kuvvet çağırıyordu. Daha sonrasında Ellie, FEDRA askerini bıçaklıyor ve ortalık karışıyordu. Karakterin küçük sırrı açığa çıkan ve sonrasındaki karakterlerimiz gelen destek güçlerini aşarak yollarına devam etmekte.

Dizideyse bu kısım biraz farklı. Joel, Ellie ve Tess üçlü karantina bölgesinden çıkmadan daha önce Joel’in iş gördüğünü bir FEDRA askeri tarafından yakalanıyordu. Bölüm bölümlerinin olduğu gibi Ellie, askeri bıçaklıyordu. Ancak bu sahnede Joel’in askere saldırmasındaki ana motivasyonunu görüyorum. Kızının ölümünü hatırlayan Joelbir saniye bile görmeden FEDRA askerinin üzerine atıyor ve askeri yumruklayarak pipetle beslenmeye mahkûm bırakıyordu.

Bu noktada dizideki sahnenin oyundakine karşılaştırması çok daha fazla vurucu olduğunu ve oyunun da olduğu gibi Joel ile Ellie arasında bir baba-kız ilişkisinin gelişeceğinin kanıtını görüyor. Bu nokta Joel’in Ellie’yi oyun karşılaştırması çok daha hızlı kabul olacağı ve ikilinin maceralarında onu daha fazla müşterilerin çalışacağını düşünüyorum.

Peki genel olarak ilk bölüm ne kadar alınacak?

Oyunun ilk 1 saatini konu alan ilk bölüm, bazı karakter seçimleri ve hikâyede ufak tefek değişikliklere rağmen ilk oyunu oynamaya da dalaman pek çok izleyicinin sonunda zevke gitti. Özellikle dizin orijinal hikâyeye bağlı kalan oyuncu mutlu yaşadıklarının yanı sıra oyunlarla ilgisi olmayan dizi sever kitleyi de kendine bağlayabilmesi büyük bir başarı.

Tabii ki bunun bir dizi olduğunu ve oyunun yaklaşık 17 yılda biten öyküsüne kıyasla pek çok ekstra macera barındıracağını unutmamak lazım. Yani ilerleyen bölümlerde aslında oyun hiç olmayan ancak oyun hikayeyle aktarmayla sahnelerle karşılaşmamız mümkün. Zaten ilk iki oyunun hikayesini yazan Neil Druckmann’ın bu dizide de yazar olarak yer alıyor bunun bir konuşma.

İLGİLİ HABER

The Last of Us Dizisi Yayınlandı! İşte İzleyenlerden Gelen İlk Tepkiler

İLGİLİ HABER

The Last of Us Dizisi Türkiye’de Çekilseydi Karakterleri Oynayabilecek Ünlü İsimler

İLGİLİ HABER

The Last of Us’taki Salgına Sebep Olan Mantar Aslında Gerçek: Peki Anlatıldığı Gibi İnsanları Etkileyebilir mi?

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.