e
sv

You Dizisinde Hepimizi Germeyi Başaran Seri Katil Joe’nun Psikolojisini İnceledik: Aslında Bir “Psikopat” Değil!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Netflix’in en popüler dizilerinden biri olan “You” dizisini en fazla bir bölüm bile izle bünyesinde bulunan Joe Goldberg karakterine “psikopat” etiketini yapıştırmışsınızdır. Ancak Joe karakteri için psikolojisinde bilim “psikopat” terimi pek uygun değil. Peki çekiciliğiyle izleyenleri bile etkilemeyi başaran bu seri katil karakterinin altında yatan asıl psikanalizde neler var?

Joe Goldberg; belirli kadınlara takıntılı hale gelme, onları ‘stalklama’, bir şekilde ilgilerini kazanıp onlara haksızlığa uğramalarına insanları öldürmeye sahip bir karakter.

Tüm korkunç tablolara ve çalıştırılan suçlara rağmen cazibesiyle ekran başında izleyenleri bile etkilemeyi başaran Joe karakteri psikoloji uzmanlarının dâhi çekimi çekti. Psikolojik olarak nasıl değerlendirdiğine göre daha önce dizin ne hakkında olduğunu bilmeyenler için konuşmaya ufak bir göz atalım.

Kısa sürede büyük bir izleyici kitlesine ulaşan “Sen” dizisinin konusu:

Caroline Kepnes’in 2014’te yayınlanan romanından uyarlanarak yapılan ‘You’, Amerikan psikolojik gerilim türündeki televizyon dizisi.

Dizinin anlatıcısı ve ana karakteri olan Joe, bir yerlerde denk geldiği kadınları takıntı hâline getirme onları sevgilerle dolu bir “aşk” çemberinin içine sokarken bir yandan cinayetler işliyor.

Joe Goldberg karakteristiği psikolojisi ‘psikopat’ kategorisine girmiyor.

joe goldberg sen

“Psikopat”, antisosyal kişilik bozukluğunun halk arasındaki adıdır. devreye girerek sosyal normlara ve geleneksel doğru/yanlış anlayışlarına meydan okuyan bir kişiyi etkilemek için kullanılır. Ancak akıl sağlığı uzmanlarına göre, Goldberg’in akıl sağlığı tek bir etiketten daha karmaşık.

Medya, insan davranışı ve nörobilimin kesişimini araştıran bir sosyal bilimci olan Pamela Rutledge’a göre, Goldberg için tek bir akıl sağlığı Kullanım belirlemesinin zor sonucunun bir nedeni, “You”nun televizyon için yaratılmış olması.

Bu kadar çekici hırsızlar narsisizm etkilerini veriyor.

joe goldberg

Rutledge, Goldberg için “İnsanları öldürmesine rağmen kendilerine özgü bir miktarda empati uyandıran bir karakter yaratmak ve iyi bir hikâye oluşturmak için inşa edilmiş anormal seviyelerdeki kişilik bileşenlerinden bir karışım gibi görünüyor. Çok az insan gerçek hayatta böyle kullanacaklar.” diyor.

Joe Goldberg’in karşılaşmayla ilk tanıştığı andan itibaren son derece çekici gönderileri, onun bir narsist olabileceğine de işaret ediyor.

Farklı sezonlarda farklı kişilik katmanlarıyla ortaya çıkıyor.

joe goldberg beck

Goldberg, 1. sezonda antisosyal kişilik bozukluğu, narsisizm ve aşırı yasak belirtileri gösterirken 2. sezonda; geçmiş travmalarına geri dönüşler yaşayarak aslında bir bulunma bozukluğu yaşadığına işaret ediyor.

Joe için en belirgin iki tanı var.

sen joe goldberg

Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler empatiden yoksundur ve sonuç olarak, başkalarını istediklerini elde etmek için manipüle etmek veya başka bir tüketici mahremiyetini yumuşatmak gibi, toplumun ahlaki özelliklerini sağlamadığını düşünerek hareket edebilirler.

Mayo Clinic’e göre, narsist kişilik bozukluğu olan kişiler, ideal olarak düşük benlik saygısını maskelemek için kullanılan mekanizmalar olan, şişirilmiş bir öz-önem duygusuna ve başkaları için empati eksikliğine sahiptir.

Antisosyal kişilik bozukluğu ve narsizmin işaretlerini bünyesinde barındırıyor.

Bazı açılardan, Goldberg her iki durumunu da bünyesinde barındırıyor çünkü bir kişinin kendisine haksızlığa yaptığına toplanmada sürekli olarak şiddete başvuruyor.

Örneğin, 1. sezonda takıntılı olduğu Beck’in sevgilisinin yüzüne vurdu, onu bir cam kutuya kilitledi ve birkaç gün sonra öldürdü. İlerleyen bölümde Beck’in en yakın arkadaşının ilişkisine müdahale etmesinden hoşlanmadığı için onu da öldürdü.

Terapist Kelly Scott, Goldberg’in tüm bu zorlamaları ve cezai işlemler Pişmanlık göstermeden yürütmeni ve bunu kendi çıkarı için yaptığını, bunun da antisosyal kişilik bozukluğu olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Bazı uzmanlara göre antisosyal kişilik bozukluğu istemesi uygun değil.

Joe aşk

Scott’a göre, Goldberg’in başvurduğu şiddet empatiden yoksun olduğu ve antisosyal kişilik bozukluğu olduğu için değil, şiddet içeren çalkantılı çocukluklarının geliştirdiği bağlanma bozukluğuyla ortaya çıkıyor.

Joe’nun ev sahibinin öldürüldüğünü öğrendikten sonra perişan polisleri 2. sezon sahnesi gibi bazı sahneler Goldberg’in gerçekten empatiye sahipsin ve bu nedenle antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olmadığı kanıtlanıyor.

Hastalıklı bir şekilde birilerine bağımlı oluyor.

joe goldberg sen dizisi

Rutledge’a göre, Goldberg’in saplantısına yakın olanlara zarar vermeye veya onları öldürmeye, hastalıklı bir şekilde birine bağımlı olduğunu da gösteriyor.

Ciddi yük çalışanı birbirine olan insanları, eşlerini veya bağımlılarını kontrol etme ve kendi kimliklerine sahip olmaktan eşleriyle olan varsayıme göre tanımlama beklentileri.

Güvensiz-kaygılı bağlantı

joe seni seviyorum

2. sezon Goldberg’in geçmişine daha derinden giriyor ve aslında bir yakalama problemini yaşadığını gösteren özelliklerini sergiliyor. Psikolojide “güvensiz-kaygılı bağlantı” olarak geçen bağlantı türüne sahip olma ihtimali oldukça yüksek.

Bu bağlantı türüne sahip kişi, benim deme gerekleri ve yapıştırmalar bir rolsiyor. Joe karakteristiği de zihninin tamamı partnerine odaklanıyor ve birden fazla tehdit olarak algılıyor. Partneriyle arasında olumsuz bir durum meydana geldiğinde paniğe kapılarak sağlıksız tepkiler vermeye başlıyor.

“Sevilmezlik şeması”na sahip olanların geçmişlerini yakalayabiliyoruz.

joe goldberg beck

Çocukluğunda yaşadığı travmatik olaylardan dolayı “sevilmezlik şeması” geliştiren Joe, içten içe sürekli sevileceğine dair inancını yitiriyor. Bu sevilmezlikten korunmak için ise “boşaltma telafisi” yöntemiyle takıntılı bir şekilde yaklaşarak çevrelerindeki çoklu tehdit olarak algılayıp öldürüyor.

Olmazsa olmaz, “anne sorunları”

joe goldberg çocuk

Scott, Joe karakterinin analizine şöyle devam ediyor:

“İhtiyaçlarına cevap veren, tutarsız ve güven vermeyen annesine bağlıydı. Annesi onu istismar ve ihmâl etti. Bu nedenle Goldberg’in yaşamının ilerleyen dönemlerinde, ona bitkilerini sağlayacaklarına onlara takıntılı bir şekilde bağlıyor ve sevgiyi elde etme fikriyle güdü oluyor.”

İLGİLİ HABER

You Dizisindeki Saplantılı Aşık Joe Goldberg’e Benzer Psikopat Film Karakterleri

İLGİLİ HABER

‘Acı Kahve’ Sevmenin Psikopatlık ve Sadizmle İlişkili Olduğu Ortaya Çıktı (Bugün de ‘Normal İnsan’ Olamadık)

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.